Masa oyunu Catan’ın yaratıcısı Klaus Teuber, 70 yaşında öldü.

FreeDoom

New member
28 yıl önce, kolej takımları ve uluslararası turnuvalar doğuran, kalıcı olarak popüler bir tahta oyunu olan The Settlers of Catan’ı yaratan Klaus Teuber, South Park ve Parks and Recreation’da adını aldı, bir romana ilham verdi ve dünya çapında yaklaşık 40 Milyon kopya sattı. Cumartesi günü. 70 yaşındaydı.

Artık kısaca Catan olarak bilinen oyunu yayınlayan ve lisanslayan Catan GmbH, ölüm haberini internet sitesinde yayınladı. Sadece kısa bir hastalıktan sonra öldüğünü söyledi, nerede olduğunu söylemedi.

Bay Teuber, gevşemek için oyunlar tasarlamaya başladığında stresli bulduğu bir diş laboratuvarı işletiyordu.

2016’da Forbes’a “Başlangıçta bu oyunlar tam bana göreydi” dedi. “Aklımda her zaman hikayeler var – bir kitap okuyordum ve hoşuma giderse onu bir oyun olarak deneyimlemek istiyordum.”

Bu, ilk büyük başarısının, 1970’lerde Patricia A. McKillip tarafından yazılan fantastik kitaplar olan “Riddle Master” üçlemesine olan hayranlığından doğan Barbarossa adlı oyununun kaynağıydı.

2014’te The New Yorker’a “Bittiği için üzgünüm, bu yüzden o romanı bir oyunda deneyimlemeye çalıştım” dedi.

1988 yılında bu oyun, masa oyunları dünyasının en prestijli ödülü olarak kabul edilen Almanya’da Yılın Oyunu ödülünü kazandı ve özellikle Almanya masa oyunlarına meraklı. The Settlers of Catan ile en büyük hitinden önce 1990’da (Hoity Toity için) ve 1991’de (Wacky Wacky West için) bu ödülü iki kez daha kazandı.

Bu oyunda oyuncular tuğla, odun, yün, cevher ve tahıl toplayarak yeni bir diyarda yerleşim yerleri inşa ediyorlar. Diğer oyuncularla ticaret yapmak, stratejinin bir parçasıdır ve oyuna sosyal bir unsur ekler. 1995 yılında oyun hem “Yılın Oyunu” ödülünü hem de “Alman Oyunları Ödülü”nü kazandı. Önce Almanya’da ve ardından diğer dillerdeki sürümlerin kullanıma sunulmasıyla her yerde yakalandı.

Barbarossa’nın ilham kaynağı bir fantezi üçlemesiyse, Catan varlığını Herr Teuber’in hayal gücünden ve Viking tarihine uzun süredir devam eden ilgisinden başkasına borçlu değildi.

Masa oyunlarıyla ilgili 2012 tarihli bir belgesel olan Going Cardboard’da “Vikingler’in İzlanda’yı keşfettiklerini okuduğumda” dedi, “‘Bazı kaşifler kimsenin olmadığı bir adaya gelse ne olurdu diye düşündüm. Ne yapacaksın?'”

Bay Teuber’in oyunu bir romandan ilham almak yerine bir romandan ilham aldı: Rebecca Gable’ın The Settlers of Catan’ı 2011’de yayınlandı. Oyun ayrıca bazı video oyunları ve çevrimiçi enkarnasyonlar dahil olmak üzere çeşitli şekillerde yeniden tasarlandı.

2022 Amerika Birleşik Devletleri Catan Şampiyonu Eric Freeman, koronavirüs pandemisi sırasında kendisinin ve diğer birçok kişinin oyunun çevrimiçi versiyonunu izolasyona karşı bir panzehir olarak bulduğunu söyledi. O ve bazı arkadaşları, 60’tan fazla kişiye ulaşan sanal bir lig kurdu.

