Kılıçdaroğlu: Muhtarlara da bütçe verilmesi lazım

TerraNova

New member
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Etkin ve Demokratik Mahallî İdareler İçin Türkiye Muhtarlar Buluşması’na katılan Kılıçdaroğlu, 105 unsurdan oluşan bir Muhtarlık Temel Kanunu taslağını hazırladıklarını belirterek, muhtarlara da yetki ve bütçe verilebileceğini söylemiş oldu.

Her gittiği yerde muhtarlarla toplantı yaptığını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, şöyleki konuştu:

“Demokrasi çarkının yeterli çalışması lazım. Bunun en büyük halkasını muhtarlar oluşturuyor. Zira siz seçimle geliyorsunuz. İkinci yüzyıla davet beyannamesini açıklamıştık. Bir yüzyılı devirdik. 2023’ten daha sonra ikinci yüzyıla başlayacağız. İkinci yüzyıla başlarken bu ülkede huzurun, demokrasinin, gelişimin, kalkınmanın olmasını istiyoruz. Her mahallede, her köyde, bütün Türkiye’de huzur olmasını istiyoruz. şüphesiz niyetlerimiz farklı olabilir ancak hepimizin bayrak ve vatan aşkı kaçınılmazdır. Bu bayrak altında ve vatanda huzur ortasında yaşamak istiyoruz. Neler yapacağız? 1833 yılı, Kastamonu Taşköprü ilçesinde yapılan bir muhtarlık seçimi. Milletvekili seçimindilk evvel yapılan bir muhtarlık seçimidir bu. 1933 yılında, Aydın’ın Çine ilçesinin Karpuzlu bucağında bir bayan muhtarımız seçildi. Siyaset, muhtarlık kurumuna kâfi takviyesi veriyor mu? Devleti yönetenler muhtarlık kurumuna ehemmiyeti ve pahası veriyor mu? Ben söyleyeyim, kıymeti de ehemmiyeti de vermiyor.”

“Muhtarların bütçesi olması lazım”

Bir Muhtarlık Kanunu’na gereksinim olduğunu vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu şu biçimde devam etti:

“Sadece ‘Muhtarlar hayli değerli’ deyip alkışlarsak bunun altı boştur. 82 kanun, tüzük ve yönetmelikte 354 unsurda muhtar ismi geçer. Bu hususları ne siz bilirsiniz ne de ben bilirim. Muhtarın elinin altında olacak bir Muhtarlık Kanunu’na muhtaçlığımız var. bakılırsavleri, yetkileri ve sorumlulukları anlatan temel Muhtarlık Kanunu’nun olması lazım. Bunu yaptık. 105 unsurdan oluşan bir Muhtarlık Temel Kanunu taslağını hazırladık. İlgili muhtarlık kuruluşlarına gönderdik. ‘Bizim eksiğimiz olabilir, bakın ve dönün’ dedik. Artık elimizde Muhtarlık Temel Kanunu taslağı var. Seçim olur, belediye liderleri ve muhtar seçimleri olur. Sizin birleşik oy pusulanız yok. Niçin? Girersiniz kabine, ‘Muhtar nerede, oy verecektim’ diye bakarsınız. Bu siyaset kurumunun muhtarlığa bedel vermediği manasına geliyor. Birleşik oy pusulasının olması lazım. Belediyelerin binaları var. Muhtarların büyük bir kısmının ya binası yoktur ya derme çatma binası vardır. Yahut kiralık bir yerde oturur. neden sizin muhtarlık konutunuz yoktur, niye yapılmaz? Birtakım belediyelerimiz tek tip muhtarlık meskeni yaptı ve teslim etti. Bir girişi var, sekreterin, memurun oturabileceği yer var. Vatandaşın oturup sırasını bekleyeceği yer var. Gidip muhtarla görüşebilir. Bütçeden kelam edildi, sizin bir bütçeniz yok. Siyaset kurumu ehemmiyet vermiyor. ‘Ne demek muhtara para vermek’ diyorlar. Bütçe bununla birlikte kontrol demektir. Gittiğim her görüşmede örnek veririm. Yoksul bir ailenin çocuğu üniversite kazandı. Mersin’de kazandı, gidecek kaydını yapacak. Otobüs parası bile yok. Belediye lideri, milletvekili, başbakan ve cumhurbaşkanına ulaşamaz. En rahat ulaşacağı kişi muhtardır. Sarfiyat anne baba muhtara, ‘Çocuk kazandı, gitmesi lazım’ der. Bu ne manaya geliyor. Muhtar direkt kendi mahallesinde bulunan kişinin sıkıntılarına tahlil üreten kişi pozisyonuna geliyor. Bu hayli mu sıkıntı.”

