Kılıçdaroğlu’dan Erdoğan’a karşılık: O tuzağa düşmüyoruz

TerraNova

New member
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da bir otelde CHP muhabirleriyle bir ortaya geldi, sorulara cevap verdi.

Kılıçdaroğlu’na, CHP Genel Lider Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Küme Başkanvekili Engin Özkoç, CHP Medya ve Bağlantıdan Sorumlu Genel Lider Başdanışmanı Tuncay Özkan ile CHP Genel Lider İrtibat Koordinatörü Ömer Topsakal eşlik etti.

Kılıçdaroğlu, miting yerine yüklü meslek örgütleri, kanaat liderleri ve sivil toplum kuruluşları ve gençlerle buluşacaklarını söylemiş oldu. Erken seçim ihtimali için Kılıçdaroğlu, “Erdoğan erken seçime gitmek zorunda. Ülke yönetilemez noktaya geldi.” yorumu yaptı. İBB’ye yönelik teftişler ve hususa ait AK Parti ile MHP kanadından gelen yorumlar hakkında Kılıçdaroğlu, “İstanbul AK Parti’nin yandaşlarını yemlediği bir havuz. Ekrem Bey’i (İmamoğlu) suçlamalarının sebebi aslında iktisattaki kaosun yaşananların unutturulması. Bütün bu meseleleri Ekrem Bey’i ek edip tartışma yerini bu tarafa çekmek istediler.” dedi.

Kılıçdaroğlu’na sorulan sorular ve verdiği karşılıklar şu biçimde:

(Miting planlaması) Muhakkak bir vakit dilimi ortasında hava şartları el verirse sürdüreceğiz. Şu tarihte, şurada burada değil; mitinglere fazlaca yük vermeyeceğiz. Yükü meslek örgütleri, kanaat liderleri, sivil toplum kuruluşları, gençlerle buluşmaya vereceğiz. Bu toplantıların mitinglerden daha verimli olduğunu düşünüyorum. Meslek kuruluşları ya da kanaat liderleri ile yaptığımız toplantılar, bizim CHP’ye sempati duyan yahut oy veren bireyler değil; tam tersine bize biraz uzaklıklı lakin ‘CHP ne düşünüyor, sorularıma ne karşılık verecek’ diye merak eden beşerler, gelsin soru sorsunlar, bizi tanısınlar, biz onları tanıyalım. Bir manada helalleşme sürecinin başlangıcı üzere bir şey oluyor. Bu toplantıları hayli önemsiyorum. Bir kısmı kapalı oluyor, bu talep onlardan geliyor. ‘Bizi burada görürlerse AK Parti tarafınca…’, onları da anlayışla karşılıyoruz.

“Güveni sağlayamazsanız devleti yönetemezsiniz”

(Muhalefetin iktisat krizini aşma planlamaları) Aslında söylüyoruz lakin siyasi gündem ortasında kaybolup gidiyor. İktidar olduğumuzda bir hafta ortasında yapacağımız birinci iş, Stratejik Planlama Teşkilatı’nı kurmak. ‘Bu ülkenin geliri, sarfiyatı nedir, hangi fonlarda ne kadar para var, paralar nereye harcanıyor?’ Bütün sayıları bilmezseniz sağlıklı yönetemezseniz. Burada çalışacaklara, ‘bana 10 gün ortasında tüm sayıları getireceksiniz. Kamu özel iş birliği projeleri nedir, ne kadar ödenecek, borç nedir, alacak nedir?’ dersiniz. Bütün sayıları alacak daha sonra yöneteceksiniz. daha sonra Ekonomik Toplumsal Kurulu toplayacaksınız. Bir tarafa bakanlar bir tarafa sıkıntıları yaşayanlar ‘anlatın bakalım’ diyeceğiz. Çiftçilerin, esnafın aldıkları kredilerin faizlerini sileceğiz. Bunları bir hafta ortasında yapacağız. Bir de uzun vadeli planımız var. Önümüzdeki beş yılın planlanması lazım. Türkiye’nin en verimli, istihdam yaratan önümüzdeki süreçte bölgesinde en kuvvetli ülke olabilecek biçimde yatırımlar yapacağız. Bunu önümüzdeki günlerde açıklayacağız. İktidar olduğunuzda 1 numaralı kararname var. Sayın Erdoğan’ı yolcu ettiğimizde, yerine gelecek cumhurbaşkanı bunun gereğini yapmak zorunda. Devletin bütün üst kademesindeki bürokratlar istifa etmiş sayılıyor. Oraya yeni isimler atanacak. ‘İktidar olduğunuzda kimi atayalım’ yok o denli bir şey. Bugünden her şeyi planlı programlı yapıyoruz. Hızlı biçimde atamalar yapılıyor. O işin erbabı uzmanı kimse onları atayacağız. ‘Bu bizim partilimiz, yeğenimiz, partilimizi getirelim demeyeceğiz.’ Tam aykırısını yapacağız. Birinci bir haftada itimadı sağlayacağız. İtimadı sağlayamazsanız devleti yönetemezsiniz. Birinci bir haftada bir ayda yapılacak bunlar.

