Çin İnternetinin ortadan kaybolmasıyla birlikte “kolektif hafızamızın bazı kısımlarını kaybediyoruz”

FreeDoom

New member
Çinliler ülkelerindeki internetin farklı olduğunu biliyor. Google, YouTube, Facebook veya Twitter yok. Yapmamaları gereken şeyleri iletmek için internette örtmeceler kullanıyorlar. Paylaşımları ve hesapları sansürlendiğinde bunu kabulleniyorlar.

Paralel bir çevrimiçi evrende yaşıyorlar. Bunu biliyorlar ve hatta şaka yapıyorlar.

Artık kısa videoların, canlı yayınların ve e-ticaretin ardında internetlerinin ve kolektif çevrimiçi hafızalarının parça parça kaybolduğunu keşfediyorlar.

22 Mayıs'ta WeChat'te geniş çapta paylaşılan bir gönderide, 1995 ile 2005 yılları arasında Çin haber portallarında, bloglarında, forumlarında ve sosyal medya sitelerinde yayınlanan neredeyse tüm bilgilerin artık mevcut olmadığı belirtildi.

Manşet, “Çin interneti gittikçe daha hızlı çöküyor” idi. Tahmin edilebileceği gibi, gönderinin kendisi kısa sürede sansürlendi.

Başarılı iş adamları hakkında yazan blog yazarı He Jiayan, gönderisinde “İnternetin bir hafızası olduğuna inanırdık” diye yazdı. “Fakat bu hafızanın Japon balığınınkine benzediğinin farkında değildik.”

Tam olarak ne kadar ve hangi içeriğin kaybolduğunu belirlemek mümkün değil. Ama bir test yaptım. He'nin gönderisinde alıntılanan bazı örneklere bakmak için Çin'in ana arama motoru Baidu'yu kullandım; 1990'ların ortaları ile 2000'lerin ortaları arasındaki kabaca aynı döneme odaklandım.

Bay He'nin aradığı, Çin'in en başarılı İnternet girişimcilerinden ikisi olan Alibaba'dan Jack Ma ve Tencent'ten Pony Ma ile başladım. Ayrıca Çinli girişimcilerin vaftiz babası olarak kabul edilen Liu Chuanzhi'yi de aradım: Şirketi Lenovo, 2005 yılında IBM'in PC işini devraldığında manşetlere çıkmıştı.

Aynı zamanda o dönemde iki büyük ilin valisi olan Çin'in dini lideri Xi Jinping'in sonuçlarını da araştırdım. Üst düzey Çinli politikacıların arama sonuçları her zaman sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Bay Xi'nin lider olmadan önce nasıl biri olduğunu merak edenler varsa, insanların neler bulabileceğini görmek istedim.

Kontrol ettiğimde herhangi bir sonuç alamadım Ma YunJack Ma'nın Çince adı bu. için üç giriş buldum Ma HuatengBu Pony Ma'nın adı. Bir arama Liu Chuanzhi yedi girişle sonuçlandı.

Bay Xi için sıfır sonuç vardı.

Daha sonra Çin'in son yıllardaki en önemli trajedilerinden birini aradım: 12 Mayıs 2008'de 69.000'den fazla insanın ölümüne yol açan büyük Siçuan depremi. Bu, Çinli gazetecilerin Komünist Partinin normalde izin verdiğinden daha fazla özgürlüğe sahip olduğu ve çok sayıda yüksek kaliteli gazetecilik çalışması ürettiği kısa bir dönemde gerçekleşti.

Zaman çerçevesini 12 Mayıs 2008'den 12 Mayıs 2009'a daralttığımda, Baidu dokuz sayfalık arama sonucu döndürdü; bunların çoğu merkezi hükümet veya eyalet yayıncısı Merkezi Merkezi Televizyon web sitelerindeki makaleleri içeriyordu. Bir uyarı: Gazetecilerin ve örgütlerinin adlarını biliyorsanız daha fazlasını bulabilirsiniz.

Her sonuç sayfasında yaklaşık on başlık vardı. Araştırmam o zamanki haberlerin yalnızca küçük bir kısmını ortaya çıkardı; bunların çoğu, gazetecilerini depremin merkez üssüne gönderen gazete ve dergilerin web sitelerinde yayınlanıyordu. Hatırladığım olağanüstü haber içeriğini veya çevrimiçi taziye ifadelerini bulamadım.

İçeriğin kaybolmasının yanı sıra daha büyük bir sorun daha var: Çin'in interneti küçülüyor. Ülkenin İnternet düzenleyicisine göre, 2023'te Çin'de 3,9 milyon web sitesi vardı; bu sayı, 2017'dekinin (5,3 milyon) üçte birinden daha az.

Çin'de bir milyar internet kullanıcısı var, bu da dünyadaki internet kullanıcılarının neredeyse beşte biri. Yine de Çince dilindeki web sitelerinin sayısı küresel toplamın yalnızca yüzde 1,3'ünü oluşturuyor. 2013'te bu oran yüzde 4,3'tü. En popüler içerik dillerinin çevrimiçi kullanımını izleyen Web Teknolojisi Araştırmaları'na göre bu, on yılda yüzde 70'lik bir düşüş anlamına geliyor.

