Kılıçdaroğlu: Borç aldıkları parayı, dolar yükselmesin diye satıyorlar

TerraNova

New member
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kayseri’de düzenlenen CHP Belediye Liderleri Çalıştayı’nda konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şu biçimde:

“Türkiye’nin epeyce sıkıntı şartlardan görüyoruz, Benim taşıdığım karamsarlığı 84 milyon da taşıyor. Hepsinin sorduğu ortak bir soru var, ‘nereye gidiyoruz, bir çıkış var mı’ diye soruyorlar. Kümelerin temsil ettiği odalarla da görüşüyorum. Korku taşıyorlar. ‘Ekonomi nereye gidecek’ diye soruyorlar. Görüştüğüm herkese söylüyorum, ‘bizim nasıl kaliteli yöneteceğimizi görmek istiyorsanız, belediye liderlerimizin uygulamalarına bakın’ diyorum. Her bir belediye liderimiz başarılı bir performans sergiliyorlar. Biz bu performansı Türkiye genelinde genel idare olarak sergilemek istiyoruz. bu biçimde içlerine biraz su serpiliyor. Tahlilin olduğu görüyorlar. Türkiye tarihinde hiç bir vakit bir devlet bir kişinin iki dudağı ortasına teslim edilmedi. Var olan sistem Türkiye’yi bu hale getirdi. Eski arbedelerden arınarak daha hoş, inançlı bir geleceğe toplumu hazırlamak, bizim vazifemizdir. Kimliği, inancı, hayat usulü hatta siyasi görüşü ne olursa olsun bütün vatanseverlerin ortak görüşü, Türkiye’ye huzura kavuşturmaktır. Belediye lideri arkadaşlarımızın önüne mani çıkarıldığını biz de biliyoruz, onlar da biliyor. Kimilerinin rahatsız olduğunu ben de biliyorum, onlar da biliyorlar. Lakin epeyce hoş bir şey yapıyorlar. Şikayet etmeden mahzurları aşıyorsunuz. Bu davranış şikayete sığınma değil, topluma hizmet yolunda kararlılığınızı gösterir. Çok değerli adım attığınızın farkında mısınız? Topluma inanç veriyorsunuz. Şikayetin gerisine saklanmak aslında biraz beceriksizliktir. Ancak şikayeti yıkıp aşmak, direkt halka ulaşmak, el sıkışmak; bir itimat ögesinin pekişmesine yol açıyor. Bu kararlılığı daima bir arada sürdüreceğiz.

Kayseri’de yapıyoruz bu toplantıyı. Bir tek belediye liderimizin olmadığı vilayette yapıyorlar. Dün belediye liderlerimiz alanlara çıktılar. Az evvel Ticaret Odası’nı ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettik. Onlara da söylemiş oldum. ‘Bir belediye liderimiz bile yok lakin Kayseri’de toplantı yapıyoruz, zira önemsiyoruz. Anadolu’nun kalbi Kayseri. Şayet Kayseri’den yalnızca bir milletvekili çıkarabiliyorsak ve hiç belediye lideri çıkaramıyorsak sorun Kayserililer değil, sorun bizde. Kayserilileri kucaklayacağız. Daha fazla geleceğiz, münasebet kuracağız, kendimizi anlatacağız. Şikayeti değil, tahlili nasıl yapacağımızı anlatacağız. Esnafın, çiftçinin, emeklinin, endüstricinin, tüccarın masasına oturacağız. Bir siyasi propaganda yapmadan, yalnızca meseleleri dinleyeceğiz. Tahlillerimizi anlatacağız. Bizim tahlillerimiz halktan yanadır, hukuktan yanadır, adaletten, beşerden, sevgiden yanadır, özetle Yunus’tan yanadır. Biz bu topraklarda hiç bir çocuğun yatağa aç girmesini istemiyoruz.

