İngiltere’nin artan enerji maliyetleri, kriz işçilerini etkiliyor

FreeDoom

New member
Kuzey Kutbu’ndaki bir hava patlamasının İngiltere’yi vurmasından, sıcaklıkların donma noktasının altına düşmesinden ve ülkeyi donla kaplamasından sonraki gün, 72 yaşındaki bir adam nihayet İngiltere’nin batısındaki Gloucestershire’da bir hayır kurumu olan Warm and Well’in telefon yardım hattına ulaştı.

Adı açıklanmayan adam, enerji faturalarını ödemekte zorlanan insanlara danışmanlık ve acil durum fonları sağlayan kar amacı gütmeyen kuruluşu arayarak ve sesli mesaj bırakarak günler geçirdiğini söyledi.

Telefonuna cevap veren enerji danışmanı Teresa Hewitt pişman olmadan edemedi. “Şu anda kesinlikle bunalmış durumdayız,” dedi ona. Aralık ayı başlarında o gün telefona cevap veren ve 71 aramayı yanıtlamaya çalışan yedi çalışandan biriydi.

Birleşik Krallık genelinde, ülkenin enflasyon oranını yüzde 10’un üzerine çıkarmaya yardımcı olan artan enerji faturalarının bir sonucu olarak bu kış daha fazla insan borca düşüyor ve soğuk veya nemli evlerde oturuyor. Hanehalkı gelirinin yüzde 10’unun enerji faturalarına harcandığı sözde “yakıt yoksulluğu”ndaki bu keskin artış, ücretsiz danışmanlık, acil durum fonları veya ısıya erişim ve hanehalkı enerji verimliliğini artırma kaynakları sağlayan hayır kurumlarının kaynaklarını zorluyor. Sınırlı personel ve enflasyon açısından fakir kaynaklarla bu gruplar, savunmasız hanelere ulaşmak için daha yaratıcı yollar arıyor.

Bu çaba, Gloucestershire’daki doktorların soğuk nedeniyle hastaneye kaldırılma riski taşıyan hastalara sıcak reçete vermesini içeriyor. Bazı hayır kurumları battaniye, termos ve kalın çorap dağıtıyor.

Kâr amacı gütmeyen Ulusal Enerji Eylemi’nin topluluklar direktörü Peter Sumby, “Şu anda ihtiyacı olan insan sayısı yaklaşık bir yıl öncesine kıyasla hayal bile edilemez” dedi.

Grup, 6,7 milyon hanenin yakıt yoksulluğu içinde yaşadığını tahmin ediyor. Ve Ulusal İstatistik Ofisi tarafından bu ay yayınlanan bir ankette, yetişkinlerin yaklaşık dörtte biri son zamanlarda oturma odalarını sıcak tutmakta sorun yaşadıklarını söylerken, üçte biri ısıtmayı azaltmanın sağlıklarına veya esenliklerine zarar verdiğini söyledi.

Sumby, hayır kurumunun “insanların kışı atlatmalarına yardımcı olmak için bir araya toplanmış çözümler” kullandığını, bunların arasında battaniye paketleri, sıcak çikolata tozu paketleri ve çekmeceler olduğunu söyledi. “Bu açıkça bir kriz tepkisidir” dedi.

Son altı ayda, Ulusal Enerji Eylemi yardım hattına yapılan aramalar önceki altı aya göre üç kat arttı. “Ezici” çağrı sayısı ve birikmiş transferler nedeniyle, hat artık yıl sonuna kadar kapatıldı. Bölgede Warm and Well ve diğer hizmetleri yürüten kar amacı gütmeyen kuruluş Severn Wye, Eylül ayının başından bu yana 2.600’den fazla haneye yardım etti; bu, geçen yılın aynı döneminden 1.000’den fazla haneye yardım etti. Bu arada telefonlar susmuyor. Nisan ayından bu yana yaklaşık 9.000 çağrı alındı.

Birleşik Krallık hükümeti, bu kış enerji fiyatlarını sınırlamak için 25 milyar £ (30 milyar $) harcamayı planlıyor, ancak tipik bir hanehalkı hala 2.500 £ veya yılda yaklaşık 3.000 $ olan gaz ve elektrik faturaları bir yıl öncesine göre iki kat daha fazla olacak . Nisan ayında, yıllık üst sınır 3.000 £’a yükselecek.

Warm and Well’in Gloucester ofisinde Bayan Hewitt, telefonda 72 yaşındaki adam için yapabileceği çok az şey olduğunu gördü. Evindeki yalıtımı iyileştirmek için para almak için yardım istedi. Kötü bina yalıtımı, Avrupa’nın en kurak evlerine sahip olduğu söylenen Britanya’da kronik bir sorun ve yalıtım ilerlemesi on yıldan uzun bir süre önce durdu. Hükümet kısa süre önce tecrit için 1 milyar sterlin daha sağladı, ancak bu arayan kişi bu ve daha eski hibeler için uygun değildi.

Ama sonra, neredeyse geçerken, adam rahatsız edici bir şeyi ortaya çıkardı: O ve karısı, sadece 17 santigrat derece veya 63 Fahrenheit derece olan oturma odalarında oturuyorlardı.

Bu, evde çok zaman geçiren onun yaşındaki insanlar için önerilen sıcaklıktan birkaç derece daha soğuk. Adam, giderek artan elektrik faturalarına ayak uydurmak için ısıyı kıstıklarını veya kapattıklarını, fazladan katmanlar giydiklerini ve geceleri yatağın üzerine battaniye attıklarını söyledi. Bayan Hewitt onlara termostatı 20 dereceye ayarlamalarını ve faturalarını ödemezlerse başka yardıma yönlendirmelerini söyledi.

