Dawn of Cable TV’nin ileri görüşlü CEO’su Edward Bleier 94 yaşında hayatını kaybetti

FreeDoom

New member
Kablolu televizyonun yükselişinde ve Time Warner Cable’ın bir endüstri devine dönüşmesinde itici güç olmadan önce Bugs Bunny, Porky Pig ve diğer Looney Tunes karakterlerini nesiller boyu Cumartesi sabahı televizyon izleyicileriyle tanıştıran Edward Bleier, kendi başına. Salı East Hampton, New York’ta evinde öldü. Önceki gün 94 yaşına girdi.

Ölümü eşi Magda Bleier tarafından doğrulandı.

Kariyerine gazete ve radyoda başlayan eski bir gazeteci olan Bay Bleier, sektörü değiştiren teknolojileri ve gelişen kablolu televizyon pazarı için yeni içerik ihtiyacını öngören bir yenilikçiydi. ABC’de ve daha sonra Warner Bros. Television’da, televizyonda yeni bir çağın başlamasına yardımcı olan yaratıcı ama pratik stratejik düşünme becerisiyle ün kazandı.

1986’dan 2000’e kadar Nickelodeon, MTV ve The Movie Channel gibi temel kablolu ağları geliştiren Warner Bros. bölümünün başkanlığını yaptı. Yeniden gösterimlerde gösterilen eski filmlerin ve eski televizyon dizilerinin rekor kıran satışları ile itibar kazandı ve her yıl bu yapımların ilk gösterime girdikten sonra elde ettiği geliri aştı.

Bay Bleier, 1961 gibi erken bir tarihte ABC’deyken, Warner Bros. tarafından üretilen ve 1930’lu ve 40’lı yıllarda sinemalarda gösterilen klasik Looney Tunes çizgi filmlerinin, animasyon kısa filmlerinin geleceğini gördü. Lisansladı ve ardından çocuklara yönelik Cumartesi sabahı televizyonu olarak paketledi. Bu hamle, Looney Tunes ve benzeri çizgi filmleri hem ABC hem de Warner Bros. için kalıcı para kazandırıcılara dönüştürdü.

Daha sonra Warner Bros. Animation’ın başkanı olarak, kablolu yayın ve yayın ağları için Looney Tunes programlarının düzinelerce varyasyonunu, ayrıca animasyon karakterlerinin rol aldığı filmler ve televizyon programlarını yarattı.

Bay Bleier 2015’teki bu ölüm ilanı için verdiği röportajda “İçgüdülerim her zaman geriye değil ileriye bakmaktı” dedi. “Radyonun açıldığını gördüm, bu yüzden gazetelerden uzaklaştım.” Televizyonun açıldığını ve yayınlanamayacağını gördüm. Yeterince hızlı giremiyorum.”

1950’lerin başında ABC’ye katıldı ve sonraki 14 yılını istasyonda geçirdi. Medyanın sosyal amaçlar için kullanılabileceğine inanırken, ticari televizyonun mümkün olduğu kadar geniş bir izleyici kitlesine ulaşması ve kâr etmesi gerektiğini de anlamıştı.

“Medyayı bilinçli olarak ‘iyilik yapan’ bir medya olarak değil, sosyal doku açısından önemli olarak gördüm” dedi. “Günde yalnızca belirli sayıda saat vardı, bu yüzden iyilik yaparken aynı zamanda iyi de olan şeylere odaklandım.”

Bay Bleier, 1964’te Harry Belafonte’nin de aralarında bulunduğu sivil haklar aktivistlerinin, kanalın popüler pembe dizilerinde siyah oyuncuların olmayışını eleştirdiği sırada ABC’nin gündüz programlarının başındaydı. ABC kısa süre sonra gündüz programlarını entegre etmeye başladı.

“Dizi izleyicilerinin belki yüzde 30’unun siyah kadınlardan oluştuğunu biliyorduk” diye anımsıyor, “bu yüzden bu sadece sosyal olarak değil ekonomik olarak da işe yaradı.”