“Kara kış fonu”

Artırım furyasıyla millet karşı karşıya kalırken, önümüzde bir kara kış gelecek, yağmur üzere artırım geldi, ekmek fiyatlarından tutun her türlü besine kadar; bu millet nasıl geçinecek. İktidar sahiplerine davet yaptık. ‘Bir kara kış fonu kurun, kardeşim. Bu milleti perişan etmeyin.’ Dinlemediler. Ancak sizler olağanüstü uğraş gösterdiniz. Bulunduğunuz beldede; şöyleki düşüneceksiniz, benim çocuğum yatağa aç girerse birebir hisleri taşıyacağım. Her çocuk yatağa tok ve anne çocuğunu huzur ortasında yatağa yatıracak. Bir çocuk yatağa aç girerse bulunduğunuz beldede, oranın en yüksek siyaset o çocuğun karnını doyurmaktır. Bütün arkadaşlarımın bunu bu biçimde bilmesini isterim. Türkiye tarihine kıymetli bir not düşüyoruz. Bütün baskı ve engellemelere karşın; onların iktidar olarak yapamadıklarını, sizler mütevazi bütçelerinizle hayata geçiriyorsunuz. Onlar devasa bütçeleri ötürüsıyla hesap veremezken, sizler mütevazı bütçelerinizle her kuruşun hesabını veriyorsunuz. Bizim gri tonumuz yok, her birimiz ak. Her birimiz temiziz, uğraş ediyoruz, halk için çalışıyoruz. Toplu sayıları verdiler bana. Kamuoyunun da duyması kıymetli. 3 Kasım-17 Aralık içinde; 80 bin 450 aileye nakdi yardım yapılmış vaziyette. 455 bin 630 aileye besin, 420 bin 580 aileye ısınma, 210 bin 420 öğrenciye eğitim ve kırtasiye, 290 bin 850 aileye ulaşım yardımı yapılmış; 2 bin 562 ailenin elektrik faturası ödenmiş, 12 bin 144 ailenin su faturası karşılanmış, 1 milyon 472 bin 636 aileye kara kış fonundan yardım yapıldı, bütün belediye liderlerimiz tarafınca. Bunun toplamı 216 milyon 228 bin 320 lira. Onların yapamadığını yaptık. Kıymetli bir çalışmayı yapıyoruz. Bulunduğunuz beldede huzuru, toplumsal barışı sağlıyorsunuz. İktidar sahipleri duysunlar. A partili B partili diye bakmıyorlar. Biz onlar üzere ayrımcı değiliz. Toplumun tamamını kucaklıyoruz. Ahi Evran’dan gelen Yunus Emre’den gelen anlayışı bu topraklarda yetiştirmeye çalışıyoruz.

“Siyasette dayatma kültürü olmaz”

Eleştiriyoruz. Ülkenin berbata gittiğini de biliyoruz. Devletin kaynaklarının büyük kısmını bir avuç beşere aktarıldığını biliyoruz. 84 milyon insan bir avuç için çalışıyor. Özet olarak ‘5’li çete’ için. 84 milyondan kesilen vergiler büyük ölçüde buraya gidiyor. Dün TBMM’de bütçe kabul edildi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin fakirden alıp zengine kaynak aktaran bir bütçedir, bu bütçe. En büyük haksız gelir transferini yapan bir bütçedir. Gittiğim yerlerde soruyorlar. ‘siz olsanız neler yapardınız.’ Allah’ın müsaadesiyle olacağız. Hak ve adaletle yöneteceğiz. Birinci yapacağımız iş mağdur olan bütün kısımları dinlemektir. Ekonomik Toplumsal Kurul vardı. her insanın temsil edildiği. daha sonra Anayasal kurum oldu. En son 5 Şubat 2019’da toplandı. 2022 yılına girmek üzereyiz. Birinci yapacağımız iş hızla toplamak. Bakanları da önlerine dizeceğiz. Bir toplumsal uzlaşmayı sağlamak zorundayız. Onların yapamadığını yapacağız. ‘Benim dediğim doğrudur’ anlayışından toplumu uzaklaştıracağız. Meseleleri çözecek olan siyaset kurumudur, lakin akılla, birikimle, bilgi ve istişareyle çözer. Dayatma kültürü olmaz siyasette. ‘Akıl akıldan üstündür’ demiş cetlerimiz. birlikte tartışacağız ve hakikat yolu bulacağız.

