Eski bir Macy's'de fen dersi verildiğinde

FreeDoom

New member
Kasım sabahı erken saatlerde, hava hâlâ soğuktu, üç sıra araba Sumter, Güney Carolina'daki Sumter Alışveriş Merkezi'nin açık, çatlak otoparkında santim santim ilerliyordu.

Kökleri Güneydoğu'ya uzanan ve alışveriş merkezinin kalan son ana kiracısı Belk'te kapıların açılmasına hâlâ saatler var. Yaklaşık yüzde 60'ı boş olan alışveriş merkezinde başka kiracılar da var. Çağrı merkezi çalışanları vardiyalarına park ediyor veya bırakılıyor. İnsanlar yakındaki Planet Fitness'a doğru yola çıkıyor.

Ancak otoparkın diğer tarafında düzinelerce küçük çocuk arabalardan inip bir alışveriş merkezinin girişinden koşuyor. Çılgınca oynamazlar; Eski bir JC Penney mağazasında okula gidiyorlar. Ve eğer her şey planlandığı gibi giderse, okul her yıl daha fazla ders eklediğinden ve alışveriş merkezinin daha fazla bölümünü devraldığından, uzun yıllar boyunca orada olacaklar.

Ülke çapındaki geliştiriciler, zor durumdaki alışveriş merkezlerinde yeni okullar inşa ediyor; bu, birden fazla amaca hizmet eden, büyüyen bir trend: eğitim fırsatlarını iyileştirmek, toplulukları canlandırmak ve bir zamanlar hareketli olan alışveriş merkezlerini göze batan bir hale getiren binlerce boş perakende alanını yenilemek.

Bir emlak hizmetleri firması olan Newmark'ın sermaye piyasaları grubu başkan yardımcısı Thomas Dobrowski, “Alışveriş merkezlerinin yeniden modellemek, yeniden tasarlamak ve yeniden tasarlamak için her türlü alternatif kullanımını kesinlikle gördük” dedi.

Bay Dobrowski, perakende kiracılarının ayrılmasıyla birlikte daha fazla alışveriş merkezi sahibinin okul ekleme fikrine geldiğini ekledi. “10.000 ila 15.000 metrekarelik alanın okullara ayrıldığı alışveriş merkezlerini hatırlıyorum” dedi. “Artık giderek daha fazla üniversite ve okul, tam eğitim amaçlı kullanım için ücretsiz bağlantı kutularını kullanmak istiyor. Bu 80.000 metrekare veya daha fazla olabilir.”

Moody's Analytics'in raporuna göre ülke genelindeki alışveriş merkezlerindeki boşluk oranı, pandemi sırasındaki yüzde 10,2'ye kıyasla geçen yılın dördüncü çeyreğinde yaklaşık yüzde 10,3 oldu.

Tüketici zevkleri değiştikçe Sumter'daki gibi halka açık alışveriş merkezleri bundan daha da sert etkilendi. Ticari emlak hizmetleri firması CBRE'nin yakın tarihli bir raporunda, “Geleneksel olarak alışveriş merkezlerinde bulunan perakendeciler, düşük performans gösteren mağazaları kapattılar ve şimdi genişlemek için daha küçük, açık hava banliyö merkezlerine bakıyorlar” dedi.

Ancak Sumter Mall'da, alışveriş merkezinin sahibi Hull Property Group'un toplumsal inisiyatifi, hayırsever ilgisi ve pragmatizminin birleşimi, yeni bir kiracının yaratılmasına yol açtı: Liberty STEAM Charter School.

Okul, beş yıl önce, memleketinin refahını artırmanın ve işçileri çekmesine yardımcı olmanın bir yolunu arayan yerel bir işadamı ve hayırsever olan Greg A. Thompson tarafından kuruldu. Liberty STEAM, sonbaharda dördüncü sınıfla birlikte her yıl bir sınıf eklemeyi planlıyor.

“Misyonumuz herkese, özellikle de yoksul çocuklarımıza birinci sınıf bir eğitim sağlayabileceğimizi kanıtlamak” dedi. Sumter'da kendi sınıf düzeyindeki öğrencilerin yalnızca yüzde 30'u okuma, yazma ve matematik yapabiliyor.

Liberty STEAM bir alışveriş merkezinde başlamadı. Dersler başlangıçta Sumter'in yetersiz hizmet alan bir bölgesindeki kullanılmayan bir ilkokulda yapılıyordu, ancak okul hızla alanı aştı (binada hala anaokulu ve birinci sınıf olmasına rağmen).

Daha büyük bir alan arayan Thompson İnşaat Grubu'nun kurucusu ve genel müdürü Bay Thompson, yaklaşık 43.000 nüfuslu şehirdeki daha geleneksel okul mülkleri için teklifleri çekmeyi başaramadığı için devasa, çoğunlukla boş alışveriş merkezini seçti. Liberty STEAM'e önümüzdeki on yılda çocuklara yönelik diğer hizmetlerin yanı sıra daha fazla not ekleme fırsatı veriyor.