Avrupa genelinde hükümetler, nüfuslarını artan enerji faturalarından korumak için büyük harcamalar yapıyor ve hane halklarını enerji tasarrufu gibi enerji tasarrufu önlemleri almaya teşvik etmek için aylar harcadılar. B. termostatları veya daha kısa süreli duşları kısmak. İngiltere de önemli miktarda para sözü verdi, ancak daha geçen Cumartesi ülke çapında bir enerji tasarrufu tavsiye kampanyası başlattı ve insanları kullanmadıklarında cihazları kapatmaya ve kombi ayarlarını düşürmeye çağırdı.

Bu kampanya başladığında, enerji yoksulluğu hayır kurumları çoktan yardım çağrılarıyla dolup taşıyordu.

Bu muazzam baskının ortasında, Gloucestershire’da yeni bir yaklaşım iş başında. Bu kış, bazı doktorlar özellikle savunmasız hastalar için ısı önerebilir; Tarif, daha sonra enerji faturalarını ödemede önemli ölçüde yardım alacakları anlamına gelir.

Program, hem evlerini ısıtma konusunda akut sorunlar yaşayan insanlara yardım etmeyi hem de bazı önlemlerle yatak sıkıntısı ve personel krizi nedeniyle çökmenin eşiğine gelen ulusal sağlık hizmetini rahatlatmayı amaçlıyor. Göğüs enfeksiyonu riski taşıyan ciddi solunum yolu hastalıkları olan mali açıdan sıkıntılı kişilere yöneliktir. Geçen kış küçük bir pilot programın ardından, Severn Wye tarafından dağıtılan ve yerel meclis tarafından sağlanan fonlarla bu kış 150 haneye ulaşması bekleniyor.

“İnsanlar hasta olduklarında genellikle eve koşarım ve ‘Aman Tanrım, hastaneye gitmen gerekiyor mu?’ Programa katılan doktorlardan biri olan Hein Le Roux. Sağlık hizmetleri hakkında bütüncül düşünebilmek ve insanların hastalanmasını önlemek “aslında lüks bir an” dedi.

Enerji krizi, yalnızca daha fazla insanın yardıma ihtiyacı olduğu değil, aynı zamanda mevcut paranın o kadar uzağa gitmediği anlamına da geliyor. Severn Wye, çocukları, yaşlı sakinleri veya engelli insanlar gibi borçlu ve savunmasız hanelerin enerji faturalarını ödemelerine yardımcı olmak için her biri yüzlerce pound verebildi. Nisan ayından bu yana, hayır kurumu üç ilçede 1.459 haneye 360.000 £ ‘dan fazla dağıttı. Gloucestershire’da, bu sonbaharın ilk büyük parası hızla tükendi.

Aralık ayı başlarında Suhaila Abdalla, Gloucestershire’ın bir sonraki finansman turunu hevesle bekliyordu. İnsanları evlerinde ziyaret eden Severn Wye’ın dokuz enerji avukatından biridir. Arapça, Farsça ve Kürtçe bilen Abdalla, ağırlıklı olarak mülteci ve sığınmacıları ziyaret ediyor.

Abdalla, donma noktasının altında bir sabah, iki yıldan kısa bir süre önce Sudan’dan Birleşik Krallık’a gelen 27 yaşındaki Intisar Abdrhman’ın sıcacık evine girdi. Balonlar ve flamalar oğlunun birkaç gün önceki ilk doğum günündendi. Yerel bir toplum merkezinde enerji tavsiyesi verdiğini duyduktan sonra birkaç haftadır Bayan Abdalla’nın ziyaretini bekliyordu.

Bayan Abdrhman, Abdalla’nın çevirdiği bir röportajda, “Enerji verimliliği ile ilgili hiçbir şey hakkında hiçbir fikrim yoktu” dedi. “Benim için her şey bir sürprizdi.”

Buraya geldiğimde kıştı, çok soğuktu ve çok sıcak bir ülkeden geldim” dedi. Her gün, ne kadara mal olduğunu bilmeden radyatörleri sonuna kadar çalıştırdığını söyledi.

Son zamanlarda, Bayan Abdrhman ve kocası, ısıtma ve sıcak su için gaza ayda yaklaşık 150 sterlin harcıyorlar, bu tek yatak odalı kompakt bir daire için çok büyük bir meblağ.

Bayan Abdalla, iki saatlik ziyareti sırasında bir verimlilik kasırgası gibiydi. Kendisi için Abdrhman Hanım’ın elektrik şirketini aradı; gaz tedarikçisiyle iletişime geçmeye çalışır; ve enerji ipuçları vermek için beklemedeyken Bayan Abdrhman’a daireyi gezdirdi: radyatörleri kapatın, çamaşırları daha düşük bir sıcaklıkta yıkayın, kullanılmadığında cihazların fişini çekin, enerji tasarruflu ampullere geçin.

Abdalla Hanım gaz tedarikçisine ulaşamadı. Ancak ayrılmadan önce, ısıyı odaya geri yansıtmak için kapatılmış radyatörlerin arkasına gümüş renkli yansıtıcı plastik kaplama bantladı ve battaniyeler, kalın çoraplar ve diğer gerekli şeylerden oluşan bir “ısı paketi” sundu.

Bayan Abdalla, ikinci ev ziyareti için Gloucester şehir merkezine kısa bir yürüyüş yaparken bir telefon aldı. Bir gruba tavsiye vermeleri için acil talepte bulunan başka bir topluluk merkeziydi. Arayan kişi, acil yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi. Ama Abdalla Hanım’ın günlüğü çoktan dolmuştu. Beklemek zorunda kalacaksın.