Kılıçdaroğlu, Z Jenerasyonu’nun sorularını yanıtladı: Türkiye’nin mukadderatını değiştirecek

TerraNova

New member
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya’da “Z Nesli Atatürk’ü Anlatıyor” aktifliğine katıldı. Muratpaşa Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde Antalyalı genç müzikçi Görkem Durmaz ve toplumsal medyada milyonlarca takipçisi olan Murat Sakoğlu, Asena Kızılarslan, toplumsal medyadan aldıkları soruları Kemal Kılıçdaroğlu’na ilettiler. Antalyalı toplumsal medya fenomeni “Marul Kafa”nın da izleyiciler içinden soru yönelttiği aktiflikte Kılıçdaroğlu, “İlk defa Cumhuriyet tarihinde ve birinci defa dünya tarihinde bir seçimle bir otoriter idaresi göndereceğiz. 6 milyon 300 bin genç Türkiye’nin yazgısını değiştirecek. ötürüsıyla sizin önümüzdeki seçimlerde dünya siyaset tarihine bu biçimde bir armağanı verme imkanınız var.” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun, kendisine “Kemal Amca” diye seslenen gençlerin sorularına verdiği karşılıklar şöyleki:

“Gençlerin ümitsizliğe kapılma hakkı yoktur. Bir, umudunuzu yeşerteceksiniz ve büyüteceksiniz. Umudunuzu ne kadar büyütürseniz o kadar kuvvetli kelam sahibi olursunuz. Ülke güzel yönetilmiyor, ben de biliyorum siz de biliyorsunuz. Bilgisayarın fiyatı bu olur, oyun konsolunun fiyatı şu olur, bir sürü şey… Bunların tamamını ithal ediyoruz, temel sıkıntımız o. Türkiye niye kendisi üretmiyor? Üniversiteleri var, araştırma üniteleri de var. Ancak siz üniversiteden, farklı düşündü diye üniversite hocalarını KHK ile atarsanız o üniversite, üniversite olmaktan çıkar. Üniversiteyi üniversite yapan; tartışmaların odak olmasıdır. Üniversitede her türlü niyetin özgürce tartışılmasıdır. Almanya meselai vereceğim. 2. Dünya Harbi’nden daha sonra Almanya yerle bir edilir. Amerikalı General, Alman General’e şunu söyler: ‘Almanya’da taş taş üstünde kalmadı, tekrar Almanya sırtını doğrultamaz.’ Alman General’in Amerikalı General’e söylemiş olduği ise şudur: ‘Evet haklısın. Almanya’da taş taş üstünde kalmadı fakat bir şeyi sakın unutmayın. Almanya’nın üniversiteleri ayakta.’ Ve Almanya bugün Avrupa Birliği’nin en kuvvetli ülkesi. Nasıl oldu bu biçimde? Üniversiteleri yardımıyla. Her şey eğitim.

“Sorgulama gücü ve yeteneği size veriliyorsa o eğitim başarılıdır”

Eğitimde eğitimi nazarann kişi, ne kadar epey nitelikli kaliteli soru sorarsa, soru sorma imkanı tanınırsa o eğitim başarılıdır. Karşılaştığınız her olayı sorguluyorsanız, sorgulama gücü ve yeteneği size veriliyorsa o eğitim başarılıdır. Eğitimin öznesi soru sormaktır. Bizde, ‘Yeni icat çıkarma şimdi’ derler. halbuki keşke her birimiz yeni icat çıkarabilsek. Her birimiz bir kıymetin içine doğarız, birinci kıymetleri konutumuzda alırız. daha sonra komşularımızdan, daha sonra mahalleden, daha sonra kentten alırız. Üniversiteye gittiğimiz vakit ortasında yaşadığımız kıymetin çemberi büyür. bu biçimde yeni arkadaşlıklar kurarız, aşık oluruz, arbede ederiz, hayatı daha uygun sorgularız, dünyadaki gelişmeleri sorgularız. daha sonrasında da sanki bu meseleleri nasıl aşarız diye düşünürüz. Sıkıntıları akılla, mantıkla, bilgiyle, birikimle çözdüğümüz andan itibaren ülkeyi büyütürüz, dünyayı büyütürüz. Etrafımızda çabucak hemen keşfedemediğimiz kim bilir neler var? Lakin keşfetmemiz için o soruyu sormamız lazım.

“Bunlar hakikaten üniversite mi?”

