İBB Meclisi’nde ekmek kuyruğu tartışması

TerraNova

New member
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde ucuz halk ekmek kuyrukları gündeme geldi.

İBB Meclisi, aralık ayı oturumlarının birinci birleşimi Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Şov ve Sanat Merkezi’nde Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında toplandı.

UYGUN Parti Küme Lider Vekili İbrahim Özkan, AK Partili Meclis Üyesi/Hukuk Komitesi Lideri Muhammet Kaynar’a ekmek kuyruklarıyla ilgili açıklamalarına karşılık verirken, “İnsanları kuru ekmeğe muhtaç ettiniz. İstanbul’da 600 büfenin önünde binlerce insan kuyruk bekliyor.” dedi.

Özkan, şunları söylemiş oldu:

“Şimdi Muhammet Bey’i dinlerken inanın ben de ‘La havle ve la kuvvete’ dedim. Yani sabırla dinliyorum. Ben o programı dinledim. Burada Muhammet Beyefendi çıkıp özür dilemesi gerekir. Güya İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin idaresi, bu yoksul fukaralığın niçiniymiş üzere, kalkmış orada güya o beşerler fotoğraf çekilmek için sıraya girmiş. Yahu bir kuru ekmeğe muhtaç ettiniz bu insanları ve utanmadan bunları söylüyorsunuz ya. Ve kalkmışsınız mevzuyu saptırarak farklı şeylerden bahsediyorsunuz.

Siz Özgen Bey’i (İHE İdare heyeti Başkanvekili) tahminen daha öncedenki periyottan tanırsınız. 2014’te benim rakibimdi, belediye lider adaylığımda. Özgen Bey’in oradan alınan maaşı (huzur hakkı) Çağdaş hayatı Destekleme Derneği’ne bağışladığından da haberiniz yok anladığım kadarıyla. Özgen Nama Beyefendi bir iş adamıdır, yani oradan alınan bir huzur hakkına muhtaçlığı olan bir arkadaş değildir. Bakın burada olmadığı için ben de Özgen beyin lider adaylığında meclis üyesi olduğum için kelam almak zorunda hissettim kendimi. Bakın orada sizin söylediğunuz cümleyi sözü sözüne buradan size dinletirim. Dediniz ki; ‘Halk Ekmek kuyruklarında bekleyenlerin nitekim ekmek beklediğinden emin misiniz?’ Evet, bu cümleyi kullandınız ve ondan sonrasında size bu cümleyi kullandığınızı söylenince yanıtınız şu oluyor: Özgen beyin manzara almasını bekliyorlar diyerek de haddinizi mi hakikaten aşmış durumdasınız. Buradan çıkacaksınız özür dileyeceksiniz. Bakın bir kuru ekmeğe muhtaç beşerler.

Bugün İstanbul Halk Ekmek fabrikası sizin devrinizde ortalama 800 – 900 bin ekmek üretiyordu. Bakın yalnızca somun ekmek bugün 1,5 milyon adet üretiliyor. Ve bugün 1,25 lira için beşerler kuyruklarda bu yağmur altında. Haberiniz var mı? İstanbul’da 600 tane büfenin önünde binlerce insan kuyruk bekliyor.

Bağcılar’da Halk Ekmek Büfesi önünde yağmur altında bekleyen vatandaşlarla ilgili ANKA Haber Ajansı’nın haberi ve çektiği manzaraları paylaşan İbrahim Özkan konuşmasına şu biçimde devam etti:

“Bakın artık Bağcılar’dan manzaralar geldi. Sultangazi’den imgeler geldi. Ve vatandaş bakın ne diyor? Lütfen bunları dinleyin, gündem dışı konuşma üzere biz sizi dinledik. Bakın bu kuyruklara bakın lütfen. ‘Bizi bu duruma düşürdüler. Ben hakkımı helal etmiyorum’ diyor. Hakkını helal etmiyor. Kuru ekmeğe muhtaç edilmiş olan insanlara bakın. Muaviye periyodu üzere Sıffin Savaşı’ndaki Muaviye periyodu üzere ayetleri mızrak uçlarına saplamayın.

“Hep biz mi sınanacağız?”

