İmamoğlu, ‘İstanbul Yenileniyor Platformu’nu tanıttı

TerraNova

New member
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentte kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıracak yeni bir sistemi devreye aldı. İBB iştirakleri, KİPTAŞ, İstanbul İmar AŞ ve BİMTAŞ’ın ortaklaşa yürüttüğü ‘İstanbul Yenileniyor Platformu’ tanıtım toplantısı, Beyoğlu’ndaki Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Binasının sarsıntı tehdidi altında olduğunu düşünen herkes kriterlere uyması halinde ‘istanbulyenileniyor.com’ sistemi üzerinden belediyeye başvurabilecek. Birinci etapta 1999 sarsıntısı öncesinde yapılan mülkiyet sorunu olmayan, tıpkı parselde birden çok yapının olduğu taşınmazlar yenilenecek.

“Başvuruları almaya başlıyoruz”

Toplantının birinci konuşmasını gerçekleştiren KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, geliştirdikleri sistemle bundan bu biçimde tüm yenileme müracaatlarının tek bir merkezde toplanacağını belirtti. “Kimsenin bir tanıdık bulmasına gerek olmayacak.” diyen Kurt, “Binasının sarsıntı tehdidi altında olduğunu düşünen herkes kriterlere uyması halinde bu sistemden bizlere ulaşabilecek. istanbulyenileniyor.com platformundan birinci etapta 1999 zelzelesi öncesinde yapılan mülkiyet sorunu olmayan, birebir parselde birden çok yapının olduğu taşınmazların yenilenmesi için çalışmalarımızı yürüteceğiz” dedi. İstanbul’da yapısının riskli olduğunu düşünen herkes, bu adresten müracaatlarını yapabilecek” diyen Kurt, şu ayrıntıları paylaştı:

“Teknik uzmanlarımız; mülkiyet, plan ve bölgedeki satış sayılarından oluşan bilgi föyüne vatandaşa ulaştıracak. Teklif kademesine geçmek isteyenler, üçte iki çoğunluğu sağlayıp bize başvurmaları halinde bir reçete çıkaracağız. Merkezinde insan olan, etrafa hassas zelzeleye güçlü periyodun koşullarına bakılırsa en uygun maliyetle teklifte bulunacağız. Bu kademelerin sonunda vatandaşın elinde yapılarına ait birinci sefer teknik bir bilgi doküman ve gerçekçi bir reçete sunulmuş olacak. Şayet vatandaşlar teklifi kabul eder yenileme bedeli üzerinden üçte iki çoğunluğu sağlar, sistemimize başvurursa, vatandaşlarımızla uzlaşarak, tahliye ve yıkım sürecine başlayacağız. KİPTAŞ garantörlüğünde tahliye yıkım ve imal süreçlerini gerçekleştireceğiz. Sistemin en kuvvetli yanı şeffaf ve iştirakçi olması. Tüm dataları kamuoyu ile de paylaşacağız. Hak sahipleri, yüklenici ve finans kuruluşlarını bir ortaya getirmeden tüm sistemin garantörü küme şirketleri olarak biz olacağız. Vatandaşlarımız, istanbulyenileniyor.com yahut 444 0604 davet merkezinden ayrıntılı bilgi alabilir. Bugün saat 13.00 prestiji ile siteden müracaatları almaya başlıyoruz. Taşınabilir aralarımız yarından itibaren bilgilendirme için Avrupa yakasında Beylikdüzü’nden hareket edecek. Anadolu Yakası’ndan da Üsküdar’dan hareket edecek.”

“Deprem Konseyi talebimiz hala geçerli”

Konuşmasının başında İBB’nin 10 şirketinin Fortune 500 listesine girdiğini hatırlatan İBB Lideri İmamoğlu, “nazaranve başladığımızda, birinci 500’de 5 iştirakimiz vardı. Dün açıklanan liste ile bütün ekonomik daralmaların büyümesine karşın ve bundan da en çok tahminen de kamu alanın etkilenmesine karşın, iştiraklerimiz 10 adedi, önemli bir muvaffakiyet ile Türkiye’nin birinci 500 firması ortasına girmiştir. Bir anda 2 katına çıkan bir sayıya ulaşılması sağlanmıştır. Bu, sahiden kıymetli ve kıymetli bir muvaffakiyettir. Gurur duyduk. Emeği geçen bütün yol arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.