Dün Türkiye’de hukuk fakültesini bitirip İngiltere’ye gidip, orada evvel master daha sonra ticaret hukuku konusunda doktora yapan genç bir avukat bayan iş arıyor, ‘Asgari fiyatla iş bulabilir miyim?’ diye. Şunu bütün gençlerin unutmaması lazım, Türkiye hızla vasatlaştı. Vasatlaşmak fazlaca tehlikelidir, vasatlaşmakla Türkiye katma kıymeti yüksek eser üretemez noktasına gelebilir. Katma bedeli yüksek eser üretmek için üniversitenin bilgi üretmesi lazım. Üretilen bilgiyi de endüstrici elle tutulur metaya dönüştürür. Bunun için üniversiteler epeyce lakin epey kıymetlidir. Şu an bizim her vilayetimizde üniversite var. Bunlar sahiden üniversite mi? Hukuk fakültesi var, hukuk dersini verecek profesör, doçent yok. Geniş kitlelerin oyunu almak için her vilayette üniversite kurduk. Akademik kadron var mı, yok. Şöyle olması lazımdı. Türkiye her yıl yurt dışına doktora yapmak üzere en az 10 bin öğrenci gönderir, bunlar doktoralarını yaparlar, daha sonra bunlar Türkiye’ye gelirler, siz daha sonrasında üniversite kurarsınız. daha sonrasında onun ismi üniversite olur. O üniversitenin laboratuvarı var mı? Kars’a gittim, Kars’taki üniversitede tıp fakültesi var. Ancak hastaların tamamı Erzurum’a gidiyor. İsmi var mı var, levhası var mı var, unvanı var mı var, tıp fakültesi mi tıp fakültesi, hoca var mı hoca yok, donanım var mı donanım yok lakin orası şeklen tıp fakültesi.

“6 milyon 300 bin genç Türkiye’nin yazgısını değiştirecek”

ötürüsıyla üniversite demekle üniversite olmuyor. Türkiye’nin düştüğü temel kusur bu. ötürüsıyla Türkiye’yi bu yanılgıdan çekip çıkarmamız lazım. Bunun için bizim planımız şöyleki: Her organize sanayi bölgesinde teknoloji liseleri kuracağız. Bu liseler en az altı yıl olacak. Her bir öğrenci branşında ders gorecek. Üçüncü sınıftan itibaren endüstride kendi alanıyla ilgili stajını yapacak. Stajını yaparken onun toplumsal güvenlik primini devlet ödeyecek. Mezun olduktan daha sonra dilek ediyorsa stajını yaptığı fabrikada çalışabilir. Dilek ediyorsa, kendi çalıştığı alanın izdüşümü olan üniversiteye artı puanla gitmiş olacak. bu biçimde teknoloji liseleri fazlaca cazip hale gelecek, üniversiteyi kazanamazsa işi hazır olacak, ötürüsıyla orta eleman kasveti büyük ölçüde bitmiş olacak, yeterli bir eğitim almış olacak, üretim zincirinin asli bir modülü olmuş olacak, iş garantisi olacak, üniversiteye giderken de artı puanla gitmiş olacak. Bunların yapılması için sizin oyunuza muhtaçlığımız var. Birinci sefer Cumhuriyet tarihinde ve birinci kere dünya tarihinde bir seçimle bir otoriter idaresi göndereceğiz. 6 milyon 300 bin genç Türkiye’nin mukadderatını değiştirecek. ötürüsıyla sizin önümüzdeki seçimlerde dünya siyaset tarihine bu biçimde bir armağanı verme imkanınız var.

Meskende buzdolabınız olmayabilir, otomobiliniz olmayabilir, çamaşır makineniz olmayabilir, mobilyalarınız olmayabilir lakin yiyeceğiniz olmak zorunda. Günde en az bir sefer, iki kere yemek yemek zorundasınız. Bunu sağlayanlar da çiftçiler, yani üreticiler. ötürüsıyla tarım, dünyanın bütün ülkelerinde stratejik daldır. Türkiye tarımda kendi kendine yeten, karnını doyuran dünyadaki az sayıda ülkelerden birisiydi. Bugün mercimekten baklaya kadar, samandan canlı hayvana kadar, etten ayçiçeğine kadar ithal ediyoruz. Birinci soru şu, niye? Toprak deseniz var, su deseniz var, güneş deseniz var, insan deseniz var, bu biçimde niye? Yanlış siyasetler. ’83 milyonu kim doyuracak?’ Avrupa’nın temel hengamesi bu. Herkes, ‘Ben doyuracağım, benim çiftçim kazanacak, biz oraya mal göndereceğiz’ diyor ve biz onlardan alıyoruz. Bunu aşmanın yolu tarımda esaslı bir değişikliktir.

