Kılıçdaroğlu’dan faiz yansısı: En yakın bankaya gitsinler

TerraNova

New member
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Küme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de seçimlerin yazgısını gençlerin belirleyeceğini söz etti.

Gençlerin, “baskıdan özgürlüğün tadına varamadıklarını”, bu niçinle demokrasiyi ve özgürlüğü daha fazla istediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Onlar motorlarını maviliklere sürmek istiyorlar. Bizim vazifemiz motorlarını maviliklere sürsünler diye onlara her türlü dayanağı vermektir.” diye konuştu.

CHP Bayburt Vilayet Lideri Necip Erel’in hayatını yitirdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, Erel’e Allah’tan rahmet, CHP topluluğuna başsağlığı diledi. her insanın bir gün o seyahate çıkacağını söz eden Kılıçdaroğlu, geride beğenilen seda bırakmanın ehemmiyetini vurguladı.

Kemal Kılıçdaroğlu, adalet kadar kıymetli bir kavramın bulunmadığını, insanlık tarihinin bir manada adalet için gayret tarihi olduğunu kaydederek, bu sürecin Habil ve Kabil’den bu yana yaşandığını söylemiş oldu.

Türkiye’de adaletin olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, “Osman Kavala, AİHM sonucuna karşın 1541 gündür mahpusta. Lakin onun mahpusta olması, onun şahsi bir sorunu değildir. Bu, Türkiye’nin en temel adalet sorudur. Bu sorunu çözmek de inşallah Millet İttifakı’na nasip olacak.” tabirlerini kullandı.

İktidar hakkındaki bütün olumsuz haberlerin toplumsal medyadan çıkarılması için çalışma yapıldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“Kendileriyle ilgili bütün olumsuz haberleri toplumsal medyadan çıkarmak istiyorlar mahkeme kararlarıyla. Bu hususta genç bir avukata yetki verildi. Bütün asliye hukuk yargıçlarının uyarıldığını, ‘Bunun açtığı davaları kabul edeceksiniz.’ diye talimat verildiğini biliyorum. Gerekirse, iş büyürse, o avukatın da ismini açıklayacağım. ‘İktidar olacağız.’ diyoruz ya, onlar da ‘Bunlar iktidar olacaklar.’ diyorlar. ‘İktidar olunca bizimle ilgili evrakları, dokümanları, yolsuzluk belgelerini nasıl yok edebiliriz?’ Sizin feriştahınız gelse yok edemez. Biz, kul hakkını yiyenin hesabını sormazsak niçin iktidar oluyoruz? Yoksulun fukaranın hakkını hukukunu sormazsak, niçin iktidar oluyoruz? İktidarımızda, cepleri doldurmak yok, vatandaşın cebini dolduracaksın, vatandaş kazanacak.”

“Devletin geleneğinde zorluk çıkarmak yoktur”

CHP önderi Kılıçdaroğlu, salondakilerin “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” halinde slogan atması üzerine, “Umudumuz sizsiniz. Bir yere yazın gençler. Kaygı etmiyorum o mevzuda.” dedi.

CHP’li belediye liderlerinin kara kışta vatandaşa hizmet için ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, hiç kimsenin aç açıkta kalmasını ve hiç bir çocuğun yatağa aç girmesini istemediğini lisana getirdi. CHP’li belediyelerin yardım çalışmalarını sıralayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“187 bin 320 aileye nakdi, 780 bin 154 aileye besin, 767 bin 240 aileye ısınma, 475 bin 900 öğrenciye eğitim-kırtasiye, 544 bin 410 şahsa ulaşım yardımında bulunulmuş, 29 bin 45 ailenin faturası ödenmiş. Toplam 2 milyon 794 bin 64 aileye yardım yapılmış, yardım fiyatı 1 milyar 57 milyon 893 bin 500 lira. Bu katkıyı yapıyor belediye liderlerimiz. Ancak iktidar sahipleri belediye liderlerimizin elini kolunu bağlamak istiyor. Metro çizgisi yapacak İstanbul’a. Finansman altyapısını da oluşturmuş, bütün mukaveleler tamam. İstanbulluya hizmet etmek, İstanbul’un trafik meselesini çözmek istiyor ancak bir kişi ‘Ben imza atmam.’ diyor. Kıskanıyor Belediye Liderini. Niçin kıskanıyorsun? Senin yıllardır çözemediğini Belediye Liderimiz çözecek. Senin finansman bulamadığın periyot geride kaldı, o periyodu aşıyor. Finansmanı da buluyor. Devletin geleneğinde zorluk çıkarmak yoktur, bir kişi vazifesini yapıyorsa onun önünü açmak vardır. ‘Burada burnuma kokular geliyor.’ diyorsan, aslına bakarsan müfettiş ordun var, istediğin üzere nazaranvlendirebilirsin. Bizim verilmeyecek hesabımız yok. Biz ‘sosyal medyadan şunları temizle.’ diye avukat tutmuyoruz. Her şeyin hesabını verme durumundayız. Zira biz halka, Hakk’a hizmet ediyoruz.”

