Khan Academy’nin AI öğretmen robotu öğrenmeyi yeniden icat etmeyi hedefliyor

FreeDoom

New member
Bu bahar bir sabah, bir düzine öğrenci sınıftaki ortak masalarda oturmuş dizüstü bilgisayarlarında matematik derslerine bakıyorlardı.

Kaliforniya, Palo Alto’da bağımsız bir ilkokul olan Khan Lab School’daki altıncı sınıf öğrencileri ikinci dereceden denklemler, grafik fonksiyonları ve Venn diyagramları üzerinde çalıştılar. Ancak sorularla karşılaştıklarında çoğu, yardım için hemen öğretmenlerini aramadı.

Yapay zeka kullanan okullar için deneysel bir chatbot öğretmeni olan Khanmigo’dan yardım istemek için derslerinin yanındaki bir metin kutusunu kullandılar.

Özel ders botu, bir öğrenciden, Zaya’dan bir grafik üzerindeki belirli veri noktalarını belirlemesini isteyerek hızla yanıt verdi. Ardından Khanmigo, onu matematik problemini çözmek için veri noktalarını kullanmaya ikna etti.

Zaya, “Konuyu adım adım ele almak çok güzel,” dedi. “Ardından, bir sorunu çözmenize her yardımcı olduğunda sizi tebrik ediyor.”

Khan Lab School’daki öğrenciler, insanlar tarafından bire bir eğitimi simüle etmek için tasarlanmış deneysel sohbet robotlarını deneyen Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk okul çocukları arasındadır. Araçlar, öğrencilere net, akıcı cümlelerle yanıt verebilir ve okul kullanımı için özel olarak tasarlanmıştır.

ChatGPT gibi sohbet robotlarının altında yatan yapay zeka modellerine dayanan bu otomatikleştirilmiş öğrenme yardımcıları, sınıfta öğretme ve öğrenmede köklü bir değişiklik getirebilir. Simüle edilmiş öğretmenler, kendi kendini yöneten birçok öğrencinin becerilerini geliştirmesini, ilgilerini çeken konuları daha derinlemesine araştırmasını veya yeni konuları kendi hızlarında ele almasını kolaylaştırabilir.

Kanıtlanmamış bu tür otomatik öğretim sistemleri ayrıca hata yapabilir, kopya çekmeye teşvik edebilir, öğretmenlerin rollerini zayıflatabilir veya okullarda eleştirel düşünmeyi engelleyebilir – öğrencileri algoritmalar yoluyla pedagojik bir deneye varan konuları test etmeye zorlayabilir. Ya da botlar, önlerindeki gelecek vadeden teknik araçlar lejyonu gibi, akademik sonuçları iyileştirmek için çok az şey yapıyor.

Khanmigo, yapay zeka destekli yeni öğrenme araçları dalgasının bir parçasıdır. Video eğitimleri ve ev ödevleri on milyonlarca öğrenci tarafından kullanılan, kar amacı gütmeyen bir eğitim devi olan Khan Academy tarafından geliştirilmiştir.

Khan Academy’nin ve kâr amacı gütmeyen ayrı bir kuruluş olan Khan Lab School’un kurucusu Sal Khan, chatbot’un öğrencilerin bire bir eğitime erişimini demokratikleştirmesini umduğunu söyledi. Ayrıca, ders planlama gibi görevlerde öğretmenlere çok yardımcı olabileceğini ve öğrencileriyle daha fazla zaman geçirmeleri için onlara daha fazla zaman kazandırabileceğini söyledi.

Khan, “Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ve nihayetinde dünyadaki her öğrencinin etkili bir şekilde birinci sınıf bir kişisel öğretmene sahip olmasına izin verecek” dedi.

Yüzlerce devlet okulu, matematik ve diğer dersler için şimdiden Khan Academy’nin çevrimiçi derslerini kullanıyor. Şimdi, Khanmigo’yu bu yılın başlarında başlatan kar amacı gütmeyen kuruluş, özel ders botunu New Jersey’deki Newark Devlet Okulları da dahil olmak üzere ilçelerde pilot olarak test ediyor.