Bakın geçen cuma günü Genel Liderinizin söylediğu Bakara 155’te ‘Ant olsun ki sizi biraz dehşet ve açlıkla canlardan ve mallardan eksiltmekle sınayacağız’ diyor. Yahu bu Türk milletinin yazgısı midir bu? Daima biz mi sınanacağız? Yahu Hristiyan söylemiş olduğiniz Danimarka, Hristiyan söylemiş olduğiniz İsveç hiç bir şeye inanmayan Finlandiya, Japonya’yı Allah sınamıyor, bizleri mi sınıyor ya? Maharetsiz bir idare var. Beceremiyorsunuz, yönetemiyorsunuz ülkeyi. Bakın, şayet ayetlerle mukabele edecekseniz, ben size İsrâ Müddeti’nin 16. ayetini hatırlatırım. Bakın, CHP’li arkadaşlar, DÜZGÜN Partili arkadaşlar, MHP’li ve AK Partili arkadaşlar, sizin içinizde de değerli hafızlar var. Bakın İsrâ 16’da ulu Allah ne diyor? Türkçe manasını söyleyeyim ben size. ‘Bir ülkeyi helak etmek istediğimizde oranın şımarmış yöneticilerine buyruklar veririz. Onlar ise orada günah işlemeye devam ederler. Sonuçta o ülke helaka müstahaktır. Biz de oranın üstüne getiririz’ umarım ki bu ayet şu an gerçekleşmiyor. Maharetsiz bir idareyle karşı karşıya ülke.

Az evvel küme başkanvekilleri olarak toplantı yaptık. İBB bütçesine son 15 günde gelen yaklaşık 5 milyar liralık farkı konuştuk. İSKİ’nin içine girmiş olduğu bu kur farklarıyla oluşan girdabı konuştuk. Bunları hiç konuşmayacaksınız. O kuyruklardaki insanların oraya rol için geldiğini konuşacaksınız. Bakın bunlar kabul edilebilir değil. Kuru ekmeğe muhtaç ettiğiniz insanları, aşkla kandırdınız senelerca. Ve bugün bakın ben sayın İmamoğlu’na bir davette bulunuyorum. Bakın geçen sene 125 lira olan bir çuval un bugün 350 lira, 400 liralara çıktı. Tahminen bu sene sonuna kadar ekmeği bu fiyattan satacağız. Bakın buradan çağrımdır. Artık beşerler kuru ekmeğe muhtaç. Bugün bir büfenin kapısında şayet bin kişi bekliyorsa yarın 5 bin kişi bekleyecek. O yüzden biz İETT’yi nasıl sübvanse ediyorsak halk ekmeği de sübvanse edelim. 1,6 milyon günde ekmek üretiyoruz bakın. Somun ekmeğe muhtaç beşerler. Bence bu poşetli ekmekleri biraz azaltmamız lazım. Ekmek sayımızı 2 milyonlara çıkartmamız lazım. Kuru ekmeğe muhtaç olan beşerler İBB’nin yanlarında olduğunu görsün.”

“Doğal bir birikme oluşuyor”

Daha evvel bir televizyon programına katılan AK Partili Meclis Üyesi Muhammet Kaynar ise halk ekmek büfelerinde oluşan kuyruk ile ilgili sarf ettiği kelamların çarpıtıldığını savundu. Halk ekmek büfelerinin önünde kuyruk oluşmasının sebebinin “yoksulluk” olmadığını, sorunun İHE’de kâfi ekmek üretilmemesi ve belirlenen saatlerde büfelere ulaştırılmamasından kaynaklandığını sav eden Kaynar şunları söylemiş oldu:

“Konuştuğum şeyleri burada tekrar ediyorum. Halk ekmek büfelerine, ekmek vaktinde getirilmiyor ve azaltma yapılmış. Vatandaşımızın halk ekmek için alıştığı bir saat var. O saatte büfeye gidiyorlar. Ekmek gelmediği için orada doğal bir birikme oluşuyor. İHE’ye düşen vazife buradaki yığılmayı engelleyecek tahlil üretmektedir. Lakin bunlar ne yapıyor? Kasetçilik ruhlarında var. Çekip, bunları kendince yayınlayıp PR çalışması yapıyorlar. Halk ekmek gelmediği için bu kuyruklar oluşuyor. Halk ekmeğin belirlenen saatte gelmemesi niçiniyle vatandaşlar bekliyor.”