Bir taraftan ‘milliyetçiyiz’ diyorlar, bir taraftan ulusal paramızı pula döndürdüler. Milliyetçi arıyorsanız, gelin kardeşim CHP çatısı altında tamamının milliyetçi olduğunu bakılırsaceksiniz. Milliyetçilik, vatanseverliktir, bayrağını sevendir, parasını pul etmeyendir, hükümranlar karşısında diz çökmeyendir. Altı okumuzdan birisi milliyetçiliktir. Parayı pul edeceksin, doları denetim edemeyeceksin, el oğlundan aldığın dolarla ‘doların kederini düşürürüm’ diye piyasaya para salacaksın, borç üstüne borç alacaksın, hükümran güçlerin talimatını yapacaksın daha sonra çıkıp piyasaya ‘ben milliyetçiyim’ diye gezeceksin. Olmaz, olmaz bu biçimde milliyetçilik. Devletin bağımsız kurumları vardır. Sermaye Piyasası Heyeti, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu gibi… Buralara liyakatli beşerler getireceksiniz. Liyakati devletten yok ederseniz, adaleti yok etmiş olursunuz. Kayserili kardeşlerime sesleneyim. Banka idare şurasında güreşçinin ne işi var? Sizin kredi notunuzu, bir güreşçi nasıl belirleyecek? İşi bitmiş siyasetçilerin, bankacılığın b’sini bilmeyen siyasetçilerin ne işi var? 5 maaş alsınlar diye mi? Sizin vicdanınız kabul ediyorsa gidin bir daha oy verin, kabul etmiyorsa oyunuzun rengini değiştirmek zorundasınız.

“Kamu İhale Kurumu uyduruktan kuruma dönüşmüş”

Kamu İhale Kurumu uyduruktan kuruma dönüşmüş. Çağırıyorsunuz ‘5’li çeteden’ birisini, ‘şu ihaleyi size verdim’ diyorsunuz, ihale mihale yok. Belediye lideri arkadaşlarımız Facebook üzerinden ihale yapınca, onlar da ‘siz de yayınlayın’ demeye başladılar. Sen bırak kardeşim, o büyük milyar dolarlık ihaleleri kimlere verdin, evvel onu bir açıkla. Sizler nasıl israftan kaçınıyorsanız, devleti yönetenlerin de kaçınması lazım. İsraf, haramsa niçin yapıyorsun? Vatandaşın yatırım için ödediği vergileri niye israf için harcıyorsun? Bir israf genelgesi çıkar kardeşim. Yasaklayamıyor. Zira genelge çıkarsa kendisine dokunacak. Evvel bakanlıkların binaları vardı. Artık büyük kısmı kirada oturuyor. neden? Milletin vergisini niçin oraya ödüyorsunuz? Döviz garantili ihaleler, Türkiye’nin soygun tertibi. Ulusal paramız diyorsun, kardeşim, işi alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, işin yapıldığı yer Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Yapıyorsun ihaleyi, avroyla dolarla. Bunlar yetmiyor o denli bir soygun nizamı kurmuşlar ki nitekim şeytanın aklına bile gelmez. Amerika’da enflasyon olursa bu fiyata yansıyor. aslına bakarsanız dolarla, istediğin adama, garantiyle vermişsin. Bu enflasyonu 84 milyon insanın sırtına nasıl yıkıyorsun? yemin ettim. Bunların tamamını bitireceğim, ‘5’li çeteyi’ de bitireceğim. Tamamını Türk lirasına çevireceğim.

Devlet söylemiş olduğiniz kurum, vatandaştan topladığı vergiyi harcar. Devleti yöneten kişi cebinden para vermez. ötürüsıyla harcanan her kuruşun hesabını vermek zorundadır. Biz bunu yapacağız. Sizlerin yaptığı üzere yapacağız. Her kuruşun hesabını millete vereceğiz. gorecekler Türkiye’nin nasıl büyüdüğünü, kalkındığını. Faizleri düşüreceğiz. Şöyle bir aldatmacayla karşı karşıyayım. Merkez Bankası’nın faizi 100 puan düştü. Bir puan düştü. Kim kazanıyor? Cebinde dolar tutanlar. O denli bir hale geldi ki. Yabancı bir banka düşünün. Merkez Bankası’ndan düşük faizle yüzde 14 ile parayı çekiyor, Hazine’ye gdolayıyor, yüzde 22 ile Hazine’ye veriyor. Taş atıp kolu bile yorulmuyor. Siz bu milleti çocuk mu sanıyorsunuz? Faizin düştüğü falan yok. Hükümran güçlere hizmet ediyorlar, bunlar. Tarihin en büyük kaynak transferleri, yoksuldan alıp zengine veren kaynak transferi birinci defa yapılıyor. Bu kadar büyük kaynak transferleri birinci defa yapılıyor. O denli bir biçimdeler ki…. Parayı alan koşuyor dolar alıyor. Dolar alan kazanıyor. Vatandaşlar kaybediyor. Bulunduğunuz vilayette beldede, vatandaşlar içinde kurduğunuz itimat sizin oyunuzu artırır. İtimadın olmadığı bir yerde kaybeder beşerler.

