Buldan: Ülkeyi soyup soğana çeviren kağıt toplayıcıları değil

TerraNova

New member
HDP Eş Genel Lideri Pervin Buldan partisinin TBMM’deki küme toplantısında konuştu.

Buldan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyleki:

“10 Ekim, yaşadığımız derin acının 6. yıldönümüydü. Buradan 103 canımızı bir daha hürmetle, minnetle anıyorum. Suruç katliamında hayatını yitiren 34 canımızı da minnetle anıyorum. Katillerin Ankara’ya kadar gelmesine göz yumanlar, izleyenler, bu katliamın baş sorumlularıdır. ‘400 vekil’ diyenler, sonda IŞİD’e koridor açanlar bu karanlığın ortağıdır. Bu paydaşlık, sorumluların gizlenmesinde de devam etmektedir. Bunu, 10 Ekim anmasına yapılan akında bir sefer daha gördük. IŞİD’in lanetlenmesinden rahatsız olanlar bir defa daha suçüstü yakalanmıştır. Karanlığın artık sonuna gelinmiştir. IŞİD karanlığı nasıl bitmiş olduyse emsal zihniyettekiler de tarihin çöplüğüne gönderilecek. Halklarımıza sözümüzdür: Bu topraklarda katliamcılar, kumpasçılar, zalimler değil halkların barış düşü, barış gayreti kazanacaktır.

Cezaevlerindeki hak ihlalleri, azap ve makus muamele fecî bir boyuta ulaştı. Şakran T Tipi Bayan Kapalı Cezaevi’nde 7 Ekim gece yarısı yapılan baskınla siyasi tutukluların ortasına isimli tutukluların yerleştirilmek istenmesine itiraz eden bayan tutukluların ışıksız depoda tutulduğu haberi yansıdı. Hilvan 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde koğuşlara baskın haberleri yansıdı. ‘Bakanlık sonucu’ denilerek yapılan bu ataklarda rastgele bir doküman gösterilmemesi keyfiyeti göstermektedir. Hasta tutsaklara yaklaşım, emsalsiz ve koşulsuz bu ülkedeki siyasetin de en acil gündemlerinden biridir. İsimli Tıp Kurumu, kısa mühlet evvel evraklarla de ortaya çıktığı üzere mafya-çete münasebetlerinin, düzmece raporların havada uçuştuğu bir kurumdur. İşte bu kurum, hasta tutukluları bile bile mevte terk eden bir kurum olmuştur. Bu, epeyce açık bir idam siyasetidir. Yol yakınken bu provokasyon siyasetinden vazgeçin. Cezaevlerinden elinizi çekin. Adalet Bakanı’na da açık davet yapmak istiyorum. Hukuk dışılıklar karşısında misyonunuzu lütfen yerinize getirin.

Asıl sorun nedir ben anlatayım. İktidar, katı atık toplama işini yandaş şirketlere devrederek bu alanı yeni bir rant alanına çevirmenin hazırlığını yapmaktadır. İktidar, hiç bir toplumsal teminat olmadan 12 saatten çok çalışarak epey cüzi bir çıkarla çöpten geçinen kağıt personellerinin ekmeğine açıkça göz dikmiştir. Emekçileri ekmeksiz bırakma siyasetidir bu. Otellere, tesislere çöken mafya tertibi bunlara da ilham vermiş olacak ki mafya üzere kağıt personellerinin ekmeğine çökmeye çalışıyorlar. Neymiş? Haksız yarar varmış. Haksız yararın da haksız zenginleşmenin de daniskası sizin iktidarınızda var.

Kurduğunuz üç kağıt iktisadı ile ülkeyi soyup soğana çeviren kağıt toplayıcıları değildir. Yurt dışına para kaçıran yandaşlarınıza bakarsanız haksız kar sağlayanların kimler olduğunu çok güzel görürsünüz. İkişer maaş alan bürokratlarınıza, bakanlığa fahiş fiyatla dezenfektan satan bakanınıza, ihale takipçilerine bakarsanız haksız çıkar sağlayanları görürsünüz. Siz de bunlara ortaksınız. Kaynakların birkaç yandaş şirkete aktığı, her yıl birkaç yasal düzenleme ile vergi borçlarının, yolsuzluğun, rantın, hırsızlığın bir idare biçimi haline geldiği bu ülkede, kağıt toplayıcıları bu ülkenin yüz akıdır. Zira onlar çalmıyorlar, alın terleri ile çalışıyorlar. Ankara’dan geri dönüşüm çalışanları ortamızda, kendilerine yine güzel geldiniz diyorum.

Milyonların istiflendiği ayakkabı kutularından Pandora kutularına geldiler. Ayakkabı kutuları nasıl açıldıysa Pandora kutusu da açılacak, gerçekler bir bir ortaya saçılacak. İktidarları boyunca yolsuzluklarında adeta ‘rönesans’ yaptılar. Bir de vergi kaçıranları hayırsever iş adamı olarak ilan ediyorlar. Vergi kaçıranlar hayırsever, barınmak için yurt talep eden öğrenciler terörist. O denli mi? Kimin ne olduğu fazlaca açık ortada. Fazla kelama gerek yoktur bence. Kaçırılan her bir kuruş vergi, bu ülkenin beşerinin alın terinden, emeğinden, yetim hakkından çalınmaktadır.

Ne diyor AKP Genel Lideri, çalışanlar güya fiyatlarından mutluymuş. Hangi çalışanlar? Saraydaki çifter maaşlı çalışanlar mı? bir daha ‘Halk sistemden memnun’ diyor. Şayet saraydakileri halk olarak görüyorsan bu biçimde problem yok. Görmeye devam et ancak gerçek halk seçimlerde, sandık başında sana cezanı verdiği vakit bakılırsaceksin. Bunu da unutma.

