Beş Günlük Kaos: Sam Altman OpenAI’ye nasıl döndü?

FreeDoom

New member
Teknoloji endüstrisi tarihindeki en tuhaf olaylardan biri, startup etkinliklerinin sıklıkla yaptığı gibi sona erdi: San Francisco’nun eklektik Mission Bölgesi’ndeki bir partiyle.

Salı günü geç saatlerde OpenAI, Sam Altman’ın, yapay zeka girişiminin yönetim kurulunun onu görevden almasından beş gün sonra genel müdür olarak geri döneceğini duyurdu. Şirketin San Francisco ofisinde gürültücü çalışanlar gece geç saatlere kadar tavuk eti yediler, boba çayı ve şampanya içtiler ve Bay Altman’ın dönüşünü kutladılar.

Bay Altman’ın yeniden göreve getirilmesi, büyük miktarda paranın, müttefiklerin baskı kampanyasının, yoğun medya ilgisinin ve yapay zeka topluluğunun bazı üyelerinin inşa ettikleri işte dikkatli ilerlemeleri gerektiğine dair sarsılmaz inancının karıştığı bir kurumsal dramanın doruk noktasıydı. .

Popüler ChatGPT sohbet robotunun piyasaya sürülmesinden sadece bir yıl sonra iki gün boyunca çöküşün eşiğinde görünen OpenAI, artık ağır eleştirilen yönetim kurulunun yerine eski Hazine Bakanı Lawrence Summers ve eski bir yazılım yöneticisinin de dahil olduğu daha geleneksel bir grupla yer değiştirecek. dev Salesforce.

OpenAI’nin en büyük yatırımcısı Microsoft ve AI araştırma topluluğundan alınabilecek ek yönetim kurulu üyelerinin yakında katılması bekleniyor. Bay Altman Salı gecesi yönetim kuruluna atanmadı ve atanıp atanmayacağı da belli değil.

Çarşamba günü, ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinden bu yana önüne çıkan milyarlarca doları ve gördüğü ilgiyi daha iyi idare edebilen bir şirket bu karmaşadan ortaya çıktı. Ancak bazıları halihazırda bunun OpenAI’nin dünya için güvenli yapay zeka yaratmaya yönelik orijinal misyonuyla pek uyumlu olmayacağını savunuyor.

OpenAI fiyaskosu, yapay zeka sistemleri oluşturmanın, para kazanmak isteyen iş adamlarının, geliştirdikleri şeyin sonuçta işleri ortadan kaldıracağından veya otonom silahlar gibi teknolojilerin kontrolden çıkması durumunda bir tehdit oluşturacağından korkan araştırmacılarla çalışıp çalışamayacağını test ettiğini gösterdi.

Teknoloji endüstrisi, hatta belki de tüm dünya, OpenAI’nin bu hedeflere bir hafta öncesine göre yaklaşıp yaklaşamayacağını görmek için sabırsızlanıyor.

Çevrimiçi veri depolama sağlayıcısı Box’ın genel müdürü Aaron Levie, “Bu döneme geriye dönüp baktığımızda, bize kamuya açık ve dramatik bir sıfırlama sağlayan çok kısa, son derece dramatik bir olay olarak bakacağız” dedi. “Bu, yönetim kuruluyla uyumlu, güvenilir bir organizasyon olmalı ve sonuçta OpenAI bir hafta öncesine göre daha değerli bir organizasyon.”

38 yaşındaki Bay Altman Cuma günü öğleden kısa bir süre sonra kovulduğunda OpenAI kaosa sürüklendi. Çalışanları ve şirkete 13 milyar dolar yatırım yapan Microsoft hazırlıksız yakalandı.

AI şirketinin alışılmadık bir yönetim yapısı var. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun yönetim kurulu tarafından kontrol edilir ve yatırımcılarının kararları etkileme konusunda resmi bir yetkisi yoktur. Ancak hiç kimse, aralarında OpenAI’nin kurucu ortaklarından biri olan baş bilim adamı Ilya Sutskever’in de bulunduğu yönetim kurulunun dört üyesinin, şirketin “faydalı” yapay zeka geliştirme misyonu konusunda kendisine güvenilemeyeceği gerekçesiyle Bay Altman’ı aniden görevden almasını beklemiyordu. ” “Artık tüm insanlığı emanet etmeyin.”

