American Made tişörtleri şimdiye kadarki en iyi yılını yaşıyor

FreeDoom

New member
American Giant perakendecisinin CEO’su Bayard Winthrop, şirketinin 4 Temmuz için tanıtacağı gömlek partisini sipariş ettiğinde, bunu fazla düşünmedi. On yılı aşkın bir süredir kıyafetlerini yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki fabrikalarda üreten perakendeci, Bağımsızlık Günü için “Made in America” yapmaya devam ediyor.

Buna uygun olarak, bu yılın bisiklet yakalı tişörtleri kırmızı, beyaz veya mavi renkte geliyor ve doğrudan konuya girmek dışında çok az süsleme içeriyor: “Amerikan Yapımı” yazan harfler. Her biri 60 dolara mal oluyor. Ve ilk gün tükendiler. Daha sonra, hızla tükenen başka bir set sipariş etti. Şirket dördüncü sırasını almak için çabalıyor.

American Giant için bu yıl, şimdiye kadarki en kazançlı 4 Temmuz olacak gibi görünüyor.

Şirket, 2012’deki kuruluşundan bu yana tüketicilere reklam yapmak için Made in America statüsünü kullandı. Ancak Winthrop, bunun müşterilere küresel tedarik zinciri, yeniden paylaştırma ve ticaret anlaşmalarındaki boşluklar ve modadaki sürdürülebilirlik hakkındaki konuşmaların sadece Washington’daki şirket yönetim kurulları ve siyasi çevrelere değinmediği bir zamanda ulaştığını söyledi.

Geçen ay yayınlanan bir Morning Consult anketine göre, ABD’li yetişkinlerin yüzde 65’i geçen yıl kasıtlı olarak “Made in America” ürünlerini satın aldıklarını söylüyor. Bu, geçen yıl bu niyetleri olduğunu söyleyen ABD’li yetişkinlerle aynı oranda.

American Giant’ın müşteri hizmetleri temsilcileri Bay Winthrop, alışveriş yapanlardan Amerika Birleşik Devletleri’nde ürün üretiminde “öncü” bir perakendeci görmenin “canlandırıcı” olduğunu söyleyen “duygusal” e-postalar aldıklarını söyledi.

“Şu anda gerçekten bir uyanış oluyormuş gibi hissediyorum” dedi. “Tüketiciler bu konuşmanın arka planını sezgisel olarak anlıyor.”

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Bağımsızlık Günü öncesinde mağazalar raflarını istifliyor ve web sitelerini Amerikan bayrakları veya “ABD’de Parti” gibi sloganlar baskılı tişörtler ve mayolarla dolduruyor. Bir perakende ticaret derneği olan Ulusal Perakende Federasyonu’na göre bu yılın Temmuz ayında Amerikalıların üçte biri Dördüncü Bağımsızlık Günü için vatansever yiyecekler almayı planladıklarını söylüyor.

Gerçek şu ki, giysilerin çoğu yurtdışında üretiliyor ve ithal ediliyor. Son yıllarda daha fazla yerli üretim için baskı yapan perakendeciler olsa da, 4 Temmuz özel bir gerilim yaratıyor çünkü şirketlerin sunduğu ürünler yalnızca vatanseverlik temalı.

Kıyafetlerini ABD’de yapan bazı rakipler tutarsızlığa dikkat çekiyor.

Los Angeles merkezli moda markası Senza Tempo’nun kurucusu ve yerel olarak üretilen giysilerin savunucusu Kristen Fanarakis, “Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılmayan ürünleri satmak için Americana’ya güvenecekseniz, bunu samimiyetsiz buluyorum” dedi.

Bay Winthrop, “Giyim endüstrisinin en büyük ironilerinden biri, bence, endüstrinin söylediği ile yaptığı arasındaki bu tür tuhaf bir kopukluktur” dedi.

Örneğin Old Navy, şirket 1994 yılında kurulduğundan beri 4 Temmuz bayrağı tişörtleri satmaktadır. Ancak şirketin şu anda web sitesinde yer aldığı 25 bayraklı üst ve bebek tek parça takım elbisenin tamamı ithal olarak listeleniyor. Walmart ve Target iade tişörtlerinde ve şortlarında “Amerikan” ve “Dört Temmuz” aramaları da ithal olarak listeleniyor. (Bazı giysiler hem ABD’de üretildiğini hem de ithal edildiğini belirtir.)

1990’lardan bu yana, büyük Amerikan perakendecileri tarafından satılan hazır giyim üretiminin çoğu yurt dışına, özellikle Çin’e kaydı ve bu şirketler için ABD ile Çin arasındaki gerilimi artırdı.

Pandemi, küresel tedarik zincirini de zorladı ve ithalatın güvenilirliğini etkiledi. Bazı durumlarda, perakendeciler üretimlerini ABD’ye yaklaştırıyor veya yurt içinde sattıkları malların daha fazlasını tedarik ediyor.

Geçen ay, Washington’daki milletvekilleri, her ikisi de Çin’de bulunan hızlı moda perakendecileri Shein ve Temu gibi şirketlerin ABD’deki ücretlerden feragat etmenize izin veren bir ticaret kuralından yararlanmasına olanak tanıyan bir nakliye kanalını kapatmayı amaçlayan bir dizi yasa tasarısı çıkardı. Gümrük ve sınır koruma. Milletvekilleri, bunun ABD merkezli perakendeciler için oyun alanını eşitleyeceğini savunuyorlar.

4 Temmuz, Bay Winthrop’un en sevdiği tatillerden biridir, ancak bu yılki satış sezonu o kadar yoğundu ki, neredeyse şirketinin “Amerikan Yapımı” tişörtlerinden birini kapmayı unutuyordu.

Winthrop, “Sanırım bir perakende mağazasında bana gönderilen bir tane buldum ama emin değilim” dedi. “Bu bir serseri.”