“Sandıkta gereğini yapacağız”

(Erdoğan’ın ‘muhalefet sokağa dökülecekmiş’ ifadeleri) Gülümseyerek yorumladım. Tam aykırısı arkadaşlara, ‘taşkınlık yapmayacaksınız, sokağa çıkmayacaksınız, sabırla sandığı bekleyeceksiniz’ dediğim üzere beyefendi hayal aleminde yaşadığı için ‘vay efendim güya biz sokaklara çıkılması’ talimatı vermişiz. Bunun basın danışmanları yok mu ne konuştuğumuzu önüne koymuyorlar mı? Beni dinlemesini pek beklemem. Dinlediğinde koltuğunda oturamaz, eleştiriyi hazmedemez. Hangi taşkınlık? Tam karşıtı, ‘sakin, sabırla seçim sandığını bekleyeceksiniz, gidecek oyunuzu kullanacaksınız, otoriter idaresi demokratik yollarla değiştireceğiz’ nokta. Gittiğimiz her yerde söylüyoruz. Beyefendi bizim sokağa çıkmamızı istiyor, anladığım kadarıyla, çıkmayacağız. Zorlayacak, baskı kuracak, çıkmayacağız. Sandıkta gereğini yapacağız.

“Köpüğünü almak için artırımları da alması lazım”

(Erdoğan’ın ‘dövizin köpüğünü aldığımız üzere enflasyonunda köpüğünü alacağız’ sözleri) Artırımları geri mi alacaklar? Köpüğünü almak için artırımları da alması lazım. Yapacağını hiç sanmıyorum. Politik bir telaffuz, kendi tabanını rahatlatmak için kullandığı bir cümle. İktisadın ne kadar berbata gittiğini Erdoğan da biliyor. Eximbank’a talimat verildi, talepleri beş gündür karşılayamaz durumda. Erdoğan ekonomiyi de Türkiye’yi de yönetemiyor, yönetme gücü, kapasitesi, bilgisi yok, birikimi yok. Onun için sık sık 84 milyonu bindirmiş freni patlamış bir kamyona, daima birlikte yokuş aşağı gidiyoruz. Erdoğan’ın izlediği ekonomik siyasetin tipik kararı bu.

“Erken seçim isteyen her siyasi parti önerge verir “

(HDP’nin erken seçimle ilgili ortak önerge talebinde bulunması) HDP geldiğinde evet, ‘önerge vereceğiz’ dedi. Verebilirler, bağımsız bir siyasi parti, hepimizin hürmet duyması lazım. Biz nasıl veriyorsak, onlar da verebilir. Erken seçim isteyen her siyasi parti önergelerini verir, komite lideri topluyor, kabul edilirse Genel Kurul’a iner. bu biçimde bir teklifimiz oldu, onlar bu teklifimize nasıl bir hal alacaklar bilmiyoruz.