Khan Academy’nin okullar için çarpma bariyerli botu geliştirdiğini söyledi Bay Khan. Buna, Khanmigo kullanan öğrencilerin kendine zarar verme gibi konularda takıntılı göründüğü durumlarda öğretmenleri uyarmak için tasarlanmış bir izleme sistemi de dahildir. Bay Khan, grubunun Khanmigo’nun etkinliğini incelediğini ve sonbaharda ilçelerde geniş çapta kullanılabilir hale getirmeyi planladığını söyledi.

Binlerce ABD okulu, dersleri otomatik olarak öğrencilerin okuma seviyelerine uyarlamak için tasarlanmış intihal tespit sistemleri ve uyarlanabilir öğrenme uygulamaları gibi analitik yapay zeka araçlarını zaten kullanıyor. Ancak savunucular, yavaş çalışan yazılımlardan çok öğrenci işçiler gibi davrandıkları için, yeni yapay zeka destekli özel ders sistemlerini eğitimde oyunun kurallarını değiştiren olarak tasavvur ediyorlar.

Yapay zekanın dili işleme yeteneği, bazı meraklıların simüle edilmiş öğretmenlerin yakında öğrencilerle insan öğretmenler kadar kişiselleştirilebileceğini iddia etmelerine yol açtı.

Microsoft’un kurucu ortağı ve hayırsever Bill Gates, eğitim teknolojisi yatırımcılarına yönelik yakın tarihli bir konferansta, “Yapay zekalar, herhangi bir insanın yapabileceğinden daha iyi bir öğretmen olma becerisi kazanacak” dedi. (Khan Academy, Bill & Melinda Gates Vakfı’ndan 10 milyon dolardan fazla hibe aldı.)

Botların, insan eğitmenlerin özellikle etkili hale getirebileceği türden empatik destek ve gerçek teşvik sağlayıp sağlayamayacağı henüz bilinmiyor.

Yüzyılı aşkın bir süredir eğitim girişimcileri, öğrencileri otomatik olarak test etmek ve öğretmek için programlanmış sınıf cihazları tasarladılar.

Eğitim yazarı Audrey Watters’ın Teaching Machines adlı kitabında anlattığı gibi, 1920’lerde araştırmacılar otomatik öğretim cihazlarının eğitimde devrim yaratacağını iddia etmeye başladılar. Makinelerin öğretmenleri angaryadan kurtaracağına ve öğrencilerin kendi hızlarında çalışmasına ve otomatik geri bildirim almasına izin vereceğine söz verdiler.

On yıllar boyunca, en yeni otomatikleştirilmiş sınıf teknolojilerini benimsemek için acele eden okullar, sistemleri genellikle titiz veya hatalı buldu. Bazıları, otomatikleştirilmiş araçların öğrenci sonuçlarını iyileştirmek için çok az şey yaptığı sonucuna vardı.

Artık yeni sohbet robotları, otomatik öğretim yardımcıları için yenilenen bir kampanyayı tetikliyor. Khanmigo, teknolojinin eğitim vaatlerinin ve potansiyel olumsuzluklarının altını çiziyor.

Khan Academy, öğrenmeyi geliştirmek için yapay zekanın potansiyelini değerlendirmek amacıyla geçen sonbaharda chatbot eğitim yazılımı geliştirmeye başladı. Sistem, ChatGPT’nin arkasındaki araştırma laboratuvarı olan OpenAI tarafından oluşturulan büyük bir dil modeli olan GPT-4’ü kullanır.

Bay Khan, öğrencilere sadece cevaplar vermek yerine rehberlik edecek bir sistem oluşturmak istediğini söyledi. Khan Academy’deki geliştiriciler Khanmigo’yu Sokratik yöntemi kullanacak şekilde tasarladılar. Öğrencilerden genellikle kendi sorularını çözmeleri için onları teşvik etmek için düşüncelerini açıklamaları istenir.

