Çakırözer: İran tahminen de Türkiye’ye bildiri veriyor

TerraNova

New member
Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, İran’ın doğal gaz akışını kesmesinin akabinde endüstride yapılacak kesinti öncesinde dal temsilcileri ile yaptığı görüşmede, “İran’ın, iletim sınırlarında kaçak olduğunu ve düzeltmek için 10 güne muhtaçlık olduğunu bildirdiğini” belirttiği, “Kış ayları bitince yapılmasını istedik, fakat İran bunun mümkün olmadığını söylemiş oldu” dediği öğrenildi.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Utku Çakırözer, “İran tahminen de Türkiye’ye ileti veriyor. Suudi Arabistan ile, Körfez’deki emirlikler ile swap muahedeleri peşinde koşarken sanki Türkiye İran’ı unuttu mu? niye İran ikna edilemedi? niye yaz aylarında yapılabilecek olan bir tamirat bugün ısrarla 10 günlük kesinti ile yapılmak istenmekte.” değerlendirmesini yaptı.

İran’ın, “teknik arıza” sebebi öne sürülerek Türkiye’ye doğal gaz akışını 10 gün mühletle kesmesinin akabinde Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanlığı, sanayi ve elektrik santrallerinde doğal gaz tüketimini yüzde 40 oranında kısıtlama sonucu aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Ocak’ta İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile telefonda görüştü.

Bilhassa sanayi tesislerinde yapılan güç kesintileri niçiniyle Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 23 Ocak Pazar günü organize sanayi bölgeleri liderleri, TOBB dal meclis liderleri, oda liderleri, ASKON, MÜSİAD, TİM genel liderleri, BOTAŞ ve TEİAŞ’ın üst düzel yöneticileri ile çevrimiçi olarak bir ortaya geldi.

Dönmez’in, “İran’dan gazın kesilmesinin üretimi yarı yarıya etkilediğini” söylemiş olduği, kentlerin gazının kesilmesinin mümkün olmadığı sebebi öne sürülerek sorunu sanayi üzerinden yönetmeye çalıştıklarını belirttiği aktarıldı.

Edinilen bilgiye göre; Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, görüşmede, İran’ın kesinti sonucu ile ilgili bilgi kirliliği olduğuna dikkat çekti. Dönmez, “BOTAŞ’ın İran’a borcu olduğu ve İran gazı iletmesine karşın Türkiye’nin teknik problemler sebebiyle gazı alamadığı üzere argümanların gerçek dışı” olduğunu lisana getirdi.

İran’ın kesinti öne sürülen nedenini aktaran Dönmez, sanayicilere, “İran’ın geçen hafta iletim sınırlarında kaçak olduğunu ve düzeltmek için 10 güne muhtaçlık olduğunu bildirdiğini” belirtti. Bakanlık takımlarının kaçağın olduğu yere gittiğini ve teyit ettiğini tabir eden Bakan Dönmez’in, “Biz, İran’dan en azından durumun şimdilik yönetim edilmesini ve büyük tamiratın kış ayları bitince yapılmasını istedik lakin İran bunun mümkün olmadığını söylemiş oldu” dediği öğrenildi.

“İran’ın iç talebi artıyor, resmi olarak tabir etmese de farkındayız”

Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dönmez’in, İran’ın kaçak öne sürülen sebebi ile ilgili olarak da “İran da şu anda önemli bir soğuk hava dalgasıyla karşı karşıya ve kendi iç doğal gaz talebi artıyor. Bunu İran resmi olarak söz etmese de biz durumun farkındayız. Bu, İran’ın bize doğal gazı azaltması için münasebet değil. Zira İran’la ortamızda iletimle ilgili kontrat var. Bu kontrata uyulması gerekiyor.” bilgisini verdiği söz edildi.

Bakan Dönmez’in, sanayicilere, “Bunu 10 günde atlatabileceğimizi düşündük. 10 gün düşük kapasiteyle çalışılacağına, 2-3 gün tam kapanma yapıp daha sonra tam kapasiteye dönülsün önerisi geldi. Biz de ‘tamam’ dedik” dediği açıklandı.

“Türkiye, İran’ı ikna edemiyor”

TBMM Dışişleri Kurulu üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Bakan Dönmez’in açıklamalarını ANKA Haber Ajansı’na kıymetlendirdi:

“Türkiye’de bugün, memleketim Eskişehir’de ve 81 vilayette binlerce sanayi kuruluşu şalter indirdi. Üretim yapılamıyor. Milyarlarca dolarlık üretim ve ihracat ziyanı kelam konusu. öne sürülen nedeni; İran doğal gazı kesti. Pekala İran niye doğal gazı kesti diye baktığımızda; Güç Bakanı ve Sanayi Bakanı’nın sanayicilerle paylaştığı bir bilgi var. İran, ‘hatta bir kaçak olduğunu’ söylüyor, Türkiye bu kaçağın tamiratının yaz aylarında yapılmasını istiyor, rica ediyor. Lakin İran 10 günlük kesinti yapma konusunda ısrarcı oluyor. Türkiye, İran’ı ikna edemiyor. İkinci mevzu; İran aslında kendi iç pazarında, yani kendi ülkesinde de doğal gaza muhtaçlığı olduğu için komşularına, Irak’a, Türkiye’ye yönelik kesintilere gittiği istikametinde savlar kelam konusu.

öne sürülen nedeni her ne olursa olsun Türkiye’nin bunu komşusu ile çözememiş olması, İran’ı ikna edememiş olması, fazlaca büyük bir başarısızlıktır. Çok büyük bir sorundur. İran idaresine yapılacak olan tamiratın yaz aylarına bırakılması konusunda Türkiye’nin kelamını dinletemiyor olması, aslında diğer külfetlerin habercisi. İran, tahminen de Türkiye’ye ileti veriyor. Tahminen de Suudi Arabistan ile, Körfez’deki emirlikler ile swap mutabakatları peşinde koşarken sanki Türkiye İran’ı unuttu mu? Sanki kara kışın ortasında doğal gaz tedariki konusunda yaşanacak dertler önce hissedilerek İran’a gidilmesi mi gerekiyordu?

Münasebet ne olursa Türkiye, İran’ı ikna etme konusunda başarılı olamamıştır. Dış siyasetteki bu öngörüsüzlüğün, bu beceriksizliğin, bu başarısızlığın hesabını Türkiye’de binlerce sanayi kuruluşu çekmekte.

niye İran ikna edilemedi? niye yaz aylarında yapılabilecek olan bir tamirat bugün ısrarla 10 günlük kesinti ile yapılmak istenmekte? İran idaresi bu hususta Türkiye’ye bir ileti mı veriyor? Bu hususlar üzerinde düşünen yok, adım atan yok. Arabistan’da, Birleşik Arap Emirlikleri’nde, Katar’da gezen devlet yöneticilerinin aslında tahminen bugün Tahran’da olması gerekiyor ya da İranlı muhataplarını Türkiye’ye davet etmesi gerekiyor. Bir an evvel İran ile bu problemin aşılması, tekrar yenidenlanmaması için temasların yapılması gerekirken hiç bir adım atılmamakta.

“Güvence alınması gerekiyor”

Ortadaki dış siyaset başarısızlığının bilançosunu, cezasını maalesef vatandaşımız, üreticimiz, sanayicimiz çekmektedir. Bir an evvel bu yanılgıdan vazgeçilmeli. İran ile tüm temas yolları denenerek, bu kesintinin sona ermesi ve kış sürdüğü sürece de tekrar bu biçimde bir kesintinin yaşanmaması için teminat alınması gerekir.”