Birleştirilen davaların birinci duruşması: Kavala’nın tahliye talebine ret

TerraNova

New member
Yargıtay sonucuyla bozulan Beşiktaş taraftar kümesi Çarşı davası ile İstinaf Mahkemesi’nin bozduğu Seyahat Parkı davasının birleştirilmesinin akabinde birinci duruşma İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Toplam 51 sanıklı duruşmaya, tutuklu sanık Osman Kavala SEGBİS usulüyle katıldı.

Silivri Cezaevi’nde tutuklu olan Osman Kavala, duruşmadaki savunmasına dava süreciyle bilgi vererek başladı.

Kavala, şunları söylemiş oldu:

“18 Ekim 2017 tarihinde gözaltına alındım ve 1 Kasım 2017’de savcı tarafınca sorgulanmadan iki suçlamayla, TCK (Türk Ceza Kanunu) 312. unsurda tanımlanan hükümeti devirmeye teşebbüs ve 309. hususta tanımlanan anayasal sistemi cebir ve şiddet kullanarak değiştirmeye teşebbüs suçlamalarıyla tutuklandım. Birinci suçlama Seyahat olaylarını planladığım, organize ettiğim, yönettiğim ve finanse ettiğim argümanına, ikincisi ise 15 Temmuz darbe teşebbüsüne katıldığım savına dayanıyordu. Şubat 2019 tarihinde ortalarında tüzel ve fiili irtibat olmadığı sebebi öne sürülerek suçlamalar ayrıştırıldı, yalnızca birinci suçlamayla ilgili olarak Seyahat iddianamesi hazırlandı. Tutuklanma sonucu da iki belge için geçerli olacak biçimde ikiye bölündü.

11 Ekim 2019 tarihinde darbe teşebbüsüne katılma suçlaması temelindeki tutukluk kaldırıldı, başkası 18 Şubat 2020 tarihinde Seyahat davası beraatla sonuçlanana kadar devam ettirildi. Cumhurbaşkanı’nın beraatımla ilgili sonucu eleştirmesinden birkaç saat daha sonra bir daha gözaltına alındım ve bir gün daha sonra daha evvel tahliye edilmiş olduğum, darbe teşebbüsünü desteklediğim suçlamasıyla, yeniden savcı tarafınca sorgulanmadan tutuklandım.

9 Mart 2020’de ise darbe teşebbüsüne katılmakla ilgili soruşturma belgesine ve birebir kanıtlara dayandırılan yeni bir suçlamayla, casusluk suçlamasıyla tutuklandım. 20 Mart 2020’de darbe teşebbüsüne katılma suçlamasıyla ilgili tutukluluğum kaldırıldı.

“AİHM’nin sonucuna karşın tutukluluğum devam ettirildi”

AİHM’in 10 Aralık 2019’da almış olduğu, hükümeti devirmek ve anayasal sistemi değiştirmekle ilgili suçlamalara destek olacak somut kanıt olmadığı, tutuklanmamda siyasi etkenlerin rol oynadığı tespitini karara bağladığı karar, hükümetin itirazına karşın 12 Mayıs 2020 tarihinde katılaştı. Fakat, yeni bir kabahatten dolayı tutuklu olduğum öne sürülen nedeni öne sürülerek tutukluğum devam ettirildi.

29 Eylül 2020 tarihinde, birebir kelamda kanıtlara dayandırılan darbe teşebbüsüne katılma ve casusluk suçlamaları tek iddianame haline getirildi. Beraatla sonuçlanan Seyahat davası iddianamesinin büyük bir kısmı de yeni iddianamede kullanılmış. Sav makamı, bunun suçlamalar içinde daha evvel kurulamamış olduğu söylenen irtibatı izah etmek emeliyle yapıldığını argüman ediyor. Lakin, bu biçimde bir şeye gerek duyulması argüman makamının suçlamalara destek olacak somut kanıt ve münasebet yokluğunun şuurunda olduğunu gösteriyor.

Seyahat davası, Çarşı davası ile birleştirildi

22 Ocak 2021’de İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, Seyahat davasındaki beraat kararlarını bozdu ve bunun benimle ilgili öteki suçlamaları içeren yeni davayla birleştirilmesinin uygun olduğu görüşünü mahkemeye bildirdi. Ve bu biçimdece, daha evvel ortalarında fiili ve türel ilişki olmadığına karar verilen suçlamalar hiç bir yeni kanıt olmadan birleştirildi ve benimle ilgili davalar, yine hiç bir kanıta ve anlaşılır bir münasebete dayandırılmadan Çarşı davası ile birleştirildi.

