Kılıçdaroğlu: İstanbul’un talan edilmesine asla müsaade vermeyeceğiz

TerraNova

New member
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin küme toplantısında gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şu biçimde:

Merhum Ecevit’i andık. O bize öğütlemişti, ‘ne ezen ne ezilen, insanca hakça bir tertip demişti, onun peşindeyiz. O halkın ‘Karaoğlanı’ydı… Yarın 10 Kasım. O bize dedi ki ‘Cumhuriyet özellikle kimsesizlerin kimsesidir.’ Bu topraklarda herkim ‘ben kimsesizim’ diyorsa CHP olarak yanında biz olacağız. Gazi Mustafa Kemal barıştan yanaydı. Zarurî olmadıkça savaşın bir cinayet olduğunu söz etti. Cumhuriyeti ve bağımsız Türkiye’yi inşa etmek bütün gayesiydi. Ekonomik bağımsızlığın ne kadar kıymetli olduğunu birinci sefer hatırlatan kişidir. Bize düşen nazaranv, hoş cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmaktır.

Milletvekili arkadaşlarım Türkiye’nin bütün vilayet ve ilçelerine gidiyorlar. Kalabalık kümeler halinde gidiyorlar, daha sonra ben gidiyorum. Bir hareketin ardını bırakmıyoruz. Vatandaş kendisini hayli yalnız hissediyor, kaygısını anlatacak şahıslar arıyor, tahlilin adresini CHP olduğunu arkadaşlarımız anlatıyor. Erzincan’a 21’i milletvekili 44 arkadaşlarımız gitti, meslek odalarını, esnaf odasını, Erzincan barosunu, köy mahalle muhtarlarını, lokantacıları, mesken bayanlarını dinlediler. Arkadaşlarımızın düzenlediği raporlar, bir akademik çalışmaya bedel cinsten raporlardır. Bütün akademik takımlara davette bulunuyorum, dilek ederlerse her bir vilayet raporunu kendilerine ulaştırabiliriz. Bir çiftçi, ‘gübre yüzde 200 zamlandı, çiftçi nasıl ekecek, yem de zamlandı nasıl hayvancılık yapacağım?’ Lokantacı, ‘onlarca aileye yararımın zekatını verdim lakin son iki yıldır zekat vermek bir yana zekat alacak duruma geldim.’ Saray bunu biliyor mu sanki. ‘Eskiden tarım eseri satıp fabrika yaptık, artık fabrika satıp dışarıdan tarım eseri alıyoruz’ gerçeği bundan daha düzgün özetleyen bir cümle yok. Market sahibi, ‘şu an bu markette en değerli şey veresiye defteri, defter tutmazsak beşerler açlıktan ölecek. Tahsilat da yapamıyoruz’ Buradan acı olan bir şey daha tabir edeyim. Tercan’da 6 köyde elektrik yok, Saray’ın haberi var mı? Onların haberi yok, her insanın keyfi yerinde. Türkiye’de ne oluyor ne bitiyor? Valiler genelge çıkarıyor, bakıyorsunuz bütün devlet memurları mecburen gidiyor yoksa fişlenecek. Erzincan’a ben de gideceğim, önemli problemler var, biliyoruz, Erzincanlı bütün kardeşlerime söyleyin, Türkiye’nin çözülemeyecek sorunu yok, bütün sıkıntıları çözme vaadinde bulunan ve tahlilde samimi olan CHP’yi dinleyeceksiniz. Devlet idaresinde siyasi iktidarın samimi olması lazım. Ziraat odası liderleri bas bas bağırıyor, ‘üretim düşüklüğü oldu’ diyor. Bunun üzerine kararname çıkardılar, 1 Eylül 2021 tarihinde, dönüme 30-100 TL para vereceğiz… 9 Kasım 2021’deyiz. Para ödendi mi? Niçin ödenmedi? Hangi münasebetle ödenmedi? Sanıyorlar ki bunu millet unutacak, Kılıçdaroğlu hatırlamayacak. Sonuna kadar takip edeceğiz. Ne söylemiş olduk? Bunlar yemin ettikleri 100 lirayı dahi ödeyemezken biz iktidar olduğumuz vakit bir hafta ortasında aldığın kredilerin faizlerini sileceğiz. Çiftçinin ne hayvanı ne traktörü haczedilmeyecek. Köylünün toprak tahlillerini yapacağız. Bu mevzuda da kırsala bol bol yani her köye ya ziraat mühendisi ya ziraat teknisyeni, bir veteriner atayacağız.