“Erdoğan erken seçime gitmek zorunda”

(Erken seçim ihtimali) Erdoğan erken seçime gitmek zorunda. Ülke yönetilemez noktaya geldi, Hazine’nin piyasanın durumu, vatandaşın durumu malum. Nereye kadar götürecek? Geçen her gün 84 milyonun sırtına yeni yükler geliyor. Hazine fazlaca parlak değil, borçlar ödenecek, faizi düşürdük dediler. Tam bilakis Hazine’nin borçlanma faizi, vatandaşların faizi yükseldi, bütün faizler yükseldi. Elde edilecek gelirlerle bunlar karşılanabilir. Yeni borçlar alınması lazım, nereden, nasıl bulacaklar bilmiyoruz. Erdoğan’ın yapacağı öncelikli şey hızla seçime gitmektir.

“Bizim kitabımızda sokağa çıkmak yok ancak her insanın hakkını arayacağız”

(Kamu kurumlarına yapılan ziyaretler ve gelen tepkiler) MEB’e gitmedilk evvel Sayın Bakan’dan randevu istedim, gelmedi. Haksızlığa uğrayan öğretmenler var. Basın toplantısı yaptık birlikte, orada da Ulusal Eğitim Bakanlığı’na gideceğimi söylemiş oldum. Uzun mühlet bekledik. Yaklaşık 15 saat daha sonra gittim ben. Mavi tık esprisi çıktı. Randevu istediğimi söylemiş lakin bakan cep telefonuna bakmamış vs. Bakana ulaşamıyoruz… Oraya gittiğimde haksızlığa uğramış bir kişinin haksızlığa uğrama öne sürülen nedenini Sayın Bakan’dan öğrenmek istiyorum. Randevu verilmiyor, gençler ismine oraya gidip o açıklamayı yaptım. Kalabalıkta kilidi filan bakılırsamedim. Erdoğan ‘gelemezsin, gidemezsin.’ Bizim değil TBMM Başkanı’nın reaksiyon göstermesi lazım. Seçilmiş bir milletvekili, bırakın genel lider, bir kamu kurumuna nasıl giremez? Bu eleştiriyi hazmedememektir, adaletsizliği sürdüreceğiz, ‘sen niye hak arayanların yanındasın’ demektir. Ankara Vilayet Başkanlığı, örgütü toplamak istemiş, ben ‘hemen gelmesinler, ben ve bayan milletvekilleri gideceğiz’ dedim. ‘Sokağa çıkacağız, asacağız, keseceğiz’ yok o denli şey. Ben onların haklarını savunacağım, hazırlıklar yapılıyor. İnternet sitesi hazırlanıyor. Gençlerin nasıl elendiğini internet sitesinde nazaranceksiniz. Bir insanın elinden ekmeğini nasıl alırsınız? ‘Bunlara sahip çıkmayın’ deniliyor. Kime sahip çıkacağız? Haksızlığı yapan Erdoğan’a mı sahip çıkacağız. ‘Erdoğan epey düzgün yaptı, bu gençleri ezdi ‘mi diyeceğiz? Bizim kitabımızda sokağa çıkmak yok fakat haksızlığa uğrayan her insanın hakkını arayacağız, demokratik yollardan arayacağız.

(MEB kapısına kilidin kendi muhafazalarının taktığı iddiaları) Muhafazaları gönderelim Merkez Bankası’na faizi indirsinler.

“Tuzağa düşmüyoruz”

(Sokak tartışmasının çıkma niçini) Bizim sokaktan kastettiğimiz denetimsiz biçimde sokağa çıkıp camın, çerçevenin kırılması, şiddetin olması. Yoksa demokratik yollardan beşerler müsaade alırlar, meydanlarda yaparlar. Mersin’de miting yapmak istedik, ‘bu meydanda yapamazsınız, şurada yapın’ dediler. Gittik, gösterdikleri yerde yaptık. ötürüsıyla özel bir çatışma alanı yaratmak istiyorlar, o tuzağa düşmüyoruz. şüphesiz beşerler demokratik yollardan caddede, sokakta açıklamalarını yapar, afiş açar, bu demokrasinin gereği aslına bakarsanız. Erdoğan bunu bu biçimde anlamıyor ‘siz sokaklara çıkacaksınız, biz de sizi ezeceğiz.’ Onun beklediği hayal ettiği bu. 15 Temmuz meselai de bunun için veriyor.