Birleştirmelerle sonuçlanan bu kronoloji ve olaylar dizini, yargı sürecine müdahale olduğunu, bir taraftan benim tutukluluğumun devam ettirilmesi, bu türlü hatalı olduğum algısının canlı tutulması; öteki taraftan da olgular, kanıtlar aksi istikamette bulunmasına karşın Seyahat protestolarının bir kalkışma aksiyonu olarak kriminalize edilmesi hedefiyle siyasi nitelikli bir yargısal teşebbüsün olduğunu hissettirmektedir.

“Fantastik iddialar”

Benimle ilgili suçlamaların çarpıcı yanı, yalnızca rastgele bir kanıta dayanmıyor olmaları değildir. Bunlar mantık hudutlarını aşan komplo teorilerine dayandırılan, fantastik nitelikte tezlerdir.

Seyahat iddianamesinde, Seyahat protestolarının yurt haricinden aktörlerce planlandığı, George Soros tarafınca finanse edildiği, benim de bu fonu protestolara aktardığım, hareketleri organize ettiğim ve yönettiğim tez edilmişti. Eş vakitte üzerime atılan darbe teşebbüsünü desteklemek suçlamasının da gösterdiği üzere, bu kurgu 15 Temmuz darbe teşebbüsünden daha sonra siyasi çevrelerce benimsenen Seyahat protestolarının darbe teşebbüsü ile bağlı olduğu telaffuzunu yansıtan ve destekleyen mahiyetteydi. Değişik olan nokta, bu kurgunun Seyahat protestoları sırasında çabucak sonrasında FETÖ üyeliğiyle suçlanacak ve yargılanacak olan KOM dairesi yetkilileri tarafınca hazırlanmış olması ve yine FETÖ üyeliğiyle suçlanan savcılar tarafınca bu kurgu temelinde soruşturma yürütülmüş olmasıdır. Seyahat iddianamesindeki kapalı yapı kurgusu, Ergenekon davası iddianamesini akla getirmektedir.

“hiç bir kanıta dayanmayan savlar iddianameye monte edildi”

Seyahat iddianamesinin ekinde bulunan 14 Haziran 2013 tarihindeki Tahlil Raporu’ndaki hiç bir kanıta dayanmayan savlar, yazıldıkları üzere iddianameye monte edilmiştir. İddianamenin sonunda telefon dinlemelerinin FETÖ/PDY ile bağlantılı şahıslar tarafınca yapıldığı açıkça söz edilmekte, bu kanıtların bir daha değerlendirilerek kullanılmış oldukları belirtilmektedir. Seyahat davasının beraat sonucunda, ‘zehirli ağacın meyvelerinin de zehirli olduğu’ hatırlatmasıyla bu durum vurgulanmıştır. Lakin, bu kelamda kanıtlar hukuka uygun biçimde elde edilmiş olsalardı dahi sonuç değişmeyecekti. AYM Lideri Zühtü Arslan’ın karşı oy yazısında söz ettiği ve AİHM sonucunda da karara bağlandığı üzere, bu materyalin hata işlendiğine dair kanıt olma vasfı taşımadığı açıktır.

Çarşı davasıyla birleştirmenin kararı olarak, bu saklı yapıya Çarşı kümesinden insanların da eklenmiş olması kurguyu daha da gerçek üstü bir hale getirmiştir. Gezi’dilk evvel de Seyahat sırasında da Çarşı davasında suçlananlarla tanışıklığım, irtibatım olmadı. Onların da beni tanımıyor olmaları hayatın doğal akışına uygundur. 12 Temmuz’daki duruşma zaptından okudum, Avukat Volkan Bahadır sanıklardan Y.D.’ye ‘Osman Kavala’yı tanıyor musun?’ diye sormuş, ‘Hangi grupta oynuyor?’ halinde yanıt almış. Beşiktaş taraftarı olarak birbirleriyle bağlantı kurmuş olan, kendilerini bu türlü tanımlayan Çarşı kümesinin toplulukları haricinden birisinin yönlendirmesiyle hareket yapmaları esasen düşünülebilecek bir şey değildir. Bildiğim kadarıyla bir futbol ekibi taraftarlarının iktidardakileri devirmek için harekete geçmeleri de dünyanın hiç bir yerinde görülmüş bir olay değildir.