“Sevgili Caner hiç üzülme, geliyor gelmekte olan…”

Kılıçdaroğlu, CHP’li milletvekillerinin ahenk ve kararlılık ortasında hem parlamentoda birebir vakitte alanda çalıştıklarını belirterek, onlara teşekkür etti.

Partisinden bir heyetin bu ay Düzce’ye bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, heyetin, vilayetteki meseleleri dinlediğini ve tahlil tekliflerini vatandaşlara ilettiğini anlattı.

Düzce’den esnafın lisana getirdiği ekonomik meseleleri aktaran Kılıçdaroğlu, bu vilayette boşanma oranlarındaki artışa ve hava kirliliğinde birinci sıralarda yer aldığına ait ayrıntıların kendisine iletildiğini söylemiş oldu.

Kılıçdaroğlu, bir eczacının “Düzce halkı kanser ve akciğer hastalıklarıyla boğuşuyor. Ayrıyeten depresyon hastalarının sayısı da gün geçtikçe artıyor. Leblebi satar üzere depresyon ilacı satıyoruz.” tabirlerini kullandığını anlatarak, “Bu hükümet nerede? Türkiye’nin hava kirliliği açısından bir numaralı kenti, gizliyorlar Lakin orada beşerler kanserden hayatlarını kaybediyor. hayatını kaybeden bir kişi için ‘A partili, B partili. Sizden, bizden.’ ayrımı olur mu? Müdahale edilmesi gerekmiyor mu? Doğal gaz parasını ödeyemiyorsa, ödeyeceksin. Yoksul fakat kömür veriyorlar. Kömür vereceğine, doğal gaz parasını ödesene. Daha düzgün, akılcı, mantıklı, adaletli değil mi? Yapmıyorlar.” kelamlarını sarf etti.

Caner isimli bir gencin, Düzce’de belediyenin konser ve aktiflik düzenlememesinden şikayet ettiğini aktaran Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde Düzce’nin pak bir havaya ve bu cins etkinliklere sahip olacağını söylemiş oldu. Kılıçdaroğlu, “Sevgili Caner hiç üzülme, geliyor gelmekte olan…” sözünü kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu, milletin aç olduğunu tekraren lisana getirdiğini lakin “propaganda yapmakla” suçlandığını belirterek, şöyleki devam etti:

“AK Parti milletvekilinin yaptığı bir görüşmede, AK Parti’li bir çiftçinin ‘Arkadaş ben açım aç,’ demesi… Olağanda bu insanın yaşadığı meşakkatlerini AK Parti’li milletvekilinin dinlemesi, ‘Nedir sorunun?’ diye sorması, gerçekle yüzleşmesi lazım. Gerçekle yüzleşmeyi istemiyor. Yaptıkları iş, ‘Sen açım mı dedin, atın salondan dışarı.’ Bu yenilgiyi kabul etmek, sıkıntılar karşısında çaresiz kalmak demektir. Lakin biz bunu yapmayacağız. Allah’ın müsaadesiyle iktidar olduğumuzda goreceksiniz bütün tenkitlere açık olacağız. 84 milyondan bir vatandaşımız şikayet ediyorsa onu dinleyeceğiz. Her şikayet bizim başımızın üstüne. Bunlar üzere yapmayacağız. Gerçek manada demokrasiyi, insan haklarını, müsamahayı bu ülkeye getireceğiz.”

