Fuat Oktay: Meclisteki bu durumu milletimize havale ediyorum

TerraNova

New member
Bütçe görüşmeleri sırasında gerçekleri millete açıklarken çarpıtmalara karşı duruşlarını da net biçimde ortaya koyduklarını lisana getiren Oktay, “Bütçeleri 81 vilayetimizde 84 milyon vatandaşımızın refahına, altyapısına, istikrarına harcadığımız açıktır.” dedi.

Oktay, yalnızca bütçe görüşmelerinin başlangıcından bu yana, iki aydır hayata geçirdiğimiz yapıtlara baksanız, hükümetimizin bütçeyi ne için ve nasıl kullandığını çok düzgün görürsünüz.” tabirini kullanan Oktay, şu biçimde konuştu:

“Hani 2 aydır daima terazinin boş tarafınca dem vuruyorsunuz ya, terazinin dolu tarafında nelerin değiştiğini de ben anlatayım:

KOBİ’lerimize 342 milyon lira takviye ödemesi yaptık. Özel kesim, üniversite ve kamuya yönelik TÜBİTAK dayanakları kapsamında 2 bin 589 projeye 44 milyon lira hibe dayanağı aktardık. 6 Teknoloji Geliştirme Bölgesine, kuluçka merkezleri için 47 milyon lira teşvik sağladık. Bu vakit zarfında yalnızca sanayi siciline 2 bin 845 yeni sanayi işletmesi kaydolmuş, bir daha yalnızca organize sanayi bölgelerinde 498 yeni fabrika açılmıştır. Siz burada sanayi üretim tesisi açılmıyor diye konuşurken açıldı bunlar…

Büsbütün dışa bağımlı olduğumuz çinko muhtaçlığının yarısını üretecek olan Lineer Metal Çinko Üretim Tesisi’nin açılışını gerçekleştirdik ve kurşun, gümüş, sülfürik asit fabrikalarının temellerini attık. 1915 Çanakkale Köprüsü’nde son tabliyeyi yerleştirerek neredeyse açılışa hazır hale getirdik. 2 ay üzere kısa bir süre içerisinde; 6 tünel, 40 köprü ve viyadüğü tamamladık, birebir vakitte 71 kilometre daha bölünmüş yol yaptık. Bitimine yaklaştığımız Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Sınırının Kağıthane-İstanbul Havalimanı kısmında test sürüşlerini muvaffakiyetle gerçekleştirdik. 20. Ulusal Eğitim Şurası’nı ‘Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği’, ‘Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi’ ve ‘Öğretmenlerin Mesleksel Gelişimi’ temasıyla gerçekleştirdik. Sanayi bölümünde yaşanan dönüşümleri mesleksel eğitime süratle adapte etmek için Ulusal Eğitim Bakanlığımız ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız içinde mesleksel ve teknik eğitim eşgüdüm programı başlattık.

Güç alanında 487,6 Megawat’ı yenilenebilir güç ve 29,6 Megawat’ı termik kaynaklar olmak üzere toplamda 517,3 Megawat gücünde elektrik üretim tesisini devreye aldık. Yalnızca 2 aylık devirde ülkemize kazandırdığımız yenilenebilir güç kapasitesi ile yıllık yaklaşık 165 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçmiş olacağız. bir daha yalnızca bu kısa müddette, iki ayda, ETİ Maden tarafınca yaklaşık 380 bin ton işlenmiş bor eseri ihracatı gerçekleştirilmiş ve bu ihracattan 155 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Bunların yanı sıra engelli vatandaşlarımızın haklarını güçlendirmek için ilgili tüm taraflarla iş birliği içerisinde 2030 Manisiz Vizyon Belgesi’ni hazırladık.

SMA hastalığını asgarî seviyeye indirmek için evlilik öncesi yapılan mecburî testler ortasına SMA testini de ekledik. Geçtiğimiz ay devlet müdafaasında yetişmiş 1050 gencimizin daha kamu kurum ve kuruluşlarına atamasını gerçekleştirdik. İstanbul Atatürk Kültür Merkezi binasını iki yıl üzere kısa bir müddetde tamamlayarak Cumhuriyet Bayramında hizmete açtık. 17 sinema sinemasının yanı sıra 18 kültürel ve sanatsal aktiflik projesi için 25 milyon 600 bin lira dayanak sağladık. Ankara ve Eskişehir Millet Bahçesi ile Ümraniye Millet Bahçelerinin açılışını gerçekleştirdik. Örnek bir etraf şuuruyla, 11 Kasım ulusal ağaçlandırma gününde, 81 vilayetimizden yaklaşık 700 bin civarında vatandaşımızın iştirakiyle, 5 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Ağaçtan ormandan bahsedenler duysun. Siz konuşadurun, biz bunları gerçekleştirdik. Siz konuşursunuz biz yaparız.”