Bay Thompson, “Çocuğun tamamına odaklanmak istiyoruz” dedi. “Okulu genişletirken oraya bir doktor yerleştirilmesi konusunda da görüşmelerimiz oldu. Orada da küçük bir kliniğimiz ve göz doktorunun olmasını istiyoruz.”

Bay Dobrowski, anlaşmanın okullar ve ev sahipleri için birçok fayda sunduğunu söyledi. Alışveriş merkezleri genellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde bulunur ve bu nedenle erişimleri kolaydır. Ve bir okulun iç mekanın nasıl görünmesi gerektiğini yeniden hayal etmesi için boş bir tuval olabilirler.

Sahipler için, eski bir ana kiracının alanını bir okula satmak veya kiralamak, büyük bir alışveriş merkezinin bir zamanlar karanlık, boş bir bölümüne hayat verir ve 400.000 metrekare veya daha fazla kullanılmayan alanı yeniden canlandırır. Dönüşümler aynı zamanda toplulukta iyi niyetin de büyük bir itici gücüdür.

Bay Dobrowski, “Bir perakende kiracısı veya tıbbi ofis kiracısıyla aynı kirayı alamayacaklar” dedi. “Daha çok 'Topluluğu nasıl geliştirebilirim ve burada kendimi nasıl sevdirebilirim?' şeklinde kullanılması gerekiyor.”

Sumter'da Liberty STEAM genel müdürü Trevor T. Ivey, alışveriş merkezine taşınmanın okulun yeniden canlandırma misyonuyla tutarlı olduğunu söyledi. “İnsanların alışveriş merkezinin toplumumuzu yeniden canlandırma ve binalarını yenileme yaklaşımımıza uyduğunu anlaması önemli” dedi.

Güney Carolina, Spartanburg'daki High Point Akademisi, daha büyük bir yeniden yapılanmanın parçası olan bir okulun örneğidir. Bir zamanlar Waccamaw çömlek mağazasına ev sahipliği yapan ve akademi taşınmadan önce bir kiliseye ev sahipliği yapan outlet alışveriş merkezindeki bir alanda bulunuyor. Alışveriş merkezinde artık okulun yanı sıra voleybol sahası ve muayenehane de bulunuyor.

Sumter Alışveriş Merkezi'nin ve 18 eyaletteki diğer üç düzine alışveriş merkezinin sahibi ve yöneticisi olan Hull Property Group'un kurucusu James M. Hull, Liberty STEAM'in şirketin alışveriş merkezlerinden birindeki üçüncü okul olduğunu söyledi. Diğer ikisi Greenwood, SC ve Augusta, Georgia'dadır.

Alışveriş merkezlerinde okullar kurmayı düşündüğünde bunu genel yatırım getirisini göz önünde bulundurarak yaptı. Bunların hiçbirini hayırseverlik nedeniyle yapmıyorum” dedi. “Bunu yapıyorum çünkü mülkün iyi bir görevlisi olmak benim için en iyi mali çıkardır.”

Ancak Sumter'in geliştirme kurulunda yer alan Bay Thompson için, Liberty STEAM ve alışveriş merkezine yapılan yatırım, şehri yeniden canlandırmaya ve şirketlerinin bölgeye işçi çekmesini ve orada tutmasını sağlamaya yönelik bir girişimin parçası.

“Sürdürülebilir bir başarı istiyorsak, geleceğin iş gücünü yaratabilmek için eğitim başarısına ihtiyacımız var” dedi.

Ulusal sözleşmeli okul işletmecisi KIPP'in alışveriş merkezlerinde yaklaşık yarım düzine okulu var ve bir lise de Nashville'deki eski bir Macy's mağazasında inşa ediliyor.

Liseyi Macy's kabuğunda işletecek olan KIPP Antioch Global Ortaokulu ve Liseleri'nin kurucu müdürü Marc Gauthier, “Dört duvarı geride bıraktık ve içerideki her şeyi mahvettik” dedi. “Erkekler bölümünün olduğu yer ağırlık odamızın olacağı yer olacak. Bir zamanlar yürüyen merdivenlerin olduğu yerde gün ışığına çıkıyoruz. Fen laboratuvarımız zemin katta olacak.”

Macy's'i yenilemek, mevcut olan tek şey olan tarım arazisine bir lise inşa etmekten daha ucuzdu. KIPP Nashville Okulları mali sorumlusu Daniel Gennaoui, “Kat planlarını yaptıktan ve bunun ne kadar pahalı olduğunu öğrendikten sonra, bir kabuğun, tesislerin, imarın ve park yerinin halihazırda mevcut olması cazip geldi” dedi.

Yenileme maliyeti metrekare başına yaklaşık 200 ila 250 dolar arasındayken, yeni inşaatın maliyeti metrekare başına 300 dolardan fazla olacaktı. Maliyet konusunda çok bilinçliyiz dedi. “Bir okul binasına harcadığımız her dolar, bir öğretmene veya programa harcamadığımız bir dolardır.”

Bay Thompson, okulun Güneydoğu'da eğitimin iyileştirilmesi için bir model olarak hareket etmesini istediğini söyledi.

“Daha fazla para sorunu çözmez” dedi. “Doğru vizyon, doğru liderler ve doğru takipçiler sorunu çözer.”