“Bankalardaki mevduatın yüze 63’ü döviz”

Toplumun en az yüzde 63’ü güvenmiyor. Nasıl buldunuz? Bugün bankalardaki mevduat hesabının yüzde 63’ü döviz. Başkaları de garibanların Türk lirası. Küçük paralar. Bu ‘biz bu hükümete güvenmiyoruz, dolar olarak tutuyoruz, kendimizi teminata alıyoruz.’

Elin parasını getirdiler, swap diye, borç aldılar Merkez Bankası’na koydular. Aslında gerçek rezerv eksi 34 milyar dolar. Borç aldıkları parayı, dolar yükselmesin diye satıyorlar. Doları alan keyfini çıkarıyor. Bir saat daha sonra yükselmeye başlıyor. 4 buçuk, 5 milyar dolar bu biçimde gitti. Oburunun parası. Kayserililerin bilhassa görmesi lazım, ticaretin en uygun bilenler. Nasıl soyulduğunu görmesi lazım. Biz, ‘128 milyar dolar nerede’ derken bu günleri düşünerek söylemiş olduk. Borçla dolara müdahale ediyorlar, yükselmesin diye. Nereye kadar müdahale edeceksin? Bunun ismi organize kötülüktür. Şu anda var olan saray hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti halkına organize kötülük yapıyor. Bunları bilmiyorlar mı biliyorlar, söyleyen birisi var. Ancak berbatlıktan geri durmuyorlar.

“Modele değil stratejiye gereksinimimiz var”

‘Yeni ekonomik model uyguluyoruz’ diyorlar. Bizim modele değil stratejiye gereksinimimiz var. Türkiye’nin büyüme, kalkınma stratejisi nedir? Yarın sabahı goremeyenler, istikrarı sağlamayanlar, ülkesini sevmeyenler, üniversitelere paha vermeyenler, ithalata bağımlı sanayi yaratanlar strateji üretemezler. Strateji üretmek, istikrar ortasında olur. Fiyatlarda istikrarı sağlamak bakılırsavi kimin? Merkez Bankası yapamıyor, zira müdahale ediliyor, bağımsızlığı da yok.

Endişenin ecele yararı yok. Kelam veriyorum. Organize kötülükle sonuna kadar çaba edeceğim ve bu çabayı sürdüreceğim. Uğraş etmezseniz halkınızı sevmiyorsunuz, organize berbatlığa boyun eğiyorsunuz demektir. Organize kötülükle çaba edeceğim sonuna kadar, etmeyen namerttir. Her bir vatandaşımızın sorumluluğu var. Her birimizin var. Bizim sorumluluğumuz daha fazla. Kayseri Sanayi Odası’nda anlattım. Değerli bir projemiz var. Samandağ’dan başlayıp Mersin’e kadar Doğu Akdeniz’in en kuvvetli ülkesi haline getireceğiz Türkiye’yi. Beş yıl ortasında Kayseri, iki büyük Kayseri olacak. Süratle büyüteceğiz. Nükleer güç alıyorlar, Akkuyu yaptılar. 13 buçuk sent, KDV hariç. Allah’ın müsaadesiyle iktidar olacağız. Ürettiğimiz elektrik maliyeti 5 senti aşmayacak. İstanbul nüfusu 2 buçuk milyon düşecek. Ne diyorlardı? ‘Türkiye’yi büyütüyoruz.’ Türkiye’yi küçültüyorlar. Kişi başına geliri de düşürdüler. 7 yıldır düşüyor. Gerçek manada Anadolu kaplanlarını yaratacağız. Fabrikada üretilen mallar, demiryoluyla Mersin’e geldiği vakit masraflarını karşılayacağız. goreceksin, en kısa vakitte cari açık problemini bitireceğiz. Bağımsız, kuvvetli, kimsenin önünde diz çökmeyen Türkiye’yi inşa edeceğiz. Gücümüzü sizden alıyoruz. Yeri geldiği vakit sizi örnek gösteriyoruz. Bulundukları beldede vatandaşa sorun diyoruz, birebirini Türkiye’de yapacağız diyoruz. Ümitsizliğe kapılmayın. Türkiye’de olağanüstü yaratıcı beşerler var, geliyor gençler. Umudu büyütün. birlikte büyüteceğiz. Onun için diyoruz, geliyor gelmekte olan.”