Meslektaşımı koklamak zorunda mıyım?

FreeDoom

New member
Nepo eşi

Küçük bir toplum akıl sağlığı merkezinde çalışıyorum ve yakın zamanda sadece doktorların girebildiği bir gece inzivasına ev sahipliği yapmaya başladık. İlki çok popülerdi ve o zamandan beri yeni bir klinik direktör tuttuk.

İkinci inzivamız yaklaşıyor ve klinik müdürünün eşi katılacak. Onu iyi tanımıyorum ve davranışsal sağlık alanında çalışmıyor ama onu umursamıyorum. Organizatöre ve klinik yöneticisine, HIPAA nedeniyle müşteriler hakkında açıkça konuşamayacağımız anlamına geldiğinden ve ayrıca bir kişinin eşi mevcut olduğunda ruh halini değiştirdiğinden, geri çekilmemize personel dışından katılmasından rahatsız olduğumu ifade ettim. Etkinlik organizatörü geri bildirim için teşekkür etti, ancak eşin bir aktiviteye liderlik ettiğini ve akşam yemeğine kalıp sonra ayrılacağını söyledi.

Burada bir şey mi kaçırıyorum? Bu şekilde düşünmekte yanılıyorsam lütfen bana bildirin.

– anonim
Söz konusu eş, belirtilmiş bir mesleki nedenle inzivaya katılıyor. Bir etkinlik yönetecek ve yemekten sonra ayrılacak. Müşterilerin konuşulduğu hiçbir etkinliğe katılmış gibi görünmüyor. O birisinin karısı ama dikkat edin, profesyonel bir sıfatla katılıyor. Belki de onları sadece medeni durumlarına göre bakmak yerine, bu profesyonel kapasitede düşünmelisiniz.

Nepo Bebekler

Orta ölçekli kar amacı gütmeyen bir kuruluşta kıdemli proje yöneticisiyim. Şirket, farklı departmanlarda çalışan aile üyelerine karşı oldukça hoşgörülüdür. Genellikle mevcut çalışanlarımızın çocuklarını üniversitede bir yaz için istihdam eden ücretli bir staj programı yürütüyoruz – aslında kızım birkaç yıl önce ikinci yılında bu programa katıldı.

Yöneticim benden yakın çalıştığım ve sosyalleştiğim bir iş arkadaşımın kızını ekibime dahil etmemi istedi. Kızı tam zamanlı bir pozisyonda yeni başlamıştı. Adam kayırmacılık yüzünden bu kişinin takımımda olmasından rahatsız olduğumu söyledim. Bu açıkça yöneticimi rahatsız etti. Ondan endişemin neden bir sorun olduğunu anlama şansım olmadı ve o zamandan beri kafam karıştı.

Yöneticilerin bir iş arkadaşının oğlu/kızı ile çalışabilmesi beklenir mi? Bununla ilgili herhangi bir bakış açısı veya genel olarak kayırmacılığı tartışmak isterseniz, bakış açınızı takdir ediyorum!

– anonim
Mektubunuzda… kendi kızınızın kayırmacılıktan yararlandığını ve iş arkadaşlarınızın çocuklarının şirkette hoş karşılandığını söylediniz. Meslektaşlarınız kendi çocuğunuzla çalışmışken ve bu yaygın bir örgütsel uygulama iken, başka bir meslektaşınızın çocuğuyla çalışırken neden sorun yaşadığınızı gerçekten anlayamıyorum. Tepkiniz gerçekten cebinizden çıkıyor. Gerçekten neye şaşırıyorsun?

Kayırmacılık konusunda üzülmeyi reddediyorum. Meritokrasi bir efsanedir ve insanların nasıl ve neden iş buldukları veya başka bir şekilde başarılı oldukları konusunda ne kadar şeffaf olursak, hepimiz için o kadar iyi olur. Kayırmacılıkla ilgili sorun, ne sıklıkla kabul edilmediğidir. Doğru bağlantıları olan insanlar başarıya ulaşır ve bunu yardım almadan başarmış, yeterince sıkı çalışmış ve yeterince mükemmelmiş gibi davranırlar. Bu, geri kalanımızın, yeterince sıkı çalışırsak hedeflerimize ulaşacağımızı umarak daha çok çalışmaya ve daha iyi olmaya çalışmasına neden olur. Eğer yapmazsak, sorunun bizde olduğunu varsayarız. Bu bir kıyamet döngüsü.

Son olarak, başarılı insanların çok çalışmanın ve belirli bir miktarda yeteneğin (ya da olmamasının) çoğunu yapmalarına izin veren benzersiz bir avantajı olduğunu öğrendiğimizde, bu can sıkıcı çünkü hayatın ne kadar adaletsiz olabileceğini bize hatırlatıyor. Aynı zamanda, insanların sanki kendileriyle istedikleri arasındaki tek engelmiş gibi adam kayırmacılığı çok fazla vurguladıkları zamanlar vardır. Ancak endişenize geri dönelim – Bir yararlanıcının ekibinizde çalışması gerektiğinde, şirket onaylı adam kayırmacılık konusunda neden bu kadar endişelendiğinizi merak ediyorum, ancak aksi halde sorun yok.

Başka bir yem ve anahtar vakası

Eylül ayında, kendisini adaylara agresif bir şekilde “uzaktan öncelikli, küresel olarak dağıtılan bir şirket” olarak pazarlayan bir teknoloji şirketinde yeni bir işe girdim. Sadece kalıcı, yüzde 100 kaldırılmış pozisyonlarla ilgileniyordum ve başka türlü rolü düşünmezdim.

Geçen hafta şirket genelinde tüm çalışanların – tamamen uzaktan çalışmak üzere işe alınan yüzlerce kişinin bile – artık haftada üç gün ofiste olması gerektiğini bildiren bir e-posta gönderene kadar işler harika gidiyordu. Teklif mektubum, pozisyonumun kaldırılacağını açıkça belirtiyor ve bu, son derece kişisel nedenlerden dolayı pazarlık konusu değil. Bu bir cazibe ve geçiş gibi geliyor.

Uzaktan çalışmaya devam etmeme izin vermezlerse onlardan kıdem tazminatı isteyebilir miyim? İşten çıkarılırsam, en azından işsizlik maaşı almaya hak kazanırım – ama istifaya zorlanırsam değil.

– anonim
Tutarlılık görecelidir korkarım. Kesinlikle bir tuzağın kurbanısınız ve bu maalesef uzaktan çalışma sözü verilen ancak şimdi ofise dönmek zorunda kalan birçok kişinin başına geliyor.