CHP’den TEİAŞ’la ilgili özelleştirme sonucuna reaksiyon

TerraNova

New member
CHP Genel Lider Yardımcısı Ahmet Akın, güç alanındaki fazlaca kritik kamu kurumlarının özelleştirme kapsamına alınmasının, Türkiye’nin güç güvenliğini tehlikeye atacağını tabir etti.

Akın, Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) özelleştirme kapsamına alınmasına yönelik Cumhurbaşkanı sonucu’na ait yazılı açıklama yaptı. TEİAŞ’ın Türkiye genelinde bütün elektrik iletim çizgileriyle ilgili her türlü yatırımı yapan, sistemi işleten ve bir bakıma Türkiye’nin elektrik güvenliğini sağlayan kurum olduğunu belirten Akın, “İktidarın ucuz ve kaliteli hizmet verileceği vaadiyle elektrik dağıtımını özelleştirilmesi, vatandaşın faturalarını düşürmediği üzere sık sık kesintilerin yaşandığı kalitesiz bir hizmeti birlikteinde getirmiştir.” değerlendirmesini yaptı.

Elektrik üretimi ve dağıtımının akabinde sistemin belkemiği olan iletimi ve işletimi sağlayan TEİAŞ’ın özeleştirme kapsamına alınmasının, elektrik hizmetini kamu faydası ekseninden çıkararak kâr-zarar denklemiyle hareket eden bir şirkete dönüştürmenin son adımı olacağını savunan Akın, bu sonucun, kamu faydasıyla çalışması gereken bir kurumun artık yatırımlarını, hizmetlerini kar odaklı hale getirmesi manasına geleceğini belirtti.

Akın şunları kaydetti:

“Türkiye’nin en büyük yatırımcı kamu kurumlarının başında gelen TEİAŞ iletim altyapısını daima güncellemekte ve var olan iletim çizgilerinin da işlerliğini sağlamaktadır. TEİAŞ’ın mal varlığı 10 milyarlarca dolar tutarındır. TEİAŞ’ın özelleştirilmesi bu kurumun Sayıştay ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komitesi kontrolünden çıkarılması manasına gelecektir. TEİAŞ, 2021 yılı prestijiyle Türkiye’nin en büyük şirketi olan EPİAŞ’ın yüzde 30 oranında payına de sahiptir.”

TEİAŞ’ın akabinde TPAO ve BOTAŞ’ın da özelleştirme kapsamına alınıp alınmayacağını soran Akın, “Enerji alanındaki epey kritik kamu kurumlarının özelleştirme kapsamına alınması ülkemizin güç güvenliğini tehlikeye atacaktır.” sözünü kullandı.