Öğrenci kredilerinin vadesi tekrar geldiğinde, birçok borçlu can damarını kaybeder.

FreeDoom

New member
Devlet okulunda müzik öğretmeni olan Ashley Dorn, öğrenci kredisi ödemeleri üç yıl süreyle askıya alındıktan sonra, moratoryum sırasında biriktirdiği parayı başka bir kullanım alanı buldu. Ekstra parayı, on yıldır onu rahatsız eden bir fatura olan 10.000 dolarlık kredi kartı borcunu ödemek için kullandı.

Kredi kartı borcuyla ilgili olarak, “Bu öğrenci kredisi borç ertelemesi olmadan başaramazdım ve her şeyi yeniden biriktirmeye başlamak zorunda kalacağımdan endişeleniyorum” dedi. “Zaten çok zaman alan ve çok stresli kariyerinin” yanı sıra başka bir iş bulmadıkça ödemeleri karşılayabileceğini hayal bile edemiyor, dedi.

Yılda yaklaşık 50.000 dolar kazanıyor ve kocası bir devlet çalışanı olarak yaklaşık 45.000 dolar kazanıyor, ancak yine de maaş çekinden maaş çekine yaşıyorlar. 2014 yılında Empire State College, New York Eyalet Üniversitesi’nden Eğitim Yüksek Lisans derecesi ile mezun olduğundan beri, Bayan Dorn ve Albany yakınlarında yaşayan kocası Jonathan, ayda 160.000 dolardan fazla öğrenci borcunu ödediler. Mart 2020’de, Trump yönetimi bir salgın yardım çabasının bir parçası olarak federal öğrenci kredisi alanların aylık ödemelerini durdurabileceklerini söylediğinde durakladılar.

Bayan Dorn, ödemeleri borçlunun maaşına göre ayarlayan kazançla ilgili bir geri ödeme planında, çiftin ödemeleri ayda yaklaşık 900 doları buluyordu.

Şimdi aradan Ağustos sonunda sona erdiğine ve Başkan Biden’ın borç erteleme önerisi Yüksek Mahkeme tarafından reddedildiğine göre, Dorn’lar ve diğer milyonlarca kişi kredi ödemelerine devam etme gerçeğiyle karşı karşıya.

Federal öğrenci borcu olan 43,6 milyon borçlunun çoğu için, üç yıllık ara, parayı başka amaçlar için kullanmalarına izin veren bir mali yastık yarattı: ev satın almak, kredi kartı borcunu ödemek, aile üyelerini desteklemek, gecikmiş tıbbi prosedürlerden geçmek ve tatil rezervasyonu yapmak. Şimdi bu ödemeleri bütçelerine uydurmak için nasıl kısacaklarını düşünüyorlar.

Dorn’lar her zaman bir gün çocuk sahibi olacaklarını varsaydılar, ancak öğrenci kredisi borçlarının yükü onları yeniden düşünmeye itti. Şimdilik iki köpeği Micah ve Oscar ile iki kedisi Ellie ve William idare etmek zorunda kalacaklar.

33 yaşındaki Bayan Dorn, “Bu konuşma süresiz olarak masadan kaldırıldı” dedi. Mortgage ve araba ödemeleri gibi aylık harcamalara ek olarak, Bay Dorn, ek bir mali yük oluşturan Crohn hastalığından muzdarip.

Çift, gelir testli geri ödeme planları kullanılarak hesaplanan yeni aylık ödemelerinin yaklaşık 800 dolar olmasını beklediklerini söyledi. Bu, Eğitim Bakanlığı’nın yeni IDR seçeneği, Saving on a Value Education planı veya geliri ve aile büyüklüğünü hesaba katan SAVE ile değişebilir.

Ödeme duraklatılmadan önce Bayan Dorn, acil servise beklenmedik bir ziyaret, veteriner faturaları, sağlık hizmeti katkı ödemeleri ve yeni araba lastikleri gibi masrafları karşılamak için kredi kartına güvendi. Krediyi su ısıtıcısını değiştirmek, araba sigortası ödemeleri yapmak ve kocasının arabasına yeni bir şanzıman takmak için kullandı. Son altı ayda borcunu ödedi ve bir borç çözümleme programı aracılığıyla kartı kapattı.

27 yaşındaki Shantel Anderson için ara, annesini desteklemesine ve tahliyeden kaçınmasına yardım etmesine olanak tanıyan bir cankurtaran halatı oldu. Bayan Anderson, Philadelphia’da büyürken, evden atılana kadar apartmandan daireye zıplarken ikisinin sorunları vardı. Üniversiteye başlamadan hemen önce, bir hafta evsizler barınağında kaldılar. Annesi o yılın başlarında işini kaybetmişti ve o zamanlar 18 yaşında olan Bayan Anderson, üniversitedeki güz dönemindeki birinci sınıfını, gidecek parası olmadığı için ertelemişti. Bayan Anderson, tahliye sırasında eşyalarının çoğunu kaybettiği için, yurdunu döşemek için okul danışmanı da dahil olmak üzere hayatındaki insanların bağışlarına güvendi.

Bayan Anderson, Doğu Üniversitesi’nde siyaset bilimi okumak için mali yardım ve öğrenci kredisi aldı, bu arada bir lisans işini ve diğer işleri sürdürdü, ancak 2018’de 43.000 $ borçla mezun oldu. Ayda 455 doları serbest bırakan moratoryum, annesinin telefon faturalarını ve bazı araba tamirlerini ödemesine izin verdi. Bayan Anderson ayrıca annesine yiyecek, ilaç, gaz ve kedi maması konusunda yardım etti. Bu masraflar halledilirse, annesi tüm gelirini kira ve kamu hizmetleri ödemek için kullanabilirdi.