“Güveni kaybeden bir iktidarın Türkiye’yi sağlıklı yönetme talihi yok”

Orman yangınlarından daha sonra artık fidan dikimi başladı. Daha hayli köylü bayanlar yapıyor. hanımı patron üzere görüyorlar, ‘sen orman genel müdürlüğü çalışanı değilsin’ diyorlar, yani şike yapıyorlar. Bunu da kaldıracağız. Sigorta primlerini Orman Genel Müdürlüğü ödeyecek, bu bayanların tamamı sigortalı olacak. Balıkçılar var. Hopa’dan Samandağ’a kadar 28 ilin 21’ini gezdi. Balıkçılar da sahipsiz değiller. Var olan iktidarın en büyük sorunu ne? En temel sorunu, halkın bu iktidara itimat duymaması. ‘Nereden biliyorsun güvenmediğini?’ Şu anda bankalarda mevduatın yüzde 56,9’u döviz. Güvenmiyorlar. İnancı kaybeden bir iktidarın Türkiye’yi sağlıklı yönetme bahtı yok. Evvel vatandaşı dinlemeleri lazım. Pekala dinleyebilirler mi? Buna tahammül edemezler. İcra dairelerindeki belge sayısı 23 milyonu aştı. Neredeyse iki bireyden birisi icra dairesinde.

“Arka geriye artırımlar yağmaya başladı”

Yeni bir meslek doğdu, etiket değiştirme mesleği. Bunu ben söylemiyorum. Etiket değişikliği yapan çalışanlar, ‘etiket değiştirmek en kıymetli işimiz oldu’ diyor. ‘Zam fırtınası gelecek’ demiştim. ‘Kara Kış Fonu kurun’ demiştim. Art geriye artırımlar yağmaya başladı. Son 6 ayda gübre meblağlarına 31 kere artırım yapıldı. KOBİ’lerin kullandığı doğal gaza yapılan artırım yüzde 115. Kömüre yüzde 72, oduna yüzde 33 artırım geldi. Nasıl geçinecek bu beşerler? Vatandaş bunu bir biçimiyle ödeyecek. 10 milyon civarında taban fiyatlı var. Tamamı açlık hududunun altında maaş alıyor. Cumhuriyet tarihinde birinci defa bu biçimde bir garip tabloyla karşı karşıya kaldık. Minimum fiyat 385 dolardan 291 dolara düştü. 94 dolar taban ücretlinin kaybı var. Derhal ‘Asgari Fiyat Tespit Komisyonu’nu toplayın’ dedik. Bu yapılmadı. Yapılmadı lakin Saray, şöyleki bakıyor; onların bakış açısı ‘vatandaş ekmek bulamadıysa pasta yiyebilir.’ Nereden çıktı bu? Saray ‘porsiyonları küçültün’ diyor. Birisi daha ‘peygamber efendimiz de mideyi boş bırakın sıkıntısı.’ Sen karnını tıka basa dolduruyorsun lakin vatandaş ne yapacak. Yandaş gazeteler ‘alışverişe tok karınla çıkın’ diyor. Teklife bak Allah aşkına. ‘Raftaki esere dokunmayın.’ esasen dokunamazsınız ki alarm takılmış. En sonunda bakan ‘kış geliyor konutu daha az ısıtın tasarruf yapın.’ Bu millet tasarruf yapacak lakin ampulü söndürerek tasarruf yapacak. Bu millet ampulü söndürerek bu işi bitirecek.

Kanal İstanbul

İstanbul’daydım. İklim Değişikliği Aksiyon Planı’na katıldım. Kanal İstanbul’un yapılmasını istemedik. Kelam aldım. ‘Sayın Lider Kanal İstanbul projesini hiç kimse alamayacak’ dedim. ‘Alan olursa ağır bedeller ödeyecek’ dedim. Fakat ihaleye dışardan da gelebilirler. Ülkemizi seviyoruz, İstanbul’un talan edilmesini istemiyoruz. Yabancıların da talana ortak olmasını istemiyoruz. Yalnızca bizim iş insanlarımıza değil, Büyükelçiliklere de yazı yazdım. ‘Eğer Kanal İstanbul’a sizin ülkelerinizden bir şirket, kişi ya da müteahhit girer, İstanbul’u talan eder, yağlamalarsa o da ağır bedeller ödeyecektir’ dedim. Diyorlar ki, ‘bizi niçin yabancılara şikayet ediyorsun?’ Anlamıyorlar. Ülkenin menfaatini korumak, gözbebeğimiz İstanbul’u korumak ne vakitten beri yabancılara ihbar oldu? Bunu söyleyenler bizim milliyetçiliğimizi asla sorgulayamazlar. Bu Cumhur İttifakı’nın en temel sorunu ne? En temel sorunu şu; birisi diyor ki ‘ben milliyetçiyim’, öteki diyor ki ‘ben her türlü milliyetçiliği ayaklarımın altına aldım.’ Bunlar koalisyon kurmuşlar. Hiç kimse merak etmesin bu ülkenin çıkarlarını, İstanbul’un talan edilmesine asla müsaade vermeyeceğiz. Kanal İstanbul ihalesine kim girerse ağır bedeller ödeyecektir.

