Akın: Isparta’da vatandaşlarımız mum ve gaz lambasına mahkum edildi

TerraNova

New member
CHP Genel Lider Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Isparta’da 48 saati bulan kesintiler başlamadan evvel yaptığı konuşmada Türkiye’de 100 bin megavat konseyi güç bulunduğunu belirterek, “Sizin ömrünüzde yalnızca mum vardı, gaz lambası vardı. Biz ise bu hale getirdik.” söylemiş olduğini anımsattı.

CHP’li Akın, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ucuz ve kaliteli olacağı vaadiyle elektrik dağıtımının özelleştirmesi son geçtiğimiz kış aylarında olduğu üzere bu yıl kış aylarında bir daha uzun periyodik kesintilere niye oldu. Soğuk havalarda en çok muhtaçlık duyulduğu vakitte Isparta’nın bir epey bölgesinde 48 saate varan elektrik kesintileri elektrik dağıtım altyapısının iflas ettiğinin göstergesidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha evvel sırf mum ve gaz lambası olduğunu söylemesinden sırf bir gün daha sonra Isparta’da başlayan elektrik kesintileri dün itibariyle birtakım bölgelerde 48 saati buldu. İktidar 2022 yılında nüfusu 500 bini bulan Isparta’da bir epey mahallede 10 binlerce vatandaşımızı kara kışta elektriksiz bıraktı. Sırf iki hafta evvel Türkiye genelinde yaşanan arz güvenliği krizinin yarattığı düşünceler çabucak hemen çözülmemişken, bugün Isparta’nın bir epeyce bölgesine elektrik verilemiyor.”

“Ne EPDK, ne de bakanlık denetliyor”

Akın, Isparta genelinde yaşanan uzun periyodik elektrik kesintilerinin en büyük niçininin dağıtım çizgilerinin nitelikli bir biçimde çalışır durumda olmamasından kaynaklandığını belirterek şunları kaydetti:

“Kaliteli olacağı ve elektriğin ucuzlayacağı vaadiyle yapılan özelleştirmeler 2022 yılında yarım milyon nüfus sahip Isparta’yı elektriksiz bıraktı. Elektrik kesintilerine niye olan alt yapı arızalarını gidermek ve dağıtım sisteminin nitelikli bir biçimde çalışır durumda olması özelleştirilen dağıtım şirketlerinin sorumlulukları içinde bulunuyor. TEDAŞ’ın yapması gereken yıllık denetimleri yapmadığı Sayıştay tarafınca da tespit edilmişken, ne EPDK ne Güç Bakanlığı milletin milyarlarca lirasını kasalarına koyan şirketleri yeteri kadar denetliyor.”

“Soğuk zincir kırıldı, yiyecekler bozuldu”

CHP’li Akın, açıklamanın devamında şunları söylemiş oldu::

“Kesintinin boyutu ve ne kadar süreceği konusunda ne dağıtım şirketi ne de iktidar vatandaşlarımızı yeteri kadar bilgilendirdi. Birtakım bölgelerde 48 saat süren kesintiler kimi bölgelerde iki günü de aştı. Kesinti niçiniyle hem ticarethanelerde birebir vakitte konutlardaki soğuk zinciri kırıldı. Buzdolabında besin koruma eden vatandaşlar mağdur oldu. Derin dondurucudaki yiyecekler bozuldu. Hava sıcaklığının eksi derecelerde olduğu bir periyotta elektrik kesintisi niçiniyle vatandaşlarımız ısınma muhtaçlıklarını da karşılayamadı. Isparta’da tıbbi aygıt takviyesiyle hayatını sürdüren vatandaşlarımız da kesinti niçiniyle önemli mağduriyetler yaşadı.”

Akın, “Isparta’da vatandaşların mağduriyetleri tespit edilerek giderilmeli. Meskeninde ısınamayan, dolabındaki besin eserini atmak zorunda kalan vatandaşın ziyanı karşılanmalı.” dedi. (ANKA)