İddianamede daha vahim olan argüman, protestoların, benim tarafımdan aktarıldığı tez edilen fonlara ya da maddi imkânlara bağlanmasıdır. MASAK raporunda, benim Seyahat ile ilgi rastgele bir fon transferim olmadığı ortaya çıktı. Sav makamının Seyahat protestolarının paranın gücüyle düzenlendiğini sav etmesi, yalnızca burada suçlananlara değil, Seyahat protestolarına katılan herkese yönelik aşağılayıcı bir davranıştır. Seyahat protestolarına farklı çevrelerden ve farklı fikirlerden beşerler katılmışlardır. Kitlesel protestolara katılanların, katılma gayeleri içinde farklılıklar da olabilir. Fakat Seyahat protestolarında hâkim olan ortak nokta her sınıftan, yediden yetmişe her insanın yararlandığı bir parkı yok edecek, yasaya ve kamu faydasına alışılmamış bir projenin antidemokratik usullerle uygulanmasına gösterilen reaksiyondur. Sav makamının tahrif ettiği gerçek, Seyahat protestolarına katılan milyonlarca insanın demokratik haklarını kullanmak için kendi özgür iradeleriyle hareket eden onurlu yurttaşlar olduklarıdır.

“hiç bir kitlesel hareketi organize etmedim”

Ben bugüne kadar hiç bir kitlesel hareketi organize etmedim, hiç bir kitlesel aksiyon için de benden maddi takviye talep edilmedi. Lakin, birfazlaca şov ve yürüyüşe, orada bulunanlarla dayanışma içerisinde ve eşit pozisyonda olarak katıldım. Bu hareketlerin maksadı hükümeti devirmek değil, Irak’ta işgale karşı çıkma mitinglerinde olduğu üzere, aklın ve vicdanın sesini duyurmak, kamu çıkarına ve demokrasiye ziyan verecek adımlar atmamaları için hükümetleri uyarmaktı.

Bana yöneltilmiş olan 15 Temmuz darbe teşebbüsüne katılmak suçlaması da sonrasındasında kurgulanmış olan casusluk suçlaması üzere kanıttan büsbütün mahrum, berbat bir iftiradır, haysiyetime yönelik bir suikasttır. Seyahat ile ilgili benim aleyhime düzmece savları ortaya atmış olan şahısların FETÖ üyeliği ile suçlandığı, yargılandığı bilindiği biçimde, benim bu yapının mahrem sorumlularıyla irtibat ortasında olduğum, darbenin tertibi ve daha sonrasında kurulacak hükümette yer alacakların uyumu ile ilgili bu bireylerle iş birliği yaptığım tez edilmiştir. Savdan da öte bunların tespit edilmiş olduğu tabir edilmiştir. Bunlar akla ve mantığa karşıt, adaleti yanıltmaya yönelik, cürüm niteliği taşıyan, palavra beyanlardır. AİHM’in tutuklanmamın hak ihlali olduğuna dair sonucundan daha sonra üzerime atılan casusluk cürmü, AİHM’in tutuklanmamda siyasi faktörlerin rol oynadığı biçimindeki tespitini doğrular niteliktedir.

“Yargısız infaz”

Sudan mazeretlerle tutukluluğumun sürdürülmesi yargısız infazdır, algı yaratma gayretidir, AİHM’in sonucunın etrafından dolanma teşebbüsüdür. Somut kanıt ortaya konmadan, var iseyımlara dayandırılarak sürdürülen tutukluluğum, Adalet Bakanlığı’nın yargısal tasarrufların meşruiyetine ziyan veren uygulamaların önüne geçmek nedeni öne sürülerek hazırlamış olduğu tutuklama uygulamasının somut kanıtla gerekçelendirilmesi kuralını vurgulayan yasal düzenlemenin değersizleştirilmesi manasına da gelmektedir. Tutukluluğumu sürdürmek için kurgulanan temelsiz, kanıtsız, mantıksız suçlamaların ve kullanılan formların yargıda meşruiyetten mahrum uygulamaların niteliklerini ve kaynaklarını gözler önüne serdiğine inanıyorum. Umarım, davaların birleştirilmesi, Türk yargısının karşı karşıya olduğu tehditlerin daha güzel anlaşılmasına vesile olur. Umarım ülkemizde tekrar bu biçimde bir iddianame hazırlanmaz, bu biçimde şey tekrar yaşanmaz.”

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 2017’den bu yana tutuklu olan iş insanı Osman Kavala’nın tahliye istemini reddetti. Duruşma 26 Kasım 2021’e ertelendi.