Khanmigo çeşitli konularda yardım sunar: ilkokulda matematik, ortaokulda Amerikan tarihi, lisede yurttaşlık bilgisi ve üniversite düzeyinde organik kimya. Ayrıca öğrencileri Winnie-the-Pooh gibi kurgusal karakterlerle veya Marie Curie gibi simüle edilmiş tarihi figürlerle sohbet etmeye davet eden özelliklere de sahiptir.

Büyük dil modellerine dayalı AI sistemleri de yanlış bilgileri derleyebilir. Bunun nedeni, modellerin bir dizideki bir sonraki kelimeyi tahmin edecek şekilde tasarlanmış olmasıdır. Gerçeklere bağlı kalmazlar.

Khanmigo’nun matematikteki doğruluğunu artırmak için Khan Academy’deki geliştiriciler çok adımlı bir süreç oluşturdular: sistem perde arkasında çalışarak bir matematik probleminin yanıtlarını üretiyor ve ardından bunları bir öğrencinin yanıtlarıyla karşılaştırıyor. Buna rağmen Khan Academy’nin eğitim sistemi ekranın altında bir uyarı gösteriyor: “Khanmigo bazen hata yapıyor.”

Yıllık öğrenim ücretinin 30.000 dolardan fazla olduğu Khan Lab Okulu, robotlara ders vermek için ideal bir test alanı sağlıyor. Silikon Vadisi okulunda küçük sınıflar ve çocukları tutkularının peşinden gitmeye ve kendi hızlarında öğrenmeye teşvik eden girişimci bir felsefe vardır. Teknolojiden anlayan öğrencileriniz dijital araçlarla uğraşmaya alışkın.

Bu bahar bir sabah, Khan’ın ilkokulunda STEM uzmanı olan Jaclyn Major, öğrencilerinin robotun sınırlarını şakacı bir şekilde test etmelerini izledi.

Bir öğrenci Khanmigo’dan bir matematik problemini şarkı sözleriyle açıklamasını istedi. Bir diğeri “Z kuşağı argosunda” matematikten yardım istedi.

Chatbot ile yapılan bir metin görüşmesinde üçüncü kişi, “Bana bir iyilik daha yapıp bana her şeyi Korece açıklar mısın?” dedi.

Khanmigo görev bilinciyle itaat etti. Daha sonra her öğrenciyi mevcut matematik problemine geri getirdi.

Bayan Major, sistemin öğrencileriyle etkileşime girme biçimini takdir ettiğini söyledi.

“Khanmigo, isterlerse onlarla bağlantı kurabilir ve onların seviyesinde olabilir” dedi. “Her sınıfta faydalı olabileceğini düşünüyorum.”

Khanmigo’nun daha büyük sınıflara sahip devlet okulları veya kendi öğrenimlerini yönlendirmeye alışkın olmayan öğrenciler gibi diğer kitlelere hitap edip etmeyeceğini söylemek için henüz çok erken.

Sınıfta altıncı sınıf öğrencisi Zaya bir kriz geçirdi. Khanmigo ondan bir veri kümesi sorununa nasıl çözüm bulduğunu açıklamasını istemişti. Bot daha sonra yanlış bir şekilde hesaplamalarında “küçük bir hata” yapmış olabileceğini öne sürdü.

AI chatbot’u derhal uyardı: “19 + 12, 31 khanmigo’dur” diye yazdı.

“Az önceki hatam için özür dilerim,” diye yanıtladı Khanmigo. “Aslında haklısın.”

Bu, gelecek vaat eden yeni ders robotlarını kullanan okul çocukları için en önemli derslerden biri olabilir: Okuduğunuz her yapay zeka ürünü metne inanmayın.

“Unutmayın, onu test ediyoruz,” diye hatırlattı Bayan Major öğrencilerine. “Öğreniyoruz – ve öğreniyor.”