Bay Freeman e-posta yoluyla “Sonuç, profesyonel bağlantıların yanı sıra inanılmaz ömür boyu sürecek dostluklar oldu” dedi. “Kovid’in erken dönemlerinin ve karantinanın karanlık ve tecrit edici günlerinde, bu masa oyunu bize kutlayacak bir şey verdi, basit ‘Zoom Happy Hour’un ötesinde bağlantı kurmamız için bir neden ve bir aidiyet duygusu verdi.”

Bay Teuber, 2009’da Wired’a Catan’ı yaratmanın diğer çabalarından farklı hissettirdiğini söyledi.

“Bir şeyi icat etmekten çok keşfettiğimi hissettim” dedi.

Wired’e göre 5.000 adetlik ilk baskı o kadar çabuk tükendi ki, Bay Teuber’in bir ilk baskısı bile yoktu. Birkaç yıl içinde, o stresli günlük işini bırakıp kendini tam zamanlı olarak oyunlara adadı.

Yaygın olarak zorlu ama sezgisel olarak selamlanan – çocuklar oynar – Catan, Scrabble ve Monopoly’nin katı sınırlarının ötesine geçen yeni bir masa oyunları çağını başlatmakla tanınır. Diğer oyuncular Monopoly’de olduğu gibi sırayla yer alırken boşta oturmak yerine, Catan sürekli dönüşü ve eylemi davet ediyor.

Herr Teuber, Wired’e “Catan’ın sırrı,” dedi, “pazarlık yapmak ve bazen de mızmızlanmak zorunda olmanızdır.”

Bay Freeman için onu eski oyunların üzerine çıkaran da bu.

“Klaus’un tüm zamanların en iyi tahta oyununu yarattığına kesinlikle inanıyorum” dedi. “Hem karmaşık hem de erişilebilir, beceri, şans, strateji ve en sevdiğim yönü birleştiriyor: ikna gücü. Bir satranç oyununu konuşarak kazanamazsın ama Catan’da kazanabilirsin.”

Oyunun gerektirdiği sosyalleşme, kalkmasına yardımcı oldu. Üniversite öğrencileri keşfetti; Bazı kolejlerde Catan okul içi bir spor haline geldi. Ve uluslararası bir turnuva da dahil olmak üzere turnuvalar ortaya çıktı – şirketin web sitesine göre, Almanya dışındaki turnuvalarda yarışan oyuncuların yer aldığı ilk Dünya Kupası 2002’de düzenlendi.

Bay Teuber, 25 Haziran 1952’de Frankfurt’un güneydoğusundaki Breuberg’de doğdu. Hayatta kalanlar hakkında bilgi hemen mevcut değildi.

Bay Freeman, geçen yıl Columbus, Ohio’da ABD Şampiyonasını kazandıktan sonra Dünya Şampiyonası için Malta’ya gitti. Orada Bay Teuber ile tanıştı ve ona, kendisinin ve arkadaşlarının pandemi sırasında oynadıkları 600’den fazla oyunu kaydetmek için oluşturdukları, kimin kazandığı, nasıl kazandığı ve daha fazlası hakkında ayrıntılı istatistikler içeren bir elektronik tablo gösterdi.

“Klaus oğluna döndü,” diye anımsıyordu Bay Freeman, “ve son derece çekici bir Alman aksanıyla, ‘Bence onlar bizden daha çok Catan oynuyorlar’ dedi.”

Geçen yıl Nikkei Asia ile yapılan bir röportajda Bay Teuber’e Catan’ın neden bu kadar popüler olduğunu düşündüğü soruldu.

“Strateji ve şans arasında iyi bir denge olmuş olabilir” dedi. “Örneğin, rulette tamamen şans, satrançta ise tamamen strateji vardır. Ama Catan’da kazandığınızda “Stratejim iyiydi” diye düşünebilirsiniz ve kaybettiğinizde “Sadece şanssızdım” diye düşünebilirsiniz.