İmamoğlu: Devletimizin kurumlarını güçlendireceğiz, birilerinin aile vakıflarını değil

TerraNova

New member
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Lideri Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek Kaya İmamoğlu ile Avcılar’daki 2 kız yurdunu ziyaret etti. İmamoğlu, Avcılar Belediye Lideri Turan Hançerli’nin de eşlik ettiği yurt ziyaretleri daha sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İmamoğlu, öğrenciler yurt bulamadıkları için protesto şovları düzenlerken “Yurt sorunu yok” açıklamalarıyla ilgili bir soru üzerine şunları söylemiş oldu:

“Yurt tartışmasının iktidar nezdindeki yorumu ya da boyutu, beni ilgilendirmiyor. Ben yüzümü sokağa dönüyorum ve gençlerin sesini dinliyorum. Ailelerin taleplerini dinliyorum. İstanbul halkı ismine da İstanbul sonları içerisinde var olan yurt sıkıntısına tahlil arıyorum. Bu noktada şu an gördüğünüz yatak kapasitelerinin dolu olması, yedekte biroldukca insanımızın, gencimizin bekliyor olması bir sonuç. Onun için kimin ne dediğinden çok, burayı görmek lazım. 1000’in üstünde yatak kapasitesine ulaşıyoruz epey yakın vakitte. Maksadımız 5.000 yatak. İnşaatı devam eden yurtlarımız var. Onlar da bitince -ki orada da bin 400’e yakın yatak kapasitesi kelam konusu. İnşallah, 5.000 yatağıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi yurtlara hazır olacak.”

İBB Lideri İmamoğlu, istinaf mahkemesinden, İBB’nin kontratını feshettiği TÜRGEV lehine bir karar çıkmasıyla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı:

“Hukuk bir karar vermiştir, devamı vardır, itirazlar yapılır, süreçler incelenir. O başka bir şey. Ancak İBB, geçmişte birtakım vakıflara, tüm masraflarını karşılayarak yurt imkânı vererek, o vakıfların gençlerimize hizmet etmesini, -nasıl hizmet ettiğiyle ilgili benim hiç bir bilgim yok- sağlıyordu. Artık ise biz, İBB olarak, yurtlarımızı açıyoruz ve hizmet ediyoruz. Yani düşünsenize 16 milyonluk bir kentte, 1 milyon 200 bine yakın üniversite gencinin olduğu bir kentte, İBB’nin yurt yatak sayısı sıfırdı. Sıfır. Yani bunun niçini ne? İşte o bahsetmiş olduğuniz isimde olan vakıflara yahut derneklere bu biçimde imkân sağlanıyordu. Artık bu biçimde bir kapısı yok İBB’nin. İBB’nin kendi yurtları var. Açmaya da devam edecek. Natürel ki yargı bir karar vermiştir. Bakılır, edilir, incelenir, araştırılır. Lakin biz ilgilendiren tarafı, boyutu bu. Bu yolda devam ediyoruz.”

“İBB’nin vakfa muhtaçlığı yok”

“Vakıflardan daha sonra İBB’nin yurt işletmesiyle, öğrenciler lehine bir daha ne değişti? Bilhassa yurtlara girişte, öğrenciler hangi koşullarla alınıyor? Öğrenciler açısından değişen ne oldu” sorusuna da Ekrem İmamoğlu şu karşılığı verdi:

“Sizlerin, az evvel ismini verdiğiniz yahut gibisi vakıfların yurt imkanları yahut yurtlarda verilen imkanlar, eğitimlerle ilgili bir bilginiz, bir şeffaflık var mı? Kamuoyunun bir bilgisi var mı? Ben bilmiyorum. Yani benim bir bilgim yok. Bir yönlendirme var mı? Onu da bilmiyorum. Fakat burası devletin yurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kamuya ilişkin bir yurt… Vakfa gereksinimi yok ki İBB’nin. Ben, vakıfların yurt açmasına karşı değilim. Gitsinler, açsınlar. Bina kiralasınlar, yapsınlar. Fakat İBB bina tutacak, kirasını verecek, inşaatını yapacak; yetmedi yemeğini verecek. Bir vakfa yurt tahsisi yapacak. Bir de diyecek ki; ‘Sen öğrenci okut.’ neden? Kim o vakıf? Kimin çocukları, ailesi ya da kimler? Hangi iş insanları orada vakıfta yönetici? Güzel vakıfları tenzih ederim. Fakat birtakım vakıflarla ilgili kamuoyunun da kabulü yok. İnsanların vicdanının da kabulü yok. O bakımdan şu anda bizim yurtlarımızda, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tüm ögelerine uygun, yani bir genç nasıl yetişecekse, çağdaş bir formda fikri hür, vicdanı hür, hiç bir yönlendirme yapılmadan, bu kentin imkanlarından, fırsatlarından kültürden sanata, spordan yaşama yaralanma imkanlarının bir daha kurumumuz vasıtasıyla ve aracılığıyla verilen çağdaş kurumlara dönüşmesini sağladık.

Ve çocukların, gençlerin memnunluğunu az evvel sizler de gördünüz. Düşünsenize, 5000 gencimizle bir eğitim devri daha sonrası, onları muvaffakiyetlerini alkışladığımız bir buluşmada onların pırıl pırıl, ışıl ışıl gözlerinden geleceğe umutla bakan anlarını hayatış bir Büyükşehir Belediyesi olmak… Muazzam bir hizmet. Onun için biz bu yolda devam ediyoruz. Geçmiş, geçmişte kaldı. O günler bitti. O günler bitmeye devam edecek. Onun için kurumlarımızı güçlendireceğiz. Devletimizin kurumlarını. Birilerinin aile vakıflarını ya da akraba vakıflarını değil; kurumlarımızı güçlendireceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni güçlendireceğiz. Diğer kurumlarımız var bizim. Türk Hava Kurumu üzere öbür kurumlarımız var. Bunları güçlendirelim. Bunlara el verelim, ayağa kaldıralım. Bunlar kadim kurumlar, yüz yıllık kurumlar. İBB, yüz yıllardır var ve bu kentin beşerlerine hizmet ediyor, etmeye devam edecek. Geçmiş bitmiştir. Önümüze bakıyoruz.”

“Gençlerimizin problemlerini lisana getirme hakları var”

Mesken kiralarının yüksekliği ve yurt bulunamaması niçiniyle barınamadıklarını söyleyerek hareket yapan öğrencilerin gözaltına alınmalarıyla ilgili olarak da İmamoğlu, şunları söylemiş oldu:

“Gençlerimizin meselelerini lisana getirme hakları vardır. Lisana getirirler. Buna hürmet duymak gerekir. Her devlet yetkilisi, kamu nazaranvlisi ya da mevki sahibi kişi de buna hürmet göstermek zorundadır. Fakat ülkemizde kederini, badiresini lisana getirmeye çalışanlara karşı, ne yazık ki hukuk dışı, kanun dışı, kanunda yazanlara ters talimatla yapılan atılımlar yahut uygulamalar kelam konusu. O uygulamalara da biz karşıyız. Fakat dediğim üzere biz, şu anda neyle ilgileniyoruz? O, ‘Sokakta kaldık, barınamıyoruz’ diyen gençlerimize barınabilecekleri yurtlar sağlamayla uğraşıyoruz. Gündemimiz o.”