Mocha Kasırgası Bangladeş ve Myanmar’da binlerce kişiyi evsiz bıraktı

FreeDoom

New member
Yüzbinlerce insan, hafta sonu Myanmar ve Bangladeş’i vuran ölümcül bir kasırganın ardından Pazartesi günü evlerini ve geçim kaynaklarını onarmaya veya yeniden inşa etmeye başladı.

“Mocha” olarak adlandırılan fırtına Myanmar’da birkaç kişiyi öldürdü, ancak liderlerden tam olarak kaç kişi olduğuna dair çelişkili raporlar var. Myanmar hükümeti sayının beş olduğunu söyledi, ancak ülkenin uzak çatışma bölgelerinde daha fazla kaynağa sahip olabilecek ve ulusal birlik hükümeti olarak bilinen gölge hükümet sayının 18 olduğunu söyledi.

Şiddetli fırtınanın verdiği hasar tahmin edildiği kadar şiddetli olmamasına rağmen, yüzbinlerce Arakanlı mülteci hala evsiz kaldı ve insanların evlerine gitmek için fırtınanın enkazından geçmek zorunda kaldıkları bildirildi.

Yetkililer ve yardım görevlilerine göre Myanmar’daki hasarın çoğu Arakan Eyaleti, Çin Eyaleti ve diğer batı bölgeleriyle sınırlı kaldı.

Rakhine eyaletinin başkenti Sittwe şehrinde bir kurtarma görevlisi olan Ko Myo Khaing, kendi bölgesinde iki kişinin öldüğünü bildirdi.

Sittwe’nin en az yüzde 90’ı fırtına tarafından yok edildi” dedi. “Güç hala kesik ve telefon hatları kesik. Etkilenen insan sayısı, iletişim güçlükleri nedeniyle bilinmiyor.”

Etnik bir Rakhine milis olan Arakan Ordusu sözcüsü Khaing Thu Kha, toplanan acil durum yiyeceklerinin yağmurdan zarar gördüğünü ve Sittwe’deki selin azalmasına rağmen diğer bölgelerde hala yüksek olduğunu söyledi.

Sözcü, “Devrimci güçlerimizle tek başımıza yardım etmemiz imkansız olduğuna göre, Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere komşu ülkelerden yardım istiyorum” dedi.

Myanmar generallerinin Şubat 2021’de gerçekleştirdiği darbeden bu yana telefon ve internet hatlarının kesildiği Chin State’te, kasırganın çarpmasından hemen önce kısa bir süre için iletişim sağlandı. Ama bu yeterli değildi.

Chin İnsan Hakları Örgütü program yöneticisi Salai Mang Hre Lian, “İnsanlara evlerini boşaltmalarını söylemek için yeterli zamanımız yoktu” dedi.

Chin Eyaletinde acil bir can kaybı raporu olmamasına rağmen, Bay Lian binden fazla insanın ormanlarda mahsur kaldığını, barınma, yiyecek ve ilaca acil ihtiyaç duyduğunu ve evlerine dönemediğini söyledi. Ulaşım üzücüydü; Gezginler, askeri devriyeler ve patlamamış mühimmatın yanı sıra fırtınanın etkileriyle de yüzleşmek zorunda kaldı. Bu koşullar, yardım malzemelerinin ulaştırılmasını da zorlaştırdı.

Kasırga karaya ulaşmadan önce, kuvvetli rüzgarları ve yağmurları, Bangladeş kıyılarındaki eski püskü kamplarda yaşayan Rohingya mültecilerin branda ve bambu astarlı kulübelerini parçaladı. Rakhine eyaletindeki zulümden kaçtıktan sonra bir milyondan fazla Rohingya Bangladeş’e sığındı ve şu anda dünyanın en büyük kampında yaşıyorlar.

Bangladeş Meteoroloji Departmanına göre, fırtına Pazar günü öğleden sonra Bangladeş’in Myanmar sınırındaki Cox’s Bazar çevresindeki kıyı bölgesini vurdu. O zaman, Ortak Tayfun Uyarı Merkezi’nin tahminlerine göre, inişten kısa bir süre önce saatte 250 kilometreye varan rüzgar hızları hakim oldu.

Sosyal medyada paylaşılan videolar, kırık elektrik direkleri, patlamış kiremitli çatılar, reklam panoları parçaları ve buruşuk saclarla çevrili suda yüzen kadın ve erkekleri gösteriyordu.

Yetkililer, başlangıçta herhangi bir can kaybının bildirilmediği Bangladeş’te yaklaşık 3.000 Arakanlı sığınma evinin kasırga nedeniyle hasar gördüğünü ve bazılarının tamamen yıkıldığını söyledi. Bangladeş Mülteci Komiserliği Ofisi, 32 eğitim merkezi ve 29 caminin hasar gördüğünü bildirdi.

Engebeli, çamurlu araziye yayılmış olan mülteci kamplarında fırtına sırasında 120 toprak kayması yaşandı ve en az 5.300 mülteci daha güvenli yerlere yerleştirildi. Daha geniş Cox’s Bazar bölgesinde toplam 13.000 ev hasar gördü veya yıkıldı. Bangladeş hükümetine göre, Pazar akşamı itibariyle yaklaşık 250.000 kişinin yiyecek ve barınağa ihtiyacı vardı.

Cox’s Bazar bölgesinde, eşi ve 6 ve 4 yaşlarındaki iki çocuğuyla birlikte yaşayan ve tek bir isimle anılan 25 yaşındaki Arefa, fırtınanın bambu ve plastik kulübesindeki bir ağacı nasıl devirdiğini dehşet içinde anlattı. Aile yara almadan kurtuldu ve bir topluluk liderinin evine kaçtı.

“Yanımda çocuklarla bir evin zeminine uzandım ve ‘Hayatımızın geri kalanında böyle mi devam edeceğiz?’ diye düşündüm” dedi sesi titreyerek.

Son altı yılda bir dizi yangın ve sel Rohingya kamplarını harap etti, ancak Bayan Arefa’nın kışlası daha önce sadece bir kez hasar görmüştü – iki yıl önce, başka bir fırtına branda örtüsünü yırttığında. Ailesinin Myanmar’daki hayatı, silahlı güçler köyüne gelip Ekim 2016’da ateşe vermeden önce bile zaten zordu. Ailesi evsiz kaldı ve yürüyerek birkaç gün süren Bangladeş’e kaçmaktan başka seçeneği yoktu.

Şimdi her şeye yeniden başlamak zorundalar. Bu sabah köhne kulübesine döndüğünde birinin pişirme gazı şişesini çaldığını bulduğunu söyledi. Myanmar’a dönmek istiyoruz ama bunun yakın zamanda olacağına dair bir umut yok” dedi. “İki çocuğum, onlar için bir gelecek göremiyorum.”

Judson Jones raporlamaya katkıda bulundu.