Markete gidiyor, halkın aklıyla alay edercesine ‘Fiyatlar çok uygun’ diyor. Cebinde saray bütçesiyle değil minimum fiyatla markete git de fiyatlar uygun mu değil mi bu biçimde görürsün. İktisat çökmüş bir de çıkmış ‘Sistem tıkır tıkır işliyor’ diyor. İşleyen sistemin ne olduğu ortadadır. Talan sisteminiz, usulsüzlükleriniz, akçeli işleriniz, yurt dışına para kaçırma işleri, otomatiğe bağlanan artırımlar, vergi artışlarıdır; yandaşlara dağıttığınız kamu ihaleleridir tıkır tıkır işleyen.

Bu iktidarın helalinden rızkını kazanmaya çalışan beşerlerle sorunu olduğunu biliyoruz. Zira bunlar haramilerin iktidarıdır. Minimum fiyat açlık sonu olmuş. İşsizlik oranı almış başını gitmiş. Dolar neredeyse 10, baraj sonuna dayanmış. Halkı kara bir kış bekliyor. Hal bu biçimdeyken ‘Halk sistemden memnun’ diyebiliyorlar. Güya Avrupa’da kuyruklar varmış. Bu kuyruk palavra kuyruğudur. Yalanlarınız o denli arttı ki buradan ta Avrupa’ya uzandı. Yazıklar olsun ya yazıklar olsun size. Bu kadar palavrası, halkı bu kadar sefalet içine sürüklemeyi kendinize siyaset haline getirdiniz. Açlık, sefalet, çöpten ekmek toplamak, işsizlikten intiharlar bu ülkede lakin çıkmışlar cam ekranlarından her gün palavra söylüyorlar. Sizin ne bu dünyada ne öbür dünyada yatacak yeriniz kalmamıştır.

“Bu iktidarın eğitimle sorunu var”

İnsanları işsiz, ekmeksiz bırakırken öğrencileri de yurtsuz bıraktılar. Yurt için sokaklarda yatan öğrencilere terörist diyecek, onları gözaltına aldıracak kadar zıvanadan çıktılar. Yetmiyor, kayyuma karşı direnen Boğaziçi öğrencilerine saldırıyorlar ve tutukluyorlar. Yetmiyor, Boğaziçi yerleşkesini ranta açmanın planını yürütüyorlar. Bu iktidarın eğitimle, öğrencilerle, akademiyle, bilimle bir sorunu var. Yazlık kışlık saraylar yerine yurt yapsaydınız. Yandaş şirketiniz Rönesans’ın yurt dışına kaçırdığı 210 milyon dolar. Yalnızca bu parayla bile 80 bin öğrenciyi barındıracak yurt yapılabilirdi.

Hiç merak etmeyin, yurtsuz bıraktığınız öğrenciler, işsiz bıraktığınız milyonlarca genç, umutsuz bıraktığınız beşerler da sizi koltuksuz bırakacak ve iktidardan gönderecek. Ekmeğine aşına göz diktiğiniz geri dönüşüm personelleri günü geldiğinde sizi sandıkta o denli bir gönderecek ki tekrar dönüşünüz olmayacak. O gün süratle yaklaşmaktadır. Bunu nereden anlıyoruz? Güç kaybettikçe savaşa sarılan bir iktidar var. ‘Suriye’de gerekeni yapacağız’ diyerek bir daha savaş çığırtkanlığına başladılar. Halk ‘seçim’ diyor, ‘geçim’ diyor, bunlar ‘savaş’ diyor. Halk sizi de istemiyor savaş siyasetlerini da istemiyor. ‘Edi bese’ diyor, ‘artık yeter’ diyor.

Gözdağlarınız, tehditleriniz, cezalarınız vız gelir tırıs masraf. Bayanlar sizden korkmaz fakat siz bayanlardan korkun. Sevgili Başak Demirtaş bir televizyon kanalında konuştu diye sarayın talimatıyla evvel RTÜK harekete geçirildi, akabinde da aşağılık organize linç kümeleri devreye girdi. yıllardır çukur kanallarında Selahattin Demirtaş hakkında yapılmadık hakaret bırakılmadı ve tek bir inceleme başlatılmazken yalnızca bir saat Selahattin Demirtaş hakkında gerçekleri anlatma fırsatı bulan Sevgili Başak’a akınlar açık bir nefret kabahatidir. Kürt düşmanları, bayan düşmanları, ırkçılar yeni provokasyonlar peşinde.

Altın Portakal Sinema Şenliği ve daha sonrasında yaşananlar

Buradan Altın Portakal Sinema Festivali’nde En Yeterli Bayan Oyuncu Mükafatı alan sevgili Nihal Yalçın’ı da bayanlar ismine tebrik ediyorum. Selam ve sevgilerimi iletiyorum. Bildiğiniz üzere ödül merasiminde haddini aşan bir erkek zat, bayanların muvaffakiyetini hazmedemeyen bulanık bir zihin, sevgili Yalçın’a saygısızlık yaptı. Yetinmedi, ‘Demirtaş hür bırakılmalı’ dediği için sevgili Yalçın’ı maksat göstermeye devam etti. Bu ırkçı, bu bayan düşmanı hadsiz zihniyeti şiddetle kınıyorum. Yalnızca bununla da sonlu kalmadı. Benim de Sayın Yalçın’a sahip çıktığımı söz etti. Evet sahip çıkıyorum. Biz Yalçın ve Yalçın üzere sesi kesilmek istenen bütün bayanların yanındayız, yanında olmaya da devam edeceğiz. Bu da sana kapak olsun. Yalçın’a bir kere daha geçmiş olsun diyor, kutuluyorum.”