“Son bir ayda 30 bin 526 çiftçi sistemden çıktı”

Kılıçdaroğlu, taşımalı eğitim kapsamında 1 milyon 248 bin öğrenci bulunduğunu, bu sistemde minibüs sahiplerinin temmuz-ağustos periyodunda ihaleye girdiklerini anlattı. Kelam konusu devirdeki girdi fiyatlarının bugün arttığını aktaran Kılıçdaroğlu, öğrenci başına 147 lira olan maliyetin 259 liraya çıktığını belirtti. Kelam konusu bölümün problemlerinin çözülmesi gerektiğini söz eden Kılıçdaroğlu, partisinin küme başkanvekillerinden bu mevzuyu TBMM’de gündeme getirmesini istedi.

Taşımalı eğitim yapanların “Zarar ediyoruz. Gerekirse kontak kapatacağız.” dediklerini de aktaran Kılıçdaroğlu, “Kontak kapatmaları çocuklarımız için hakikat değil. Onların sıkıntılarını bir biçimde çözme konusunda en azından iktidarı uyaralım. Şayet uykularından uyanırlarsa.” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, çiftçilerin ödemesi gereken Bağ-Kur primlerinde son bir yılda yüzde 45 artış görüldüğünü belirterek, şunları aktardı:

“Çiftçi yıllık 20 bin lira ödemek zorunda toplumsal güvenliğini sağlamak için. Daha acı olanı, son bir ayda 30 bin 526 çiftçi sistemden çıktı, prim yatırmıyor. Son 1 yılda 67 bin 498 çiftçi Bağ-Kur primini yatırmadı. 2002’de 900 bin 691 çiftçi sisteme para öderken, Ekim 2021’de 500 bin 66 şahsa düşmüş durumda. Bunların, çocuklarının, eşinin geleceği açısından büyük bir felaket.”

Devletin akılla, bilimle yönetileceğine ve bir toplumda huzur ortasında yaşanması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, huzurun, mutfaklarda bayram yaşanmasıyla mümkün olabileceğini söylemiş oldu. Kılıçdaroğlu, hiç kimsenin aç kalma tasası taşımaması gerektiğini, Türkiye’nin bu biçimde bir tabloya gereksinim duyduğunu savundu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) siyaset faizini 5 puan düşürdüğünü hatırlatarak “Vatandaş sanıyor ki ‘Merkez Bankasında faiz düştü, bütün bankalarda faiz düştü.’ Tam bir aldatmaca.” dedi.

2 yıl vadeli devlet iç borçlanma tahvilinin yüzde 17’den yüzde 24’e, 5 yıllık devlet iç borçlanma tahvilinin yüzde 17’den yüzde 26’ya çıktığını belirten Kılıçdaroğlu, “Hani faiz düşmüştü, devlet daha az faiz ödeyecekti? Hani nas vardı, hani faiz haramdı?” sorusunu yöneltti.

Muhtaçlık kredisinin yüzde 23’ten yüzde 29’a çıktığını aktaran Kılıçdaroğlu, kredili mevduat faizinin yüzde 24’ten yüzde 26’ya, taşıt kredisinin yüzde 21’den yüzde 26’ya, konut kredisinin yüzde 17,48’den yüzde 17,89’a, ticari kredinin ise yüzde 21’den yüzde 24’e yükseldiğini söylemiş oldu.

Kılıçdaroğlu, AK Parti yahut MHP’ye sempati duyanların “bu biçimde bir şey yok, faiz düştü. Kılıçdaroğlu’nun dünyadan haberi bile yok.” diyebileceğini söz ederek “Onlardan tek ricam var, en yakın bankaya gitsinler, ‘Ben bu krediyi çekmek istiyorum. Eylüldeki faiz neydi şimdiki faiz ne? Faiz arttı mı artmadı mı?’ desinler. Devleti deneme tahtasına çevirir, sonrasındasında da Haziniçin büyük paraları bir avuç şahsa tahsis ederseniz, en büyük servet transferini yaparsanız yoksulluk artar. Türkiye’de gelinen nokta bu.” değerlendirmesini yaptı.

