Güngör Ağabey’siz üç yıl geride kaldı

TerraNova

New member
Basın dünyasının en renkli kalemlerinden, televizyon programlarıyla geniş bölümlerce sevilen, DÜNYA Gazetesi muharriri Tevfik Güngör Uras’ın vefatınıN üzerinden üç yıl geçti. Gazetemizin 1983 yılından bu yana müellifi olan, vefatına kadar kesintisiz 37 yıl boyunca okurlarımıza Olayların İçinden köşesinden seslenen Güngör Ağabey, kendine has üslubuyla geniş kesitler tarafınca beğeni ile takip edildi. İktisadın en karmaşık mevzularını dahi sıradan, sade, anlaşılır üslubuyla tanım etmeyi başaran Güngör Uras, özgün biçimini ortaya koyarken, yarattığı Ayşe Hanım Teyze ve Ali İstek Beyefendi Amca tiplemelerinden yararlandı. Kahramanlarıyla karşılıklı konuşur üzere kaleme aldığı yazıları ile toplumun her bölümüne hitap edebilme imkanı bulan Güngör Ağabey, piyasaları yansıtırken çarşı pazar gözlemlerinden, esnaf ve tarım kesitinden, üretim alanlarından, fabrikalardan beslendi.

Tevfik Güngör Uras’ın usta ve kendine has gazeteciliğinin oluşmasına da katkı sunan kıymetli iş tecrübeleri bulunuyor. 22 Temmuz 1933’te Düzce’de dünyaya gelen Güngör Uras, birinci ve orta tahsilini Ankara’da TED Yenişehir Koleji’nde tamamladı. 1955 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan Uras, 1988’de Boğaziçi Üniversitesi’nde doçentliğe hak kazandı, 1994’te Marmara Üniversitesi’nde profesör oldu. Çalışma ömrüne Halk Bankası Genel Müdürlüğü’nde başlayan Uras, çabucak sonrasında Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, İktisadi Planlama Dairesi Uzmanı olarak misyon yaptı. 1974 – 1980 yılları içinde birinci genel sekreter olarak Türk Endüstrici ve İş İnsanları Derneği’nde de (TÜSİAD) bakılırsav yaptı. TÜSİAD bünyesinde ‘Görüş’ ismi verilen iktisat bültenini çıkararak, kıymetli bir data kaynağı oluşturan Güngör Uras, uzun yıllar Sabancı ncı Holding bünyesinde Aksigorta Yönetim Meclisi Başkanlığı’nı da yürüttü.

10 bini aşkın makaleye imza attı

1993 yılına kadar İ.Ü. İktisat Fakültesi’nde öğretim bakılırsavlisi, 2001 yılına kadar da Marmara Üniversitesi İrtibat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1968 yılında Türkiye İktisat Gazetesi`nde köşe yazarlığına başlayan Uras, sırasıyla Rapor, Tercüman, Güneş, Sabah, Yeni Yüzyıl, DÜNYA ve Milliyet gazetelerinde köşe müellifliğini sürdürdü. Uras, vefatından evvel son olarak DÜNYA ve Milliyet gazetelerinde yazılarına devam etmekteydi. Uras, 1980 yılından itibaren Prof. Dr. T. Güngör Uras, Tevfik Güngör, Ali İstek Kardüz ve Güngör Uras imzaları ile 10 bini aşkın makale yazdı. İktisat yazıları ile geniş bölümlerce tanınan Uras, Ali İstek Kardüz imzasıyla ise gastronomi ve mutfak yazıları yazıyordu.