“Sosyal yardımı muhtarlar dağıtabilir”

Kılıçdaroğlu kelamlarına şu biçimde devam etti:

“Dediler ki ‘Bütçe diyorsun ancak parayı nereden vereceksiniz?’ Oturduğunuz mahallelerde emlak vergisi alıyorsunuz. Emlak vergisi büyükşehir belediyelerine veriliyor. Onun yüzde 1’i, 2’i verilse günah mı olur? Biz, yalnızca muhtarlık kurumunu değil, belediyeyi de güçlendirmek istiyoruz. Otopark yerini merkezi hükümet yapmaz. Belediye yapmak zorunda. Taşıt alım vergisini merkezi idare alıyor. Motorlu taşıtlar vergisini de. Niçin lokal idareler almıyor? Gelişmiş ülkelerde bunları belediyeler alıyor. Hem kaynak vermiyorsunuz, hem ‘sorunu çöz’ diyorsunuz. Köylünün malına mülküne el koydular. Onları da iade edeceğiz. Nelere el konulduysa tamamını köy hukuksal kişiliklerine iade edeceğiz. Toplumsal yardımları politik emellerle değil, muhtarlık aracılığıyla dağıtmamız lazım. Bir kişinin yoksulluğunu teşhir etmek günahtır. Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. İdeoloji budur. Muhtar dağıtırsa sorun kalkıyor. Yoksula yardım edeceksen kaydı vardır. Toplumsal yardımları muhtarlar dağıtabilir.”

‘hiç bir devlet, bir kişinin iki dudağına teslim edilemez’

Muhtarların kendi mahalleleriyle ilgili kararlardan haberi olmadığını söyleyen CHP başkanı Kılıçdaroğlu, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Belediye meclisinden mahalle ile ilgili karar çıkıyor. Vatandaş soruyor ne olduğunu. Muhtar ‘Vallaha ben de yeni öğrendim’ diyor. Her muhtar kendi mahallesiyle ilgili bir karar alınacaksa belediye meclisinde kelam ve karar sahibi olacak. bu biçimde mahalleli gelip muhtarı bulduğunda anlatacak. ‘Şunun için şu karar alındı’ diyecek. Olayın art planını muhtar öğrenmiş olacak. Mahallesinde karar alınıyor, muhtarın haberi yok. bu biçimde demokrasi olmaz. Demokrasi katılımcılıktır. Belediye lideri muhtarlarla ortak proje yapamaz. İçişleri Bakanlığı hakkında soruşturma açar. 5393 sayılı Kanun’un değişmesi lazım. Muhtarlığın bir kamu kurumu olarak görülmesi gerekir. Türkiye Muhtarlar Birliği yok. Çok fazla kesimli bir yapınız var. Türkiye Belediyeler Birliği’nin bütçesi var. Lakin Türkiye Muhtarlar Birliği yok. Çok kalabalıksınız, kuvvetlisünüz, var lakin politik olarak ayrıştığınız için siyasetçiler bunu kullanıyor. Ben sizin oyunuza talip değilim. Ben sizin meselelerinizi çözmeye talibim. hiç bir devlet, bir kişinin iki dudağına teslim edilemez. Devletin organları vardır. Liyakat söylemiş olduğiniz bir kavram vardır. Osmanlı’da bile liyakat vardı. Padişah vardı fakat nazaranvi sadrazam yapardı, enderun vardı. Bunların tamamı idarede liyakati, işi ehline vermeyi sağlayabilirseniz devleti hoş yönetirsiniz. Bu yetkiler muhtarlara verildiğinde bu hükümete fayda.”

“Türk Lirası güneş görmüş kar üzere eriyor”

Kılıçdaroğlu kelamlarını şöyleki tamamladı:

“Siyaset, devletin rantını cebine indirdiği bir kurum değildir. Yoksul fukara için çalışın. O niçinle toplumsal devlet diyoruz. Size maaş verilmiyor, ödenek veriliyor. Hastalandığınızda ödeneğiniz kesilir. Size maaş verilmesi lazım. Toplumsal güvenlik primlerinin kamu otoritesi tarafınca yapılması lazım. Bu hakkı talep etmelisiniz. Anayasa ne diyor ‘Angarya yasaktır, ücretsiz iş yaptıramazsın’. Baskın yapacaklar, gelip muhtarı buluyorlar. Muhtar karakolun bekçisi, postanenin nöbetçisi olmamalıdır. Muhtar onuruyla gururuyla seçilmiş, vazifesinin başındadır. Gençler geldiğinde onlara şunu söyleyin. Torpilden canları yanmış, KPPS’den yüksek alıyorlar, sözlüye diğeri giriyor. 90 puan alan eleniyor. Söyleyin, Kılıçdarolu dedi ki ‘Mülakatı kaldıracağız, hakkını teslim edeceğiz’. Bu hoş toplantıyı düzenleyen arkadaşlara teşekkür ederim. Şunu unutmayın; Türkiye’nin çözülemeyecek bir sorunu yoktur. Türk lirası güneş görmüş kar üzere eriyor. Kışın sıkıntı geçeceğini, yoksul fukaranın perişan olacağını görüyoruz. Fakat bu kara kışı atlatacağız. Türkiye’yi huzura kavuşturacağız. Gururlu bir, onurlu Türkiye’yi kuracağız. Kelamım kelamdır, birlikte yapacağız. Manavlar, kasaplar, taksi sürücüleri içinde hiç bir ayrım yapmadan sıkıntıları çözeceğiz. Ne dedim; ben sizin oylarınıza değil, sıkıntılarınızı çözmeye talibim.”