Sonuçlar hemen görüldü. Şirketin sekiz yıl önce kurucularından olan OpenAI Başkanı Greg Brockman protesto amacıyla istifa etti.

Yönetim kurulunun düşüncelerine aşina olan iki kişiye göre, geçen yıl, yönetim kurulu Bay Altman’ın davranışlarından giderek daha fazla rahatsız oldu ve onu kontrol altına almanın gerekli olduğunu hissetti. Özellikle bir bölüm, yönetim kurulu ile Bay Altman arasındaki ilişkinin ne kadar gergin hale geldiğini vurguladı.

Her iki taraf da Georgetown Üniversitesi Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi’nde strateji direktörü olarak görev yapan OpenAI yönetim kurulu üyesi Helen Toner’in ortak yazdığı Ekim araştırma makalesine odaklandı.

Bay Altman, Bayan Toner’a, makalenin OpenAI’nin teknolojilerini güvende tutma çabalarını eleştirirken bir rakibi övdüğü yönünde şikayette bulundu. Meslektaşlarına gönderdiği bir e-postada, “bir yönetim kurulu üyesinin eleştirisinin büyük önem taşıdığını” savundu.

Bayan Toner, makalenin akademik araştırma olduğunu savundu ancak tartışmalara katılan bir kişi, Bay Altman ve Bay Sutskever dahil diğer OpenAI yöneticilerinin daha sonra onun yönetim kurulundan çıkarılıp çıkarılmaması gerektiğini tartıştığını söyledi.

Ancak yapay zekanın bir gün insanlığı yok edebileceğinden korkan Bay Sutskever, beklenmedik bir şekilde Bayan Toner ve diğer iki yönetim kurulu üyesinin yanında yer aldı: soru-cevap sitesi Quora’nın genel müdürü Adam D’Angelo ve Kıdemli Ortak Tasha McCauley. RAND Corporation’da Yönetim Bilimcisi.

Cuma günü yapılan bir video görüşmesi sırasında Bay Sutskever, Bay Altman’a, Bay Altman’ın “yönetim kuruluyla iletişiminde tutarlı bir şekilde açık olmadığı” için kovulduğunu belirten bir açıklama okudu.

Sonraki beş gün boyunca Bay Altman ve müttefikleri yönetim kuruluna kendisini geri getirmesi ve yönetim kurulundan istifa etmesi yönünde baskı yaptı. Pazar günü kendisi ve şirket yöneticileri OpenAI’nin ofislerinde müzakerelerde bulundu. Öğleden sonra erken saatlerde, Boba Guys zincirinden bir düzine içki ve iki çanta taşıyan bir motosikletle bir teslimat şoförü dışarı çıktı. Daha sonra ikinci bir teslimat sürücüsü ortaya çıktı.

O gece görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı ve yönetim kurulu, Twitch’in kurucu ortaklarından biri olan Emmett Shear’ı geçici patron olarak atadı.

Ancak Microsoft bir B Planı önerdi: Bay Brockman’la birlikte Microsoft için yeni bir yapay zeka araştırma laboratuvarını yönetmesi için Bay Altman’ı işe almak. OpenAI yöneticileri, çalışanlardan, eğer yeniden işe alınmazsa Bay Altman’ı Microsoft’a kadar takip edeceklerini belirten bir mektup düzenledi. OpenAI’nin 770 çalışanından 700’den fazlası imzaladı; bunlara X’teki bir gönderide Bay Altman’ın görevden alınmasındaki rolünden “derin pişmanlık duyduğunu” söyleyen Bay Sutskever de dahil.

Düşüncelerini bilen üç kişi, baskının diğer yönetim kurulu üyelerini duraklattığını söyledi. Bay Altman ve müttefiklerinin bir isyanı teşvik etmesi karşısında dehşete düşmüşlerdi ve çalışanların, şirket başkanına değil, şirkete karşı sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü olması nedeniyle bunun yasa dışı olup olmadığını merak ediyorlardı. Ve yönetim kurulu olarak dürüstlükle hareket ettiklerinden ve kâr amacı gütmeyen kuruluşun misyonuna olan bağlılıklarını yerine getirdiklerinden emindiler.