Bay Bleier’ın en büyük katkıları Warner Bros.’a geldi. Stüdyoyu 1969’da Warner Brothers’tan satın alan New York otopark patronu Steven J. Ross’un çağrısı üzerine Bay Bleier, New York programlama ve satış ofisinin başına geçti. . Bay Ross şirketi kurarken Bay Bleier güvenilir bir danışman haline geldi ve şirketin kablolu televizyon ve yeni dijital medyaya giriş stratejisini şekillendirdi.

Şirketin American Express ve daha sonra Time Inc. ile ortaklık kurmasına yardımcı oldu. 1990 yılında Warner Cable, Time Warner Cable adını aldı. (2016 yılında Charter Communications tarafından satın alındı ve Comcast’ten sonra ülkenin en büyük ikinci kablolu yayın operatörü oldu.) 2005 yılında Time Warner’dan ayrılana kadar Bay Bleier, isteğe bağlı biri de dahil olmak üzere yeni dijital medya pazarlarını keşfetmeye devam etti. İnternet üzerinden içerik teslim edilir. 80’li yaşlarına kadar şirkete danışmanlık yapmaya devam etti.

AT&T Broadband’ın eski başkanı ve CEO’su ve medya girişimcisi Leo Hindery bir röportajda “Ed, kablo endüstrisinin doğuşunda oradaydı” dedi. “Bu çok büyük egoları olan bir sektör ama Ed’in hiç egosu yoktu. O gerçek öncülerden biriydi.”

Edward Bleier, 16 Ekim 1929’da New York’ta Philip ve Cecile (Richter) Bleier’in çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi, büyüdüğü Queens’in Laurelton mahallesine taşınmadan önce Bronx’taki Grand Concourse yakınındaki küçük bir dairede yaşıyordu. Viyanalı göçmen bir ailenin oğlu olan babası, avukatlık eğitimi aldı ancak sigorta komisyoncusu oldu. Ev hanımı olan annesi Belarus’tan göç etti.

Devlet okullarına giden Edward, gazetecilikle ilk kez Haberler da dahil olmak üzere şehir gazetelerinde lise katibi olarak tanıştı.

1947’de Syracuse Üniversitesi’ne radyo bölümü olarak kaydoldu. Orada kampüs radyo istasyonuna katıldı ve geleceğin Times köşe yazarı William Safire’ın sunduğu ve geleceğin popüler müzik TV sunucusu Dick Clark’ın spiker olduğu bir program üzerinde çalıştı.

Bay Bleier ve Bay Safire ömür boyu arkadaş oldular. Bay Bleier onu, daha sonra Bay Safire’in eşi olacak model, piyanist ve mücevher tasarımcısı Helene Belmar Julius ile tanıştırdı. Bay Safire daha sonra bu iyiliğe karşılık verdi ve Bay Bleier’i, Paris Match’in New York büro şefi olan Fransızca konuşan gazeteci Magda Palacci ile tanıştırdı. 1973’te evlendiler. Hayatta kalan tek kişi o.

1949 yazında New York’ta çalışan Bay Bleier ve Bay Safire ortaklaşa üniversiteyi bırakma kararı aldılar. “Haftada birkaç kez öğle yemeği için buluştuk, birbirimize baktık ve ‘Neden geri dönelim ki?’ dedik. Bay Bleier, “Oraya gitmek istediğimiz işleri aldık” diye hatırlıyor. 1994 yılında Syracuse’a döndü ve mezun oldu.

Bay Bleier televizyon kariyerine DuMont Television Network’ün bir kanalı olan New York’taki Kanal 5’te başladı. Oradan ABC’ye geçti ve burada stratejik planlama konusundaki çalışması, kablolu televizyonun yaklaşmakta olan etkisini fark etmesine yardımcı oldu. ABC’nin vizyon eksikliği olarak gördüğü durumdan hayal kırıklığına uğrayarak, 1968’de “programlama işine girmek ve bu yeni kanalları doldurmak” için şirketten ayrıldığını söyledi.

