Ulusal Eğitim Bakanlığı öğretmen takımında açık bulunması halinde fiyatlı öğretmenler ders fiyatı karşılığı kontrat imzalayarak işe alınır. Fiyatlı öğretmenlik başvurusu İlçe Ulusal Müdürlüğü’ne yapılır ve mukavele sadece bir öğretim yılını kapsar. Kelam konusu takıma öğretmen atanması halinde fiyatlı öğretmenin mutabakatı sonlandırılır. İşte 2021 yılı fiyatlı öğretmenlik müracaat sayfası…
Fiyatlı öğretmenlik başvurusunu e-Devlet üzerinden yapacak olan adayların şu adımları takip etmesi gerekmektedir;
Komite tarafınca yapılan nazaranvlendirmeler kararında, ilgili evraklar gorevlendirilen Okul Müdürlüğüne elden teslim edilecek. Müracaatlarının biteceği tarih çabucak hemen açıklanmadı. Lakin eğitim yılı başlamadan müracaatların da sona erebileceği kestirim ediliyor.
Ulusal Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya nazaran; Tüm genel idari müsaadelerde olduğu üzere bu idari izinde de okul yöneticileri ve öğretmenler, üzerlerinde bulunan ders nazaranvlerini yapmış sayılarak, karşılığında ek ders fiyatından yararlandırılacak.
UNVAN Ek Ders(%15) Ek Ders(%20)
Öğretmen 21,13 TL 20,07 TL
Kontratlı Öğretmen 18, 14 TL 17,23 TL
Fiyatlı Öğretmen 21,38 TL 20,31 TL
Hesaplamalar %15 vergili dilimine göredir.
Hesaplamalarda ”gündüz” ek ders hesaplanmıştır. Artırımlı, DYK, hafta sonu/gece ek ders fiyatları farklı olacaktır.
Takımlı, kontratlı ve fiyatlı öğretmenlerin brüt ek ders fiyatı birebirdir. Kontratlı öğretmenlere ödenen fiyatın daha az olması %14 SGK kesintisi sebebiyledir.
Ders Saatlerine göre Fiyatlı Öğretmen Maaşları
Fiyatlı öğretmenler ders başı 19,78 TL fiyat alıyorlar.
Devir Gece/Gündüz Brüt Net (%15 vergi dilimi) Net (%20 vergi dilimi)
Ocak-Haziran Dönemi Gündüz Ücreti 23,21 19,55 18,39
Gece Ücreti 24,87 20,95 19,71
Gelir Vergisi Dilimi = %15
Damga Vergisi Oranı = %0,759 (Binde 7,59)
Maaş Katsayısı = 0,146061
Gündüz Fiyat Katsayısı = 140
Ders Saati Sayısı = 10
Brüt Fiyat = 10 x 0,146061 x 140 = 204,49
Gelir Vergisi Meblağı = 204,49 x 0,15 =30,67
Damga Vergisi Meblağı = 204,49 x 0,00759 =1,55
Net Fiyat (Ele Geçen) = 204,49 – (30,67 + 1,55) = 172,27
Üniversitelerin dört yıllık lisans, iki yıllık önlisans kısımlarından mezun olan şahısların yanı sıra emekli öğretmenler de fiyatlı öğretmenliğe başvurabilir. Fen Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Vücut Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Mesleksel Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Lisan ve Tarih ve Coğrafya Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Hoş Sanatlar Fakültesi kısımlarından mezun olan bireylerin müracaatları kabul edilmektedir. Fiyatlı öğretmenliğe başvurabilmek için aranan temel kurallar ise şunlardır;
Fiyatlı öğretmenlik başvurusunu e-Devlet üzerinden yapacak olan adayların şu adımları takip etmesi gerekmektedir;
Öncelikle müracaat ekranına girecek olan fiyatlı öğretmen adayları, kimlik ayrıntılarının olduğu ekranla karşılaşacak.
Bağlantı ayrıntıları, Ulusal Eğitim Vilayet yahut İlçe Müdürlüğü’nün öğretmen adayıyla irtibat kurabilmesi için değer arz ettiğinden, bu kısmın gerçek incelenmesi, yanlışlık var ise düzeltilmesi gerekecek.
Eğitim ayrıntıları kısmında yer alan; “Formasyonum var.” , “Köy Okullarında Çalışmak İstiyorum.”, “Milli Eğitim Bakanlığından Emekli Oldum.” , Yurt dışı eğitim kurumlarından mezun oldum ve YÖK denkliğim var ya da Eğitim Enstitüsünden mezun oldum.” seçenekleri incelenerek, var ise ilgilendiren seçenek tercih edilecek.
Yukarıdaki bilgiler tamamlandıktan daha sonra ‘Kaydet ve İlerle’ butonuna basılmalıdır.