“Hazine tamtakır”

TCMB’nin, nisanda yapacağı olağan genel heyetini şubata aldığını anımsatan Kılıçdaroğlu, “Takvim yılı sonunda, ‘Merkez Bankası 60 milyar lira kar etti.’ diye bir hesap yapmışlardı. Hazine tamtakır. 60 milyar lirayı nasıl ödeyecekler? Genel heyeti erkene aldılar. Erken genel heyeti yapıp 60 milyar lira Hazineye verecekler. 60 milyar lira Türkiye Cumhuriyeti için büyük para değil, değerli olan 60 milyar liraya muhtaç hale gelen bir Hazinedir. Türkiye’nin bu noktaya getirilmiş olmasıdır. Kimse ümitsizliğe kapılmasın, bunların tamamı akılcı siyasetlerle çözülür.” sözlerini kullandı.

“Kılıçdaroğlu akılcı siyasetler üretiyor”

“Şanlıurfalı çiftçilere elektriği parasız vereceği” kelamını anımsatan Kılıçdaroğlu, şöyleki konuştu:

“Bu olağan birilerini epey rahatsız etmiş, Şanlıurfa’daki taşlık yere güç sistemi kuracakmış, belediyelerin bakılırsav alanında olmamasına karşın elektriği çiftçiye parasız verecekmiş. Dünyadan haberi yok. En azından kendi belediyesi şu anda Şanlıurfa Akçakale’de güneş gücünden elektrik üretecek. Çalışıyorlar şu anda lakin haberi yok. Tek şeyi, Kılıçdaroğlu bunu söylemiş oldu ya ben de kesinlikle aksini söylemeliyim. Ancak Kılıçdaroğlu akılcı siyasetler üretiyor, o denli havadan atma değil. Her bir kelamın kesinlikle altyapısı var, her bir projenin kesinlikle danışanları var. Sırf iş dünyasından değil, bürokratik dünyadan da kıymetli beşerlerle konuşuruz.”

Şanlıurfalılara seslenen Kılıçdaroğlu, şöyleki devam etti:

“Büyükşehir Belediye Başkanlığını bize verdiğinizde nazaranceksiniz, yapacağımız yatırımın fiyatı 1 milyar 524 milyon 57 bin 906 dolar. Bu yatırımı yapacağız. Orada güneş tarlaları, kusursuz tarlalar olacak. Allah’ın verdiği güneşten elektrik elde edeceğiz ve bunu çiftçiye parasız vereceğiz. Yatırımın gerçekleşme mühleti 3 yıl. Gerekli alan 35 milyon 170 bin 567 metrekare. Projenin yıllık getirisi 519 milyon dolar, amorti müddeti 5 yıl, yatırım ömrü 10 yılı epey verimli, 20 yıl. Onlar bunu düşünüyor mu? Düşünemez. Zira buradan malı götürecek bir şey yok. Malı götüremiyor. Taşlık arazi, nasıl malı götürsün? Şanlıurfalı çiftçilere sözümüzdür, bir yere yazsınlar, güneş tarlalarını kuracağız. Bütün çiftçilere elektriği ücretsiz vereceğiz. Parasız, parasız, parasız vereceğiz. Sadece güneş tarlaları kurmayacağız, hem de oradan elde edilen tarım eseri var, fabrikalar da kuracağız. İşsizliği önleyeceğiz. En ağır işsizliğin, genç nüfusun en ağır olduğu yer Şanlıurfa. Şanlıurfa’yı gerçek manada Şanlıurfa yapacağız, ulu olacak orası, gorecekler.”