Warner Bros.’a katıldıktan sonra Warner Bros. için yenilikçi QUBE kablo sistemini geliştiren Gustave Hauser ile yakın çalıştı. 1977’de Columbus, Ohio merkezli QUBE, izleme başına ödemeli programlamayı, özel kablolu ağları ve etkileşimli hizmetleri tanıttı.

2021’de ölen Bay Hauser, 2015’teki bir röportajda “Ed’in hakkında çok şey bildiği şeyler inşa etmek zorundaydık” dedi. “Tamamen yeni bir şeye başladık, ödemeli TV yapmaya yönelik ilk girişim.” Bu başlangıçtı. modern kablolu yayın işinin bir parçasıydı ve Ed buna bayıldı.”

Bay Bleier’e göre QUBE’nin başarısı, yaklaşan değişim dalgasına dair felsefesinin altını çiziyor. “Yazılımın donanımı kontrol ettiği yaklaşımına sahiptik” dedi ve şöyle devam etti: “Ben de McLuhanevari bir yaklaşım benimsedim; içerik kral olsa da form imparatordur. Teknoloji içeriği belirler.”

Bay Bleier, eski filmlerin ve televizyon programlarının kablolu yayın ve yayın ağlarına lisanslanmasından sorumlu Warner Bros. bölümünü yönetti ve HBO da dahil olmak üzere giderek büyüyen yeni kablolu ve ödemeli TV ağları listesiyle çalıştı. Bay Ross’un Strateji Komitesinin bir üyesi olarak, hızlı büyüme ve yenilik döneminde şirketi temsil ederek sektörde yaygın bir nüfuz kazandı.

Warner Bros. Animation’ın başkanı olarak ve Steven Spielberg’in Looney Tunes karakterlerine olan derin sevgisini bilerek, Steven Spielberg Presents Tiny Toon Adventures da dahil olmak üzere üç animasyon dizisinde de yönetmenle işbirliği yaptı.

Bay Bleier’in Şükran Günü hakkındaki kitabı 2003 yılında Haberler’ın en çok satanları arasında yer aldı. Önsöz, uzun süredir arkadaşı olan yazar ve Times köşe yazarı William Safire tarafından yazılmıştır.Kredi…yayıncı hakkında

Bay Bleier, televizyondan ayrılarak 2003 yılında en çok satan kitabını yayınladı: “Şükran Günü Töreni: Amerika’nın Aile Bayramı için Yeni Gelenekler”, en sevdiği tatile bir övgü niteliğinde ve Bay Safire’in önsözüyle. Bay Bleier, “Bu ülkede somutlaşan her şeyin bu bayramda gerçekleştiğine ve buna göre kutlanması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Syracuse Üniversitesi’ne sadık kaldı. 2005 yılında SI Newhouse Kamu İletişim Okulu’nun bir parçası olan Popüler Televizyon Araştırma Merkezi, Bay Bleier’in büyük bağışı sayesinde Bleier Televizyon ve Popüler Kültür Merkezi olarak yeniden adlandırıldı.

East Hampton’a ek olarak Manhattan’ın Yukarı Doğu Yakası’nda da bir evi vardı.

Bir röportajda Bay Bleier başarısını “doğru olanı yaptığınızı hissetmenize, becerikli olmanıza, sonuçlar elde etmenize, idealizmde kaybolmamanıza, çok pratik ve niceliksel kalmanıza, ancak geriye değil ileriye bakmanıza” bağladı.

Kendisinin yönetim teorisyeni Peter Drucker’dan çok, ekonomideki geleneksel düşünceyi alt üst eden John Maynard Keynes tarafından yönlendirildiğini söyledi.

“Drucker’dan alıntı yapmıyorum” dedi Bay Bleier, “Keynes’ten alıntı yapıyorum: Zorluk yeni fikirler geliştirmekten çok eski fikirlerden kaçmakta yatıyor.”

Alex Traub raporlamaya katkıda bulunmuştur.