Boğaziçi’nde Melih Bulu periyodu kapandı

TerraNova

New member
Tamer IŞITIR

Ne Oldu?

Hakkında çıkan “Melih Bulu bakılırsavden alındı” haberini toplumsal medya hesabından paylaşarak yalanlayan Bulu, çabucak sonrasında bu paylaşımını silerek Erdoğan’ın fotoğrafını paylaştı. Bulu, sonrasındasında hesabını büsbütün kapattı. nazaranvden alınma sonucunın YÖK’te yapılan Boğaziçi gündemli olağanüstü genel konseyde alınarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletildiği öğrenildi. Bulu’nun yerine vekaleten yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Naci İnci atandı. İnci, vekaleten atama daha sonrası rektörlük binasına girerken öğrencilerin yansısı ile karşılaştı.

Ne Dediler?

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Say:
Bir an evvel eski sisteme dönülerek, rektör seçiminin üniversite bileşenleri tarafınca yapılması gerekiyor. Bizim başımıza gelen 6.5 aylık saçmalığın, atama kararlarının ne kadar sakıncalı olduğunu göstermesi açısından faydalı olmasını ve yol yakınken düzgün sisteme dönülmesini istiyoruz. Bu işin doğalı, kurumun kendi saptadığı kişinin rektör olmasıdır. Kuruma hiç danışılmadan yapılan atamanın ne kadar yanlış olduğunu görmüş olduk. Bu anlayış terk edilmeli. Çok geniş bir komite kurulup, öğrenciler de dahil temsilcilerle konuşulup karara varılabilir.

Gelecek Partisi Genel Lideri Ahmet Davutoğlu: Sayın Cumhurbaşkanı, kimseye istişareden, bir üniversitenin oluşturduğu geleneği hiçe sayarak, akademik özgürlükler bağlamında da bu özgürlükleri göz arkası ederek bir atama yapmıştı. Yapmayın, etmeyin dedik, dinlemedi. Zira Sayın Cumhurbaşkanı’nın uyguladığı yolun tek bir ismi var, inadına. Cumhurbaşkanı, inadına attığı her adımı, çabucak sonrasında geri almak zorunda kalıyor. Bu yeni nazaranvden alma süreci aslında gecikmiş bir müddetçti. Sayın Melih Bulu, tüm bunları görüp, vazifeyi kabul etmemeliydi. “İstişarenin klasik kültürümüzde yeri vardır” dersiniz fakat üniversiteye rektör atarken, o üniversitenin öğretim üyeleri ile istişare etmeyi dahi düşünmezsiniz. Artık yeni bir atama yapacaksınız, bari bu defa inadına bir adım atmayın.

UYGUN Parti Küme Başkanvekili Lütfü Türkkan: Koca Profesörü 23 Nisan çocuğu üzere getirip oturttular. ‘Bu direnç 6 ay sürmez’ denildi, hakikat 6 ay sürmedi, lakin gitmesi altı ay sürmedi. Sayın Cumhurbaşkanı, “Melih Bulu orada ihtilal yapacak” dedi. Sahiden ihtilal yaptı. Boğaziçi geleneğine hiç uymayan, öğrencilerine yerleşkeye sokulmadığı, gözaltına alındığı, dövüldüğü; öğretim üyelerinin tartaklandığı, KYK burslarının kesildiği, kredilerinin ödenmediği; zulüm yapılan bir periyottu. Melih Bulu’nun yaptığı ihtilal buydu. Bulu, bugünden daha sonra, Boğaziçi Üniversitesi’ne giremeyecek, niçini kendi getirdiği yasak. Yasakçı zihniyet kesinlikle gelir, o kişiyi bulur.

Ne Olacak?

Bulu’nun atamasının akabinde Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan protestolar kararı bir müddetdir mezunlar okula alınmıyordu. Üniversite idaresi Bulu’nun nazaranvden alınması daha sonrası öğrenci ve mezunlara gönderdiği mailde, üniversiteye giriş çıkışlarda “herhangi bir kısıtlamanın kelam konusu olmadığını” belirterek mezunların ve akademik çalışanın HES kodu ve kimlik kartlarıyla yerleşkeye giriş yapabileceklerini bildirdi. Öğrenciler 10 unsurluk talep listesi hazırlarken, talepler içinde öğretim vazifelisi Feyzi Erçin’e nazaranvinin bir daha verilmesinin yanında, protestolar sırasında gözaltına alınanlarla ilgili devam eden dava süreçlerinin sonlandırılması da bulunuyor.

Öte yandan rektörlük adaylığı için müracaat ilanına çıkılırken, ilanda rektör adaylarının 2 Ağustos’a kadar başvurabileceği duyuruldu.