Çin’de kaybolan bankacı Bao Fan’ın soruşturmalara yardım ettiği söyleniyor

FreeDoom

New member
China Renaissance Holdings Pazar günü yaptığı açıklamada, Çin’de tanınmış bir yatırım bankacısı olan CEO’su Bao Fan’ın, şirketin kendisiyle temasa geçemeyeceğini açıklamasından haftalar sonra bir hükümet soruşturmasıyla işbirliği yaptığını söyledi.

Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’na yapılan bir başvuruda şirket, yönetim kurulunun “Bay Bao’nun şu anda Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki bazı yetkililer tarafından yürütülen bir soruşturmada işbirliği yaptığının farkına vardığını” söyledi.

Şirket, operasyonların normal şekilde devam ettiğini söyledi. Bay Bao’nun nerede olduğunu söylemedi ya da işbirliği yaptığı söylenen konuyu belirlemedi. Çin medyası, hükümetin Bay Bao’dan eski bir Çin Rönesansı yöneticisiyle ilgili bir soruşturmaya yardım etmesini istediğini bildirdi.

En son haberler, şirketin 16 Şubat’ta Bay Bao’ya “ulaşamadığı” duyurusunu takip etti. Duyuru, şirketin hisse fiyatının düşmesine neden oldu ve hisse senedi tam olarak toparlanmadı.

Çin’in teknoloji sektörünün büyümesinde önemli bir oyuncu olan Bay Bao’nun ortadan kaybolması, Pekin’in bir kez daha Çinli şirketleri ve onları yöneten yöneticileri hedef alabileceğine dair yeni endişeler doğurdu. Xi Jinping liderliğindeki Çin hükümeti, ülke ekonomisi ve işletmeleri üzerinde artan bir kontrol uyguluyor.

Çin hükümeti, 2015 yılında ülkenin en zengin insanlarından biri olan Guo Guangchang’ı kısa süreliğine tutukladı ve iki yıl sonra Çin doğumlu milyarder Xiao Jianhua’yı Hong Kong’daki evinde tutukladı. Alibaba Group’un kurucusu Jack Ma da 2020’de Çinli düzenleyicileri eleştirdikten sonra geçici olarak kamu hayatından kayboldu.

Bay Bao, Çin’in teknoloji sektöründe yükselen bir figür. 2004 yılında China Renaissance’ı kurmadan önce Morgan Stanley ve Credit Suisse’de çalıştı. Alibaba ve Tencent gibi ülke ekonomisi açıldıkça yükselen Çinli internet şirketleri için erken anlaşma yapan biri oldu.

Son yıllarda, Bay Xi ekonomi üzerindeki hakimiyetini pekiştirirken, Çin liderinin söylemini tekrarlarken ve devlete ait bir bankanın bir departmanında çalışırken, Bay Bao yaklaşımını değiştirmişti.