‘Kaydınız muvaffakiyetle oluşturulmuştur. Tercih ayrıntılarınızı aşağıdan girmeye başlayabilirsiniz.’ bildiriminin karşınıza çıkmasının akabinde ön lisans ve lisans mezuniyeti ayrıntılarınız içerisinden tercihinize temel olan mezuniyet bilginizi belirtilen alandan seçmeniz mecburî olacak.
Vilayet ve ilçe tercihiniz ile birlikte branş belirtmeli, ikinci periyot de bu tercihlere nazaran çalışmak istiyorsanız ‘İlgili tercihimin ikinci devirde de geçerli sayılmasını istiyorum.’ seçeneğini işaretlemelisiniz.
Komite tarafınca yapılan nazaranvlendirmeler kararında, ilgili evraklar gorevlendirilen Okul Müdürlüğüne elden teslim edilecek. Müracaatlarının biteceği tarih çabucak hemen açıklanmadı. Lakin eğitim yılı başlamadan müracaatların da sona erebileceği kestirim ediliyor.
Ulusal Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya nazaran; Tüm genel idari müsaadelerde olduğu üzere bu idari izinde de okul yöneticileri ve öğretmenler, üzerlerinde bulunan ders nazaranvlerini yapmış sayılarak, karşılığında ek ders fiyatından yararlandırılacak.
UNVAN Ek Ders(%15) Ek Ders(%20)
Öğretmen 21,13 TL 20,07 TL
Kontratlı Öğretmen 18, 14 TL 17,23 TL
Fiyatlı Öğretmen 21,38 TL 20,31 TL
Hesaplamalar %15 vergili dilimine göredir.
Hesaplamalarda ”gündüz” ek ders hesaplanmıştır. Artırımlı, DYK, hafta sonu/gece ek ders fiyatları farklı olacaktır.
Takımlı, kontratlı ve fiyatlı öğretmenlerin brüt ek ders fiyatı birebirdir. Kontratlı öğretmenlere ödenen fiyatın daha az olması %14 SGK kesintisi sebebiyledir.
Ders Saatlerine göre Fiyatlı Öğretmen Maaşları
Fiyatlı öğretmenler ders başı 19,78 TL fiyat alıyorlar.
Haftada 15 saat derse giren fiyatlı öğretmenler aylık 1.187,07 TL,
Haftada 20 saat ve aylık 80 saat dersi olan fiyatlı öğretmen 1.582,76 TL,
Haftada 25 saat ve aylık 100 saat dersi olan fiyatlı öğretmen 1.947,35 TL,
Haftada 30 saat ve aylık 120 saat dersi olan fiyatlı öğretmen 2.283,16 TL maaş alacaktır.
Fiyatlı öğretmenlerden evli evli olup eşi çalışmayan, SGK’sı olmayanlar 53,67 TL aile yardımı alıyorlar ayrıyeten her bir çocuk için 37,31 TL çocuk yardımı alıyorlar.
Devir Gece/Gündüz Brüt Net (%15 vergi dilimi) Net (%20 vergi dilimi)
Ocak-Haziran Dönemi Gündüz Ücreti 23,21 19,55 18,39
Gece Ücreti 24,87 20,95 19,71
Gelir Vergisi Dilimi = %15
Damga Vergisi Oranı = %0,759 (Binde 7,59)
Maaş Katsayısı = 0,146061
Gündüz Fiyat Katsayısı = 140
Ders Saati Sayısı = 10
Brüt Fiyat = 10 x 0,146061 x 140 = 204,49
Gelir Vergisi Meblağı = 204,49 x 0,15 =30,67
Damga Vergisi Meblağı = 204,49 x 0,00759 =1,55
Net Fiyat (Ele Geçen) = 204,49 – (30,67 + 1,55) = 172,27
Üniversitelerin dört yıllık lisans, iki yıllık önlisans kısımlarından mezun olan şahısların yanı sıra emekli öğretmenler de fiyatlı öğretmenliğe başvurabilir. Fen Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Vücut Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Mesleksel Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Lisan ve Tarih ve Coğrafya Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Hoş Sanatlar Fakültesi kısımlarından mezun olan bireylerin müracaatları kabul edilmektedir. Fiyatlı öğretmenliğe başvurabilmek için aranan temel kurallar ise şunlardır;
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
18 yaşını doldurmuş olmak,
Kamu haklarından yoksun olmamak,
TCK 53. unsur kapsamına giren hatalardan karar giymemiş olmak,
Erkek adaylar için askerlik yükümlülüğü bulunmamak; askerliğini yapmış, tecil ettirmiş ya da askerlikten muaf olmak,
Toplumsal Güvenlik Kurumuna bağlı rastgele bir kurumda çalışmamak.