Bayan Anderson’ın okul dışında bir hayvan hastanesinde yaptığı ilk tam zamanlı işi, ona yılda 32.000 dolar ödedi ve hastane o sırada kalacak yer sağladı. Pandemik durgunluk vurduğunda, çalışma saatleri kesildi. Mart 2020’de son bir tam öğrenci kredisi geri ödemesi yaptı, ardından birkaç aylık 50 ABD doları daha ödedi. Ancak dairesini kaybedeceğini anlayınca kira ve diğer faturaları ödemek için borçlarını ödemeyi bıraktı.

Mola, üç yatak odası, havuzu ve spor salonu olan çok katlı bir daireye – asla karşılayamayacağını düşündüğü olanaklar – taşınmasına ve üç oda arkadaşıyla aylık kiradaki payı için 500 $ ödemesine izin verdi. Ayak işlerini kolaylaştıran bir araba satın aldı ve beklenmedik sağlık sorunları ve tıbbi prosedürler için yaklaşık 400 $ ek ödeme yapabildi.

Geçen Ağustos ayında Biden’ın borç hafifletme planı açıklandığında bazı borçlular şok oldu.

Bayan Anderson, “O gün benim için çılgıncaydı” dedi. Planın federal öğrenci borcunu yarıya indireceğine inanıyordu. Cumhuriyetçi milletvekillerinin planı engellemek için bir dizi dava açmasının ardından, rahatlamaları kısa sürede şüpheciliğe yol açtı.

Ödemeler devam ettiğinde, Bayan Anderson aylık faturasının 455 dolar civarında kalmasını bekliyor ve bunu aylık 250 dolarlık araba ve kredi kartı ödemelerine ekleyecek. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluşta veri yöneticisi olarak çalışarak gelirini yılda 60.000 doların üzerine çıkardı ve geçen Ekim ayında Kamu Hizmeti Kredisi Bağışlamasına (PSLF) kaydoldu – ancak şimdiden belirli harcamaları kısmaya başladı.

Cepten yapılan ödemelerden tasarruf etmek için terapiye gitmeyi bıraktı ve annesiyle ona eskisi kadar yardım edemeyeceğini konuştu. Bayan Anderson acil bir durumda arabasını satacağını söyledi.

Hâlâ annesinin bazı harcamalarına yardım ediyor: telefon faturası, huzurevindeki yarı zamanlı işine giderken aldığı benzin parası ve ara sıra bakkal dükkânı. Ancak annesinin kirası zaten gecikmiş durumda ve ev sahibi tahliye belgelerini teslim etti.

Bayan Anderson, “Mahkemesi vardı,” dedi. “Ev sahibi gelmedi, bu yüzden yargıç davasını reddetti. “Tanrıya şükür daha fazla zamanımız var” diye düşündüm.

yaşam tarzı kazanımları

Diğerleri için ara, parayı ev tadilatı ve tatil gibi şeylere yönlendirmeye yardımcı oldu. Elizabeth Burton ve kocası Kyle’ın yaklaşık 175.000 $ özel ve federal öğrenci kredisi borcu var. Moratoryum, Manchester, New Hampshire’da yaşayan çifti her ay yaklaşık 650 dolar kurtardı. Bir sonografi uzmanı olarak programı, gün boyunca evde kalmasına izin vererek, onu pandemi sırasında çocuk bakımı maliyetlerinden ek 1.200 $ tasarruf ettirdi ve 8-5 yaşındaki çocuklarının evde kalmasına izin verdi.

39 yaşındaki Bayan Burton ve bir satış temsilcisi olan 38 yaşındaki kocası hala kişisel krediler için ayda 500 dolar ödemek zorundayken, fazladan fonlar onların evlerinde ikinci bir banyo kurmalarına, kredi kartı borçlarını ödemelerine ve Disney World’de sekiz günlük bir aile tatili rezervasyonu yapmalarına olanak sağladı.

Artık Bayan Burton ve kocası daha iyi maaş veren işlere sahip olduklarına göre, kazançla ilgili bir geri ödeme planının eskisinden daha büyük bir faturayla sonuçlanacağına inanıyorlar.

Bayan Burton, “Çocuklarımın koleji için para yok,” dedi. “Kredilerimi ödemeye devam edeceğim. Ama biliyorsun oğlum 8 yaşında. Federal kredilerimde 10 yılım kaldı. Onun için para yok. Ya kredi çekmeli, evinde yaşamalı, burs almalı, ona verecek hiçbir şeyim kalmadı.”

Dorn’lar ayrıca öğrenci borç birikimlerinin bir kısmını Temmuz 2025 için bir tatil rezervasyonu yapmak için kullandılar. Jamaika’daki yıldönümlerini tropikal atmosferi içinize çekmeyi ve denizdeki vahşi yaşamı keşfetmeyi umarak kutlamayı planlıyorlar. Çiftin, küçük ödemeleri üç yıla yayma olanağı sunan bir seyahat ödeme planı var. Bu onun rüya tatiliydi, dedi Bayan Dorn. Ancak ödeme molasının bitmesiyle birlikte insanlar ara vermeyi de düşünüyor.