“Hızlı hareket etmeliyiz”

Sarsıntı ve kentsel dönüşüm sorununa başından beri seferberlik ruhuyla baktıklarını aktaran İmamoğlu, bu kapsamda, devletin ve hususun tüm paydaşlarını içine alan bir ‘Deprem Kurulu’ kurulması taleplerinin olduğunu bir dahaledi. Kapsayıcı ve şeffaf bir ortamda yol yürünmesinin ehemmiyetine dikkat çeken İmamoğlu, bu türlü acil alınması gereken kararların öne çekilebileceğinin altını çizdi. İstanbul merkezli bir Zelzele Konseyi kurulması taleplerinin geçerliliğini koruduğunu vurgulayan İmamoğlu, “her insanın bir bayrak çekip, ‘Ben, şunu yaptım. Ondan daha fazlaca yaptım ya da ben bunu yaptım’ demesine gerek yok. Allah aşkına, burada insanlarımızın canından bahsediyoruz. Akşamdan sabaha yıkılma tehdidi ile binlerce binanın varlığından bahsediyoruz.” diye konuştu.

Yakın vakitte yaşanan bina çökmelerinden örnekler veren Ekrem İmamoğlu, Sarıyer ve Zeytinburnu’ndaki yıkımlarda baht yapıtı can kaybı olmadığını, Kartal’daki çökmede ise biroldukça vatandaşın enkaz altında kalarak hayatlarını yitirdiğini hatırlattı. Canların yitirileceği hiç bir yıkım olmaması dileğini vurgulayan İmamoğlu, şunları söylemiş oldu:

“Hızlı hareket etmeliyiz. Üzerimize düşeni yapma konusunda uğraş içerisindeyiz. Bütün kurumlarımızın iş birliği ile bu biçimdesi büyük bir çatı altında bir Sarsıntı Kurulu’nun oluşması, ortasında bilimin, finansmanın, tekniğin, mahallî idarelerin, devletimizin bütün kurumlarının ortasında olduğu; her gün sabah kalktığında işinin bu olduğu; öteki hiç bir işinin olmadığı bir mekanizmayı İstanbul’da kurup, bu İstanbul’un sıkıntısını bir ortada çözmenin yeminini edip, altına imza atmamız… Öteki türlü olmaz” dedi. Bu işin siyaset mecrasıyla çözülemeyeceğinin altını çizen İmamoğlu, yarışmacı ve kurumsal rekabete muhtaçlık duyulmayan bir iş birliği sürecinin başlatılması gerektiğine vurgu yaptı. Kelam konusu süreçte “güven” ögesinin kıymetli olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, vatandaşlara da maddi telaşlarını öne çıkaracak hallerden uzak durmaları ihtarında bulundu.

Kentlerde imar artışının, kentsel dönüşümün tahlil modeli olamayacağını bir dahaleyen İmamoğlu, “Bunu, bir belediye lideri kolay kolay söyleyemez. hiç bir kişi, imar artışı ile bir kentsel dönüşüm modelinin tarafı olamaz. İstanbul, bugün 22 milyona yakın nüfusu besleyecek konuta sahip. bu biçimdesi bir ortamda, hala, ‘2 milyon daha nüfus ekleyeceğiz. Bir proje yapacağız’ diyen aklı da şaşarak izliyorum. Şaşırarak, üzülerek, hatta isyan ederek izliyorum.” dedi. Vatandaşla yüklenici firmalar içinde teminat olmayı amaçladıklarını kaydeden İmamoğlu, kentsel dönüşümün yalnızca rant yoluyla, imar artışıyla ya da sübvansiyonla gerçekleştirilemeyeceğini belirtti. Bunun epey berbat örnekleri olduğunu aktaran İmamoğlu, şu biçimde konuştu:

“Bir belediye, bir kişi, bir bakanımız ya da bir diğeri, ‘Kentsel dönüşüm’ dediğinde vatandaşın tüyleri diken diken olur duruma geldi bu yılların verdiği tecrübelerle. Artık bunu öbür bir eksene döndüreceğiz; müşterek ortak akılla. Onun için istanbulyenileniyor.com’a hepinizi, derdi olan vatandaşlarımızı bekliyoruz. Bu manada bir planı uygulamak, süreci uygulayıp ya da uygulamamak bir daha vatandaşlarımızın elinde. Onların yetkisinde. Yani vatandaşlarımız imza atmadan, geçerli kâfi sayıyı bulmadan hiç bir kurumun oraya girme yetkisi yok. O bakımdan, bu manada diyoruz ki; ‘Hayatlarımız, hayatlarımız yıkılmasın’ diye gelin, İBB’nin garantörlüğünde, hakikaten inanç duyulan iştiraklerimizin süreci idaresinde ve garantörlüğünde, itimat duyacağınız, şeffaf bu sistemle kentsel dönüşüm noktasında İstanbullularla birlikte fazlaca süratli yol alalım. Emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 3 iştirakimize de onlara katkı sunan kurum uzun epey pahalı daire başkanlıklarına da teşekkür ediyorum. Kentimize ve 16 milyon İstanbulluya güzel, uğurlu olsun diyorum.”