TİP Milletvekili Sütlü’ye kınama cezası

Oktay’ın konuşması sırasında, Türkiye Personel Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil Sütlü, milletvekili sıralarından kablosuz hoparlör üzerinden “Palavra” ve “Yalan” isimli müziklerini çalmaya başladı.

Oktay, reaksiyon göstererek, “Millete verdiğimiz hizmete tahammülsüzlüğünüzün en net göstergesidir. Milletimize saygısızlık. Biz milletimize hizmete devam edeceğiz, siz oynamaya devam edin.” diyerek reaksiyon gösterdi.

Sütlü, yerinden, bütçe görüşmeleri üzerinde kelam istediklerini ve alamadıklarını tabir etti.

TBMM Lideri Mustafa Şentop, Sütlü’ye, yapılanın kınama cezası gerektiren bir durum olduğunu söyleyerek, hoparlörü kapatması için ikazda bulundu.

Sütlü’nün devam etmesine üzerine, Şentop, İçtüzüğe nazaran kınama cezasını sürece alarak, “Kimse bu Meclisin huzurunu bozamaz.” dedi.

TİP Genel Lideri ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, kınama cezasıyla ilgili savunma için kürsüye çıktı.

Baş, bütçe görüşmeleri üzerinde TİP ismine kelam talep ettiklerini ve kendilerine kelam verilmediğini belirterek, “Hakkımızı istiyoruz ve gördüğünüz üzere kelam hakkımızı aldık. Bizim kelam hakkımızı engelleyemeyeceğinizi bir kere daha gördük. Yediniz, semirdiniz, şiştiniz, cukkaladınız, daha sonra da batırdınız. Lale evresi nasıl bittiyse sülale evresi de bitecek. Men dakka dukka. Eden bulur.” diye konuştu.
Baş’ın konuşması sırasında, AK Parti’li milletvekilleri vakit zaman sıralara vurdu.

Savunma konuşmasının akabinde, Sütlü’ye kınama cezası verilmesi, Genel Şurada oylanarak kabul edildi.

“Bu mu sizin demokrasi anlayışınız?”

bir daha kürsüye gelen Fuat Oktay, şöyleki konuştu:

“Ben buradan milletime seslenmek istiyorum: 2 aydır her şeyi konuşan, sabahtan beri ağzına geleni kulağı duymayan, daima bizi suçlayan, tek adımlıktan konuşan, Meclisteki bu durumu milletimize havale ediyorum. Korsan demokrasi olmaz. Bizim bu biçimde bir anlayışımız olmaz. Diktatörlüktür bu. Bu, hazımsızlıktır. Bu, millete saygısızlıktır. Genel Şuradaki her bir milletvekiline saygısızlıktır, yalnızca bize değil. Bu savunma değil hak gaspıdır, hak ve adaletten bahseden sizler bunu yapıyorsunuz ve göz yumuyorsunuz.

Yalnızca 2 ayda, siz terazinin boş tarafınca konuşurken biz millete yaptığımız hizmetleri anlatırken, buna bile tahammül edemiyorsunuz. Bu mu sizin demokrasi anlayışınız? 23 Haziran’da nazaranceğiz. Hakem olan milletimiz size bu dersi verecek.

Her şeye sustuk. Bugün başkanlar tepesinde olan bir Cumhurbaşkanı’na, 6-7 Cumhurbaşkanıyla görüşen bir Cumhurbaşkanı’na buradan lisan uzatacak kadar ileri gittiniz, biz bir daha ses , hürmetimizi bozmadık, kem kelam sahibine aittir dedik. Sizleri, millet meclisinde, halkın iradesinin temsil edildiği salonda demokrasiye davet ediyoruz. Bizim sesimizi kesemeyeceksiniz. Milletimiz size bu fırsat vermeyecek. Oynasanız da hoplasanız da zıplasanız da isyan da etseniz, millete verdiğimiz hizmetleri anlatmaya devam edeceğiz.”