“İmamoğlu’nu tartışma yerine çekmek istediler”

(Devlet Bahçeli’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili söylemleri) Belediyeye eleman alınırken savcılıktan doküman alınıyor. Şayet soruşturma açılacaksa Adalet Bakanı hakkında açılmalı, ‘siz terörist olan birine nasıl evrak verisiniz’ diye. Ekrem Bey’i (İmamoğlu) suçlamalarının sebebi aslında iktisattaki kaosun yaşananların unutturulması, işin Türkçesi bu. Zira artırımlar var yağmur üzere geliyor, işsizlik var, beşerler geçinemiyor. Bir hanede bir kişi çalışıyorsa o hanede tencere kaynamıyor. Bütün bu sorular var. Bütün bu meseleleri Ekrem Bey’i ek edip tartışma yerini bu tarafa çekmek istediler. Müfettişleri bakılırsavlendirdiler. Bizim belediyelerimizden aslına bakarsanız müfettiş, Sayıştay denetçisi eksik olmuyor. Bizim belediyelerimiz bunlara alışkın. Seyit Beyefendi (Torun) bir hazırlık yapıyor. Malum polis baskınları da geçmişte yapılırdı. İstanbul seçimlerinde de oldu, Küçükçekmece Belediyesi’ni, kimi meskenleri polis bastı. Sandıklarda hile yapıldı, ne oldu sonuç. ‘Acaba CHP‘lileri belediyeleri nasıl itibarsızlaştırır’ onun arayışı arasındaler.

“İstanbul, AK Parti’nin yandaşları yemlediği bir havuz”

İstanbul, AK Parti’nin yandaşlarını yemlediği bir havuz, büyük bir rant vardı ve onu AK Parti yandaşlarını yemlemek için, kendi medyasını destekliyordu. Olmayan bir işi olmuş üzere onayını verip parasını veriyorlardı. Bina ihalesine çıkmışsınız bu biçimde bir iş yok, ortada da bina yok, parası ödeniyor. Bu kişi artık Ulaştırma Bakanı. Diğer bir ülkede olsa bu bakan bir dakikada orada oturamaz. Hırsızlığın legalleştiği bir ortamda rahatlıkla bunu yapıyor, rahatlıkla bakan olarak atanıyor. Tıpkı rahatlıkla rüşvet alanın büyükelçi olarak atanması üzere. Bizde hazırlık şöyleki yapılıyor, polis baskını gelirse ne yapacağız, müfettişler geldiğinde ne yapacağız? Müfettişlere verdiğiniz dokümanın meselai alacaksınız. Belgeyi yok edebilirler, yırtar ‘vermediler’ der. Savcı da yandaş. Yolsuzluklar konusunda bu kadar hassas olan İçişleri Bakanlığı, 34 yolsuzluk evrakına el koydu büyükşehrin. Ne oldu bunlar? AK Parti devrinin yolsuzlukları. Artık Ulaştırma Bakanı olmamış biri işi olmuş üzere adama para ödemişsin. Cumhurbaşkanlığı’na, bakanlıklara makam araçları. Tam bir yağma Hasan’ın böreği devri yaşandı. Bakanlık bunların evrakını istedi, üstü örtüldü. Medyanın bunu takip etmesi lazım. Emsal haksızlık bizde olursa biz üstüne gideriz. Gaye dikkatleri öbür bir yere çevirmiş. Toplam kamu ziyanı İBB’nin tespit ettiği, 13 milyar 202 milyon TL. Düzgün para.