Çince dilindeki web sitelerinin sayısı artık Endonezya ve Vietnamca web sitelerinin sayısından biraz daha fazla, Lehçe ve Farsça web sitelerinin sayısından ise daha az. İtalyanca'da bu rakam bunun yarısı kadar, Japonca'da ise dörtte birden biraz fazla.

Düşüşün bir nedeni, web sitelerinin eski içerikleri arşivlemesinin teknik olarak zor ve maliyetli olmasıdır; üstelik sadece Çin'de de geçerli değil. Ancak Çin'de diğer neden politiktir.

Ülkenin Xi Jinping liderliğinde otoriter ve milliyetçi bir dönüşüme uğraması nedeniyle internet yayıncıları, özellikle de haber portalları ve sosyal medya platformları artan sansür baskısıyla karşı karşıya. Çin'in siber uzayını politik ve kültürel olarak saf tutmak Komünist Partinin en önemli görevlerinden biridir. İnternet şirketlerinin aşırı sansür yapma ve eski içerikleri arşivlemeyerek yok olmalarını sağlama konusunda daha fazla teşviki var.

Birçok kişinin çevrimiçi varlığı silindi.

İki hafta önce Nanfu Wang, Wikipedia benzeri bir web sitesinde kendisiyle ilgili bir yazının kaybolduğunu keşfetti. Belgesel film yapımcısı Bayan Wang, film inceleme web sitesi Douban'da adını aradı ve hiçbir şey bulamadı. WeChat'te de durum aynı.

“Yönettiğim filmlerden bazıları silindi ve Çin internetinde yasaklandı” dedi. “Ama bu sefer tarihin bir parçası olarak silindiğimi hissediyorum.” Bunu neyin tetiklediğini bilmiyor.

Daha çok Chang Ping takma adıyla tanınan Zhang Ping, 2000'li yıllarda Çin'in en ünlü gazetecilerinden biriydi. Makaleleri her yerde mevcuttu. Daha sonra 2011 yılında yazıları sansürcülerin öfkesini çekti.

Bana, “Kamusal söylemdeki varlığım beklediğimden çok daha fazla bastırıldı ve bu benim özel hayatımda önemli bir kayıp anlamına geliyor” dedi. “Hayatım reddedildi.”

Mart 2021'de Weibo hesabım silindiğinde üzüldüm ve kızdım. Üç milyondan fazla takipçisi ve binlerce gönderisi vardı; on yıl boyunca hayatımı ve düşüncelerimi aktarıyordu. Gönderilerin çoğu güncel olaylar, tarih veya siyasetle ilgiliydi ancak bazıları kişisel düşüncelerdi. Hayatımın bir parçası kesilmiş gibi hissettim.

Pek çok kişi, parti veya vekilleri tarafından kendilerine karşı kullanılabilecekleri için çevrimiçi gönderilerini kasıtlı olarak gizliyor. Milliyetçi “Küçük Pembeler”, “mezar kazma” adı verilen bir trendle entelektüellerin, eğlence sanatçılarının ve etkileyicilerin eski çevrimiçi gönderilerini tarıyor.

Çinliler için çevrimiçi anılar, hatta önemsiz olanlar bile kurtulmamız gereken bir yük haline gelebilir.

Uzun süredir Çin muhabiri ve yazarı olan Ian Johnson, “İnternetin biraz yüzeysel olduğunu düşünme eğiliminde olsak da, bu siteler ve benzeri şeyler olmadan kolektif hafızamızın bir kısmını kaybediyoruz” dedi.

Bay Johnson'ın Çin'de yeraltında çalışan cesur tarihçiler hakkındaki kitabı “Sparks”ın son notlarında Çin çevrimiçi kaynaklarının İnternet Arşivi'nden alıntı yaptı çünkü bunların eninde sonunda yok olacağını bildiğini söyledi.

Çin Komünist Partisine atıfta bulunarak, “Tarih her ülkede önemlidir, ancak ÇKP için gerçekten önemlidir” dedi. “Partinin devam eden yönetimini haklı çıkaran şey tarihtir.”

Bay Johnson, Çin İnterneti dışındaki blogları, filmleri ve belgeleri korumayı amaçlayan Çin Resmi Olmayan Arşivleri web sitesini kurdu.

Çin anılarının ve tarihinin unutulmaya yüz tutmasını engellemeyi amaçlayan başka projeler de var. Greatfire.org çeşitli web sitelerindeki sansürlenmiş içeriğe erişim sağlar. Sansürle mücadele eden kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan China Digital Times, engellenmiş veya engellenmiş olabilecek çalışmaları arşivliyor. Gazeteci Zhang, kıdemli editörüdür.

Viral hale gelen WeChat gönderisinin yazarı Bay He, Çin'in tarihi silme sürecinin tersine çevrilebileceği konusunda son derece kötümser.

“Çin internetinde hâlâ erken dönem bilgileri görebiliyorsanız bunlar batan güneşin yalnızca son ışınlarıdır” diye yazdı.