Cemil Çiçek: 50 + 1 önemli sorun çıkarıyor

TerraNova

New member
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Şurası Üyesi Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy koşuluna ait açıklamalarda bulundu.

“Anayasa toplantısında 50 +1’in hem bugün tıpkı vakitte gelecekte değerli kahırlara niçiniyet vereceğini ve Türkiye’yi bir kaosa sürükleyeceğini söylemiş oldum bir daha söylüyorum” diyen Çiçek, “Bu sözlerim iktidar ya da muhalefet yanlısı değil. söylemiş olduğim cümleler çok açık. 50 + 1 önemli sorun çıkarıyor. Gelecekte de çıkaracak.” dedi.

Hem iktidarın tıpkı vakitte muhalefetin 50 +1 ile ilgili tereddütlerinin bulunduğunu belirten Çiçek, şunları söylemiş oldu: “Çünkü, bir partinin dayanağına gereksinim var. Diyelim ki, parlamenter sistem doğrudur. Fakat Haziran 2023’teki seçim bugünkü sisteme göre yapılacak. Otomobil berbattır, lastikleri kabak, motor gücü zayıftır dedik vs. Muhalefet açısından anlatıyorum. Lakin bu otomobille 2023’e gidilecek. 2023’te seçim yapıldı, Meclis’te 360 çoğunluk elde edilemedi. Parlamenter sistemi isteyenler 320’de kaldı. bu biçimde ne olacak? 5 yıl bu sistemle gidilecek! Bu sistem sorun çıkarıyorsa, kaosa niçiniyet veriyorsa, ülkenin yeterli yönetilmesini engelliyorsa… Bu sistemle Türkiye 5 sene bir belirsizliğe girmiş olacak. Siyaset yapanların bunu görmesi gerekiyor. İki tarafın da! Şahıslar üzerinden tartışma yapılınca eza çıkıyor. Gerçek yerine şahıslar üzerinden tartışma yapılıyor. Türkiye, anayasayı değiştirecek çoğunluğu bulamadığı takdirde diğer kahırlar yaşayacak.”