“Erdoğan kendi de gidebilir”

(İBB’ye AKP’den milletvekili adayının bakılırsavlendirilmesi) gorevlendirilebilir, Erdoğan kendi de gidebilir, İçişleri Bakanı kendisi de gidebilir. Ben ‘araştıracağım’ diyebilir. Biz bunlardan çekinmiyoruz, sorun kontrol önyargılı yapılmaması. Kontrol hakları var, kontrol önyargılı olmaması, gerçek olması. bu biçimde olursa bizim açımızdan sorun yok. Biz bunlara ve müfettişlere güvenmediğimiz için belediye liderlerinin hangi tedbirleri alması gerektiğini kendilerine bildirdik.

“Bahçeli’nin yeni işlevi AK Parti’nin sözcülüğünü yapmak”

(Devlet Bahçeli’nin İBB’ye ait açıklamaları) Bahçeli’nin yeni işlevi biliyorsunuz, AK Parti’nin sözcülüğünü yapmak. ötürüsıyla biz Erdoğan’a karşılık verince sözcüye ayrıyeten yanıt vermeye gerek yok.

“İstediği kadar din argümanları kullansın lakin mutfak siyasette en kuvvetli alan”

(Erdoğan’ın ‘faiz’ tezi ile enflasyon rakamları) Tüketici kredisi alacaksınız. Rastgele bir bankadan alın. Eylül ayına bakın, şimdiye bakın; artmış. Devletin beş yıllık borçlanma kağıtlarına bakın, o da 17’den 25’e çıktı. Devleti yönetenler kendi kendilerine kazık attılar. Yüzde 17 faiz ödenmesi gerekirken, yüzde 25 üzerinden faiz ödemeye başlayacaklar. Hani faiz düşmüştü? Dediğim üzere, iflas eden bir teori. Dini telaffuzlarla vaziyeti kurtarmaya çalışıyorlar. Faiz arttı pekala ne oldu? Nas ne oldu? Faiz arttı. Erdoğan şöyleki düşünüyor, ‘tabanım ne söylesem inanır, ben bunları rahatlıkla kandırabilirim.’ Fakat Erdoğan’ın bilmediği bir şey var. Bu ülkenin insanı mutfağa girince gerçekle karşılaşıyor. Erdoğan’ın unuttuğu insanların mutfakları. Erdoğan mutfakları unutmuş vaziyette. İstediği kadar din argümanları kullansın ancak mutfak, siyasette en kuvvetli alan.

“Kuran kurslarının anne ve babalarının itimatla çocuklarını gönderebileceği yerler olması gerekiyor”

(Özgür Özel’in kuran kursları ile ilgili sözlerine ait Erdoğan ve Bahçeli’nin tepkileri) Plan ve Bütçe Komitesi üyeliği yaptığım devirde Diyanet’in öğrencilere verdiği derslerin kitaplarını istedik. Son derece hoş hazırlanmış, renkleri hoş seçilmiş. Çocukların Kuran’ı rahat öğrenebileceği gereçler hazırlanmıştı. Ben Diyanet İşleri Başkanı’nı o periyot kutladım. ötürüsıyla Diyanet’in bu çerçevede çocuklarımıza, isteyen ailelerin çocuklarına Kuran’ı öğretmesi kadar doğal bir şey yoktur. Siyaset, inanç ve kimlik alanlarına asla girmemeli. Anayasa’nın 24. unsurunda de bu açık ve net belirtiliyor. Hakikaten de Kuran kurslarının annelerin babaların inanç ortasında çocuklarını gönderebileceği yerler olması gerekiyor. Birtakım kursların badana boyalarının CHP Vilayet örgütleri tarafınca yapıldığını da belirtmek isterim. Beşerler inançlarını çocuklarının öğrenmesini isteyebilirler. Bunun AKP ve MHP tarafınca siyasete materyal edilmesini de gerçek bulmuyorum. Görüşümüz, partinin görüşü de budur.

“Tanju Özcan 100 bin imzayı toplarsa aday olabilir”

(Tanju Özcan’ın ‘cumhurbaşkanı adayı olabilirim’ açıklaması) her insanın aday olduğu ortamda Tanju Beyefendi de aday olmak isteyebilir. 100 bin imzayı toplarsa o da aday olabilir. Biz kimseye sen aday olmayacaksın diye baskı yapmıyoruz. ötürüsıyla Tanju Beyefendi de kendi ilettiği vilayet çerçevesinde, belediye başkanlığı yaptığı ilin hassasiyetlerini dikkate alarak siyaset yapıyor. Hürmet duymak gerekiyor bir manada.