“Maliyet artı makul kâr eşittir taban fiyat”

Çiftçinin ziyan etmeyeceği bir modeli hayata geçirmeniz lazım. Bu modelin ismi, ‘Maliyet artı makul kâr eşittir taban fiyat.’ Matematiğiniz uygunsa sıkıntı yok. Sulu toprakta mi ekim yapıyorsunuz, susuz yerde mi ekim yapıyorsunuz, ektiğiniz eserin cinsi nedir, bunun dönüm başına maliyeti vardır. Üstüne makul bir kâr koyarsınız ve devlet, ‘Sen şunu ekeceksin, maliyeti şudur, makul kâr şudur, bunun üstüne alıcı buluyorsan sat fakat bunun altına düştüğü vakit devlet olarak ben alacağım’ der. ötürüsıyla çiftçi ziyan etmeyecek. Bu modeli getirmeniz lazım. Konya’dan küçük bir devlet var, Hollanda. Hollanda’nın yıllık tarım eseri ihracatı 180 milyar doların üzerinde. Devasa Türkiye Cumhuriyeti’nin tarım eseri ihracatı 18-19 milyar dolar, kimi vakit daha fazla ithalat yapıyor. Demek ki bir meselemiz var. Bunu söylemiş olduğim modelle değiştireceğiz. Uşak Şeker Fabrikası yumurta satılarak kurulmuştur. Artık fabrika satıyoruz, dışarıdan tarım eseri ithal ediyoruz. Geldiğimiz noktaya bakın. Her köye kesinlikle bir ziraat mühendisi ya da bir ziraat teknikerinin atanması lazım. Besicilik yapılan yerlerde de kesinlikle veteriner atanması lazım. Toprak tahlillerinin yapılması lazım. Çiftçi, hangi eseri ektiği vakit daha yüksek randıman alabilir, bunun yapılması lazım. Bütün bunların tamamının dış siyasetle teması var. Eser ektiniz ve fazla eser elde ettiniz, ihraç edeceksiniz. Şayet bütün ülkelerle kavgalıysanız niçin sizin eserinizi alsınlar. Dış politikayı da ‘Yurtta barış, dünyada barış’ üzerine inşa etmek zorundasınız.

Atatürk yaşıyor olsaydı eğitim sistemini zirveden tırnağa değiştirirdi. Dış politikayı 180 derece değiştirirdi. kuvvetli ve onurlu bir devleti inşa etmek için elinden gelen bütün çabayı gösterirdi. Vatandaştan alınan her kuruş verginin hesabını da kendi vatandaşına verirdi. Bugün dış siyasetteki yanlışlık, bizim Orta Doğu’ya eser satmamızı engelliyor ve bu bölgede yalnız kaldık. halbuki Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet’i kurduğunda yalnızca kendi ülkesinin beşerlerine değil, dünyadaki bütün mazlum milletlere örnek olmuştur. Mustafa Kemal’in ayağa kaldırdığı, büyüttüğü Türkiye her insanın dikkatini çekmiş ve Mustafa Kemal Atatürk tarihi süreç içerisinde gitgide büyümüştür.

“Yasaklama yok, özgürlük var”

Bir kişinin farklı fikirlerden çekinmemesi lazım. Toplumsal medyayı niçin kapatacaksınız, hangi münasebetle kapatacaksınız? Şahıslar orada niyetlerini rahatlıkla söz edebiliyorlar, espri yapabiliyorlar, tenkitler yapabiliyorlar, şiirler yazabiliyorlar, hikayeler anlatabiliyorlar, siyaset kurumunun yanlışları var ise gerektiğinde yerden yere vurabiliyorlar… Siyaset kurumunun yapması gereken ne? Siyasetçinin sağlıklı ve dengeli tenkide muhtaçlığı var. Tenkitten korkmaması lazım. Tam aksine siyasetçiler, sağlıklı ve dengeli tenkitleri okumak, dinlemek ve kendilerine istikamet çizmek zorundadırlar. Yasaklama yok, özgürlük var.

“Vergiyi nereye harcıyorsunuz?”

Her biriniz tek tek vergi ödüyorsunuz. ‘Vergi dairesinde kaydım yok, ben vergi ödemiyorum’ diye düşünmeyin. Simit alırken, çay içerken, sakız alırken, otomobile binerken vergi ödersiniz. Şimdilik vergi ödemediğiniz tek bir şey var, teneffüs ettiğiniz hava. Sevgili Z nesli, şu soruyu sordunuz mu kendinize: Bizden vergi alıyorsunuz da bu vergileri nereye harcıyorsunuz? Bu soru, demokrasinin çıkış sorusudur. Bu hesap Türkiye’de sağlıklı verilmiyor. Verilmediği için de ülke aslına bakarsanız bu durumda. Bu soruyu gittiğiniz her yerde, karşılaştığınız her siyasetçiye lütfen sorun. Demokrasi istiyorsanız bu sorudan başlayacaksınız.”

Programın sonunda Kılıçdaroğlu, gençlere “Sizler yatağınızda rahat rahat uyurken ben sabah 04.30’da kalkacağım, hale gideceğim” dedi. Takipçilerden çok sık geldiği vurgulanıp son olarak, “Cumhurbaşkanı ile aranız nasıl?” diye soruldu. Kılıçdaroğlu ise “Erdoğan’la mı? Onun hudutlarını bozacağım ve hiç merak etmeyin, sizler sahiden de önümüzdeki seçimlerde tarih yazacaksınız. birlikte indireceğiz” dedi. Kılıçdaroğlu, gençler tarafınca İzmir Marşı ile uğurlandı.