“Milyonlar giderek yoksullaşıyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi sisli ve puslu hale getirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu karanlıktan onu konuşarak çıkamayız. Düşündüm ki artık Erdoğan’ı konuşmanın pek manası yok. Ülkeyi o denli bir hale getirdi ki artık yalnızca kendisini konuşmanın hiç bir manası kalmadı. Tüm sorunların kaynağı kendisi fakat yalnızca kendisini konuşarak yol alamayız. Zira problem Erdoğan değil, sıkıntı Türkiye. Türkiye’nin hayalleri öldü, geleceği için hepimiz korkuyoruz ve önemli telaş ortasındayız. Gittiğimiz bütün alanda bunu görüyoruz. Ailemiz, evlatlarımız, onların geleceği için korkuyoruz, telaş ortasındayız.” sözlerini kullandı.

“Türkiye’nin nimetlerinden seçkin bir azınlık haricinde kimse yararlanamıyor.” diyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Bütün kaynak daima olarak seçkin bir azınlığa aktarılıyor ve milyonlar giderek fakirleşiyor. Gönlü yaralı genç jenerasyonlar, mutsuz gençler, genç kuşaklar oluştu. CHP’liler olarak ülkenin ölen hayallerini seyretmeyeceğiz. Bu ülkenin geleceğini düşünerek Erdoğan’a hakkımızın helal olmadığını söylemekten daha birçoklarını yapmak zorundayız. Onun en büyük kabahati, bitirdiği iktisat değil aslında, daha büyük kabahatler işlediğini biliyoruz. Onun en büyük hatası, bu ülkenin müsamahasını yok etmek oldu. Evvelden komşu komşunun külüne muhtaçtı. Farklı düşünsek farklı kimliklerimiz, inançlarımız, hayat biçimlerimiz olsa bile komşu komşunun külüne muhtaçtı. Müsamahayı yok etti. En büyük düşmanlık bu. Artık kendisini bir kenara itip, hoşgörüsüzlüğü azaltmaya yönelik adımlar atmanın vakti.

Bundan dolayı helalleşme dedim. Bunun için helalleşelim, bir ortaya gelelim dedim. Bunun için kucaklaşmaya, müsamahaya, birlik olmaya, birlikte olmaya muhtaçlığımız var dedim. Helalleşme seyahatine başladım ve sürdürüyorum. Daima birlikte bu seyahati sürdürüyoruz. Gayem, yarın yöneteceğimiz devletin, çeşitliliğiyle gurur duyacağımızı ve kapsayıcı olacağımızı halkımıza anlatmak. Zenginliğimizi halkımıza anlatmak. Farklılıklarımızı düşmanlık olarak değil, zenginlik olarak görmek ve bu zenginliği herkese anlatmak. Gittiğim hiç bir yerde mecburî olmadıkça ne Erdoğan’ı ne de partisini konuşacağım. Samimi biçimde ‘Ben buraya barışmaya, helalleşmeye geldim’ diyeceğim ve daima birlikte diyeceğiz.”

“Ülke hiç bir vakit bu kadar adaletsiz olmadı”

Türkiye’nin hiç bir vakit şahane olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bunu hepimiz biliyoruz lakin bu ülke hiç bir vakit bu kadar adaletsiz de olmadı. Adalet teriminin yerlerde süründüğü bir devri hiç fakat hiç yaşamadık. Bu ülkede yoksul bir ailenin çocuğu, bu ülkenin en âlâ okullarında okuyabiliyordu. Bunu da bitirdiler.” sözünü kullandı.

Kılıçdaroğlu, artık Erdoğan’ı konuşmanın bir manasının olmadığını, nasıl bir adalet sistemi getireceklerini konuşmaları gerektiğini söylemiş oldu. Erdoğan’ın yalnızca ekonomiyi yok etmediğini, verimliliği de bitirdiğini sav eden Kılıçdaroğlu, “Erdoğan’ı konuşacağımıza, ülkenin verimliliğini nasıl bir daha artıracağına yönelik adımlarımızı atma vakti. Bunu yapmak zorundayız. Bu ülkenin sporu hiç bu kadar niteliksiz hale gelmemişti. Erdoğan’ı konuşacağımıza Atatürk’ün tanımladığı ‘zeki, çevik ve ahlaklı sporu ve sporcuyu’ konuşmalıyız. Başlamak için bugünden daha düzgün bir vakit yok. Başlıyoruz ve kararlılıkla devam edeceğiz.” dedi.