“Kadınların hakkını teslim edeceğiz”

Pazar günü bir görüntü paylaştım. Birinci altı ayda bayanlar için ne yapacağız? Bayanlara bir hak falan vermiyoruz. Bayanların hakkını bayanlara teslim edeceğiz. Katiyetle birinci bir hafta ortasında İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayacağız ve Resmi Gazete’de yayınlayacağız. Bayanlar, bu kardeşiniz sizin haklarınızı sonuna kadar savunacak. ‘Şiddet uyguladık, kravat taktım, hakime biraz yağ çektim, cezamı düşür.’ Buna da müsaade vermeyeceğiz. En ufak indirim olmayacak. Yargıtay’da özel bir daire kurulacak. Meskene içi şiddet olursa karakolda eğitilmiş üniteler olacak. En az bir bayan polis olacak, hanımın hakkını savunacak. Hem bayana hem aileye toplumsal teminat sağlayacağız. Aile dayanakları sigortası 1971 yılından beri uygulanmıyor. Biz yoksulluğu yönetmek değil, hiç bir çocuğun yatağa aç girmediği bir ülkeyi inşa etmek istiyoruz… Üst idarede en az yüzde 35 bayan kotası olacak. Boşanan hanımın dramı vardır, yeni başlangıçlar fonu kuracağız. Boşanan bir bayan ‘kim bana bakacak, kim bana iş verecek’ anlayışı içine girmeyecek. Toplumsal devlet onun bir numaralı teminatı olacak. Nafaka gerginliği var. Bitireceğiz. bayanın kendi konutunda, özgürce yaşaması, geliri masrafını hesaplaması, bütün bunların tamamını yeni başlangıçlar fonundan birinci altı ayda gerçekleştireceğiz. Doğum müsaadesi. Bunu da düzelteceğiz. Doğum müsaadesine ayrılmış ancak bir süre gelmemiş bayanın işe dönmesine imkan sağlayacağız. Bilhassa sıhhat, bakım ve hijyen açısından mali yetersizlikten sağlayamıyor. Toplumsal devlet tarafınca sağlanacak. Rahim kanserini önleyen aşılar fiyatsız yapılacak.

“Ekonominin ‘e’sini bile bilmiyor”

Biraz da gülelim. ‘Şahsım’ üniversite öğrencilerini toplamış. Yap işlet devret hadisesini anlatıyor. ‘Ben ekonomistim, siz ne kadar kaynak oluşturursanız, devletin kasasından bir kuruş çıkmaz, Bay Kemal’in başı basmaz.’ Vallahi benim başım bu işlere basmaz. Başım, kul hakkı yemeğe, adaletsizliğe basmaz. Pekala sen ekonomistsin, iktisadın geldiği hale bak, bu biçimde ekonomiste ne denir? Çakma ekonomist. İktisadın ‘e’sini bile bilmiyor. İlkokulu mezunu bir bakkal, verin devleti bunlardan daha uygun yönetir. Bilançoyu bilir, defteri bilir, muhasebeyi bilir. Devletin kasasından bir kuruş çıkmıyorsa, sevgili ‘şahsım’, bu bütçedeki milyarlar ne, ya imza attığı şeyi bilmiyor? Erdoğan’a çağır yaplmak istiyorum; madem bir kuruş ödemiyoruz, madem ekonomistsin, A Haber var, gel çık karşıma, vallahi bir şey sormayacağım, yalnızca kent hastanelerini söyleyeceğim. Cüret edemeyebilir, soruları evvelde vereceğim, yanıtları promptere yaz istersen. Ancak sorularıma samimi, düzgün, net yanıtlar isteyeceğim. Çıkar mı? Çıkmaz. Yiğidin karşısına çıkacak adamın namuslu ve pak olması lazım.”