Öğrenim kredisi tahsilatları devam ederken milyonlarca kişi hâlâ ödeme yapmıyor

FreeDoom

New member
Eğitim Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, pandeminin sona ermesinin ardından Ekim ayında ilk federal öğrenci kredisi faturalarını alan milyonlarca borçlunun yarısından biraz fazlasının faturaları ödediğini söyledi.

Toplamda 43 milyon borçlunun hükümete 1,6 trilyon dolar öğrenci kredisi borcu var. Mart 2020’de, koronavirüs salgını ülke ekonomisini sarsarken, Başkan Donald J. Trump yönetimi acil yardım tedbiri olarak tahsilatların dondurulmasını uyguladı. Moratoryum, Kongre, Bay Trump ve halefi Başkan Biden tarafından, bu sonbaharda sona erene kadar dokuz kez uzatıldı.

Yetkililer, borçluların bu kadar uzun bir aradan sonra tekrar ödemeye alışmasının zor bir süreç olacağı konusunda uzun zamandır uyarmıştı; özellikle de Yüksek Mahkeme’nin Bay Biden’ın her borçlu için 20.000 dolara kadar borcunu affetmeyi amaçlayan 400 milyar dolarlık planını Haziran ayında iptal etmesinden sonra. . On milyonlarca insan bu yardımdan faydalanacaktı.

Bunun yerine, hükümetin borç tahsilat mekanizmasını yeniden başlatmasıyla 22 milyon kişi yıllar sonra ilk ödemesini Ekim ayında yapmak zorunda kaldı. Eğitim Bakanlığı Müsteşarı James Kvaal’a göre, Kasım ortasına kadar bunların yüzde 60’ı faturayı ödedi. (Hala okula devam eden veya okulu yeni bırakmış olan borçlular henüz borçlarını ödeyebilecek durumda değiller. Ayrıca bazı borçluların kredi işlem hataları nedeniyle ödeme vadeleri uzatıldı.)

Geriye ödemeleri vadesi gelmiş ancak henüz yapılmamış yaklaşık dokuz milyon borçlu kalıyor. Bay Kvaal Cuma günü yaptığı yazılı açıklamada, birçok kişinin “daha fazla zamana ihtiyacı olacağını” söyledi. “Bazılarının kafası karışmış ya da seçenekleri karşısında bunalmış durumda.”

Borçlular ve tüketici savunucuları, pek çok insanın ödeme yapmamasının nedenlerinin, genellikle hükümet tarafından ödemeleri toplamak ve borçlulara geri ödeme seçenekleri konusunda rehberlik etmek için kiralanan dört kredi hizmeti sağlayıcısındaki birikmiş işlerden kaynaklanan idari gecikmelerden, faturayı karşılayamamaya kadar değiştiğini söylüyor.

32 yaşındaki Spencer Dixon, öğrenci kredisi uzmanı: George Washington Üniversitesi’nden yüksek öğrenim politikası alanında yüksek lisans derecesine sahip ve kar amacı gütmeyen bir savunuculuk grubu olan Öğrenci Borç Kriz Merkezi’nde danışman olarak çalışıyor. Ancak kredilerinin mevcut durumu konusunda kendisinin bile kafası karışık.

Bay Dixon, 2020’nin başlarında gelire dayalı ödeme planı sertifikasını tamamladı. O sırada işsizdi ve hiçbir geliri yoktu, bu da ona aylık 0 dolarlık bir ödeme bırakıyordu. Hemen ardından pandemi moratoryumu yürürlüğe girdi ve ödemeleri üç yıldan fazla süreyle askıya aldı.

Bay Dixon, ekim ayında faturalandırma yeniden başladığında, kaldığı yerden 0 dolarlık bir ödemeyle devam edeceğini varsaydı. Bu yüzden, kredi hizmeti sağlayıcısı Nelnet’in web sitesine girdiğinde hoşgörülü olduğunu söylediğinde şaşırdı.

Bu onun için potansiyel olarak bir sorun teşkil ediyor çünkü hoşgörüyle harcanan zaman, Bay Dixon’ın aradığı kamu hizmeti kredisi affı da dahil olmak üzere, genellikle hükümetin kredi eliminasyon programlarına dahil edilmiyor. Kredilerini çözmek için hükümetin 14 milyondan fazla hesabıyla en büyük kredi hizmeti sağlayıcısı olan Nelnet’i çok sayıda aradı. Bunlardan biri, uzun bekleme süreleri de dahil olmak üzere dört saat sürdü. Nelnet yorum yapmayı reddetti ve sorularını Milli Eğitim Bakanlığı’na yöneltti.