“‘Yolsuzluğa göz yumduk’ diyorlar”

(20 Aralık gecesi ile ilgili araştırma önergesinin reddedilmesi) Bu süreç içerisinde fazlaca büyük vurgunların yapıldığını biliyoruz. Ancak bunun somut evraklara indirgenmesi gerekiyor. Bahçeli’ye davet yaptım. Kim kazandı bunun tespiti gerekli. Bankalarda bu kayıtlar var. Kimlerin döviz alıp sattığını birebir belirleme imkanı var. AKP bunu reddetti MHP ile birlikte. Yani ‘biz yolsuzluğa göz yumduk’ diyorlar. Bunu unutacağımızı kimse düşünmesin.

(2021 yılını dış siyaset değerlendirmesi ve 2022 yılında beklentiler) İç siyasetteki bütün yanlışlar dış siyasette da yinelandı. Türkiye yalnızlaştı bölgesinde büyük ölçüde… Artık yeni bir arayış ortasında. ‘Katar, BAE, İsrail, Suriye ve Mısırla bir daha ilişki kurabilir miyiz’ arayışı ortasında. Ortadoğu’daki tarihin bize verdiği rolü kaybettik. Bu rolü artık öbürleri üstlendi. Hatta Yunanistan üstlenmeye çalışıyor. Doğu Akdeniz’de çıkacak olan doğalgaz karbon yatakları ile ilgili mutabakatlar yapıldı. Türkiye ve KKTC büsbütün devre dışı bırakıldı. Büyük bir başarısızlık var. Erdoğan bunu düzeltemez, prestiji yok. Katar’a her türlü imkanı verdi. Vermedikleri hiç bir şey kalmadı. Türkiye Cumhuriyeti’nin izlediği dış siyaset ve iç siyasetlere daha sonrasında hükümran güçlere gidip dilenci üzere yalvararak onları kabul etmesini kabul etmiyorum. Aç kal kardeşim ya, Türkiye’nin prestiji var.

“İttifak ‘sen olacaksın’ diyorsa ‘olmam’ deme talihiniz yok”

(Cumhurbaşkanı adaylığı) Millet İttifakı olarak bana sorulduğunda ‘evet’ derim. ‘Cumhurbaşkanlığı kıymetli bir nazaranvdir. Şayet millet ittifakı kabul ederse evet aday olurum.’ Sonuçta yanlış bir şey söylemiyorum. Bir ittifak ‘sen aday olacaksın’ diyorsa ‘hayır efendim ben olmam’ deme bahtınız yok, olmaz da aslına bakarsanız. Anketler yapılır öbür şeyler de yapılır lakin yanlış bir şey yapıyoruz. Nerede yanlış yapıyoruz? Ya arkadaş nasıl bir cumhurbaşkanına gereksinim duyuyoruz. örneğin bu sorulmuyor. Anket yapacaksam evvel bunun sorulması lazım. ‘Nasıl bir cumhurbaşkanı olmalı’ konusunda toplumun bir nabzını tutmamız lazım. Topluma evvel bunu anlatmamız lazım, biz nasıl bir cumhurbaşkanı istiyoruz. Hangi partiden olursa olsun vatandaştan, konut bayanlarından tutun, işsizlere kadar, endüstricilerden tutun, apartman gorevlisine kadar. Bu ülke nasıl bir cumhurbaşkanı istiyor? Biz bu tartışmayı hiç yapmıyoruz örneğin. ‘Kim olsun’ diyoruz. Nasıl bir cumhurbaşkanı olmalı? Devleti teslim edeceksiniz. Ağzından dudağından çıkan her şey bir manada hayata geçmiş oluyor. O denli bir tertip var.