Kurulun müzakerelerine aşina olan iki kişi, kurulun Bay Altman’ı davranışını değiştirmeye zorlama konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü söyledi. Ayrıca, bir ilaç geliştirme girişimi gibi kişisel çıkarları için para toplama ve aynı zamanda OpenAI için para toplama yönündeki son çabalarından bazıları hakkında da endişeler var.

Cumartesi’den Salı’ya kadar yapılan tartışmalar herkesin güvenebileceği bir komitenin nasıl oluşturulabileceğine odaklandı. Mevcut üyeler için bu, Bay Altman’ın gücünü kontrol edecek ve davranışının bağımsız bir şekilde soruşturulmasını talep edecek yöneticiler bulmak anlamına geliyordu.

Konuya aşina bir kişi, Microsoft’un Bay Altman’ın OpenAI’ye dönüşünü desteklerken şirketin yedekleme planları üzerinde çalıştığını söyledi. İlgili kişi, Microsoft çalışanlarının teklif mektupları hazırlamaya ve OpenAI çalışanları için çalışma vizesi için göçmenlik avukatları toplamaya başladığını söyledi.

OpenAI’nin üç yönetim kurulu üyesi Salı gününün çoğunu Google Meet görüntülü görüşmelerinde kurul seçeneklerini tartışarak geçirdi. Bu kişilerden biri, Microsoft CEO’su Satya Nadella ile birkaç kez konuştuklarını söyledi.

Bay Altman’ın müttefikleri, Bay D’Angelo, Bay Summers ve deneyimli bir Silikon Vadisi yöneticisi olan Bret Taylor’ı yönetim kurulu üyesi olarak teklif etti. Yeni CEO olacak Bay Taylor, Twitter’ın yönetim kurulunu yönetirken geçen yıl Twitter’ın Elon Musk’a 44 milyar dolarlık satışını yönetmişti.

Bay Taylor ve Bayan McCauley yorum taleplerine yanıt vermedi. Tartışmalara katılan hiç kimse Bay Summers’ın nasıl bir seçenek haline geldiğini açıklamadı ve kendisi de Çarşamba günü yorum taleplerine yanıt vermedi.

Ancak yakın zamanda kendisini yapay zeka ve ekonomi alanında otorite olarak kabul ettirdi. Bay Summers sahip olmak ChatGPT’nin “bilişsel öğretim” için geldiği ve doktorların teşhis koyma, editörlerin kitaplar üzerinde çalışma ve Wall Street tüccarlarının yatırım yapma şeklini değiştireceği konusunda uyardı. Ayrıca, daha önce Square olarak bilinen finansal hizmetler şirketi Block da dahil olmak üzere diğer teknoloji şirketlerinin yönetim kurullarında görev yaptı.

Müzakerelere aşina iki kişi, kurulun Bay Summers’ı Bay Altman’a karşı savunma yapabilecek yeterli yönetim deneyimine sahip bağımsız bir düşünür olarak gördüğünü söyledi.

Salı gecesi bir anlaşma yaptılar. Şükran günü yardımcı oldu. Bir kişi, farklılıklara rağmen herkesin kaosun Perşembe gününe yayılmaması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Ama hâlâ yapılacak çok şey var. Bu kişilerden biri, önümüzdeki altı ay içinde yönetim kurulunun OpenAI’nin olağandışı yapısını analiz edeceğini ve muhtemelen değiştireceğini söyledi.

Üç çalışan, Bay Altman’ı geri getirme kararının ardından OpenAI çalışanlarının çalışan Slack kanallarını kalp emojileri ve resmi olmayan bir şirket maskotu haline gelen “Kurbağa” olarak bilinen kurbağa resimleriyle doldurduğunu söyledi.

Salı günü geç saatlerde çalışanlar, hafta sonu haberlerine dair içeriden bir ipucu olarak boba çayı içmek için şirketin ofisinde toplandı. Bay Brockman, gece yarısı civarında ofiste düzinelerce gülümseyen işçiyle bir selfie yayınladı.

Başlıkta şunlar yazıyordu: “Çok geri döndük.”

Erin Griffith Ve Yiwen Lu raporlamaya katkıda bulunmuştur.