Bay Kvaal, yıllar süren aradan sonra borç tahsilatına devam etmenin “hem borçlular hem de Eğitim Bakanlığı için benzeri görülmemiş bir zorluk” olduğunu kabul etti.

New York’ta kar amacı gütmeyen bir eğitim kurumunda çalışan 35 yaşındaki Hannah Luna’nın da Nelnet’teki idari gecikme nedeniyle geri ödeme iadesi ertelendi. Bayan Luna, Eylül ayında Bay Biden’ın yeni gelir bazlı ödeme planı Değerli Eğitimde Tasarruf veya TASARRUF’a başvurdu.

Beş milyondan fazla borçlu plan için kaydoldu, ancak arz fazlası birçok kişi için işlemlerin aylarca gecikmesine yol açtı. Bayan Luna az önce yeni aylık ödeme tutarının (316$) ve ilk ödeme tarihinin 20 Aralık olduğunu belirten bir bildirim aldı.

Ödemeyi planlıyor ama bu bir zorluk olacak. Kira, sağlık sigortası ve diğer faturalar maaşlarının yarısından fazlasını tüketiyor. Pandemi tatilinde kredi kartlarının borcunu ödeyebildi ve küçük bir tasarruf hesabı açabildi.

“İlk kez şöyle düşündüm: Ah, tüm faturalarımı ödedim ve alışveriş için hala param var ve yanımda duran küçük bir miktar para var, bu harika” dedi. Kredi ödemelerine yeniden başlamak bu yastığı yok edecektir.

Hizmet sağlayıcıların ticaret grubu Öğrenci Kredisi Hizmet İttifakı’nın genel müdürü Scott Buchanan, şu ana kadar geri ödeme oranının “beklediğim kadar yüksek” olduğunu söyledi.

Şöyle ekledi: “Asıl test şu: ‘Ocak ayında neredeyiz?’ Sanırım o zaman, geri ödeme oranlarının pandemi öncesine göre daha düşük bir eğilimde olup olmadığına dair bir fikir edineceğiz.”

Bazı insanlar finansal matematiği yapamadıklarını söyledi. 37 yaşındaki Josh Visnaw, Boston’daki Harvard Kennedy Okulu’nda kar amacı gütmeyen bir seçmen kaydı girişiminin proje yöneticisidir. Lisans ve yüksek lisans derecesi almak ona 70.000 doların üzerinde borç bıraktı.

SAVE gibi gelire dayalı ödeme planları, borçluların ödemelerini harcanabilir gelirlerinin yüzde 10’uyla sınırlıyor, ancak hükümetin hesaplama formülü konut masraflarını ve özel kredi borcu veya nafaka gibi diğer masrafları hesaba katmıyor. Bay Visnaw’ın aylık giderleri arasında 2.500 $ kira, 320 $ özel öğrenci kredisi faturası ve tip 1 diyabetini tedavi etmek için kullanılan ilaçlar ve doktor randevuları yer alıyor.

Katıldığı TASARRUF planı kapsamında bile Bay Visnaw’ın toplam özel ve federal öğrenci kredisi ödemeleri ayda yaklaşık 1.000 dolardı. Ödeme tarihini Ocak ayına erteleyerek, sıkıntının ertelenmesini talep etti ve kendisine bu kabul edildi. Bu ay hoşgörünün uzatılmasını talep etti.

Ödemelerini, öğrenci kredisi ödemelerini gelirin maksimum yüzde 5’ine düşüren SAVE planının ek bir unsurunun yürürlüğe gireceği Temmuz ayına kadar duraklatmayı umuyor. Bu noktada, Bay Visnaw da dahil olmak üzere milyonlarca borçlunun aylık kredi faturaları düşecek.

“Harcamalarıma ayda fazladan 600 veya 700 dolar eklemeyi düşünmek bile benim için bir seçenek değil” dedi. “Bu ‘zor olurdu’ değil, sadece bir seçenek değil.”

Biden yönetiminin “geri ödemeye tırmanma” olarak adlandırdığı politika sayesinde, ödeme yapmayan veya ödeyemeyen borçlular, en geç 2024’ün sonlarına kadar en acımasız sonuçlarla karşılaşmayacak. Önümüzdeki Eylül ayına kadar, ödemelerini kaçıran borçluların temerrüt durumları kredi bürolarına bildirilmeyecek ve maaşlarına veya vergi iadelerine haciz konulmayacak; bu, borçlarını ödemede temerrüde düşen borçlulara karşı kullanılan yaygın bir borç tahsilat taktiği.

Bay Kvaal, politikanın “hala aylık bütçelerinde öğrenci kredilerine yer açma zorluğuyla karşı karşıya olan borçluları korumayı” amaçladığını söyledi.