“Cumhurbaşkanı seçilecek kişinin inanç vermesi lazım”

Cumhurbaşkanı seçilecek kişinin inanç vermesi lazım. ‘Seçildik geldik, ne kadar hoş ya bütün yetkiler bende, nereden çıktı bu güçlendirilmiş parlamenter sistem’ derse ne olacak? Akıl dediğimiz şeyi kimi vakit erteliyoruz. Hislerimizle hareket ediyoruz. Hislerimiz bir tarafa bırakıp, aklımızla hareket etmek zorundayız. Zira biz devleti yönetmeye talibiz. Hisler öbür bir şey, başka bir şey. Devlet hislerle yönetilemez. Önyargılarınız sizi teslim alabilir. Buradan çıkılması lazım. Devlet aklı derken bunu söylüyorum aslına bakarsanız. Dünyanın sorunu var ve dünyanın sıkıntısını çözmek zorundasınız. Bunu çözerken de akılcı siyasetler üretmek zorundasınız. Artı, devletin sistemlerini çalıştırmak zorundasınız. Bu niçinle taahhüt ediyorum. Altı ay içerisinde devletin bütün çarkları sağlıklı dönecek. Altı ay! Türkiye’nin o denli uzun mühlet beklemeye tahammülü de yok. Altı ay içerisinde bu çarkları döndürebileceğimiz bir mekanizmayı yaratmak zorundayız. Mekanizmayı iktidar yapmak zorundayız. hem de ittifakı da bir ortada tutmak zorundayız. İttifakın rastgele bir ögesi kendisini bu sistemin haricinde görmemeli. Bugün nasıl bir ortaya gelip konuşuyorsak, devleti yönetirken de bir ortaya gelip konuşmak zorundayız. Politikalarımızı oluşturmak zorundayız. O niçinle biz alt yapı çalışmalarını, güçlendirilmiş parlamenter sistemden ne anlıyoruz? Nedir bunun içeriği onun için bu çalışmaları yapıyoruz.

“Sıcak siyasete müdahale AK Parti’nin işine gelir”

(19 Ocak’a sayılı günler kalmasına karşın Osman Kavala’nın hala özgür bırakılmaması) Türkiye’de adaletin olmadığını ben de biliyorum aslında. Herkes üzere. Sokaktaki vatandaş da biliyor. Osman Kavala ve Selahattin Bey’in (Demirtaş) Erdoğan’ın talimatı üzerine içeride tutulduğunu hepimiz biliyoruz. Hukukun çalışmadığını, tahliye edildiği vakit savcıların çabucak harekete geçirildiğini, gece yarısında iddianame hazırlandığını ve yeniden içerde tutulduğunu hepimiz biliyoruz. Bizim bildiğimizi herbiçimde bugünkü bağlantı ortamında dünyadaki bütün beşerler da görüyorlar ve biliyorlar. Türkiye’de demokrasi olmadığını tek adam rejiminin olduğunu ve bu rejimin insanlara huzur sağlamadığını hepimiz biliyoruz. Ne olur… Osman Kavala ile ilgili AB yaptırım sonucu uygular mı, uygulamaz mı? Yaptırım uygulamasını istemem doğrusunu isterseniz. Türkiye’de sıcak siyasete dışarıdan müdahale daima AK Partinin işine gelir. AK Parti ister esasen. Onlar bir bağırıp çağırsınlar. Ben burada bunu yapmıyorum deyip kahraman üzere gezsinler. bu biçimde bir beklentisi var Erdoğan’ın o niçinle ben dışarıdan Türkiye’ye müdahaleyi yanlışsız bulmuyorum. Türkiye kendi problemlerini, kendi iradesi ile demokratik kurallar içerisinde çözebilir ve çözeceğiz. Dünya bunu bakılırsacek. Bu sorunun temel tahlilindeki aktör kim derseniz onu da söyleyeyim. Temel aktör birinci sefer sandığa gidecek olan gençlerdir. Onlar dünya siyaset tarihine de bizim siyaset tarihine de epey değerli bir miras bırakacaklar. Buna inanıyorum.”