Orman yangınları: Kilis Musabeyli yangını söndürüldü

TerraNova

New member
19.45 – Kilis Musabeyli yangını söndürüldü

Kilis’te Demirciler Köyü yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın kısa müddette büyüdü.

Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 150 emekçi, 15 arazöz, 10 su tankı, 5 dozer ve 10 itfaiye aracıyla yürütülen çalışmalara jandarma ve belediye grupları de dayanak verdi.

Kilis Valisi Recep Soytürk, “Çevre vilayetlerin valileri ve belediye liderleriyle görüştük, fazlaca kısa mühlet içerisinde destek takımlar geldi. Çok şükür büyük bir oranda hakimiz, ancak içerde hala yangın devam ediyor. Yer yer söndürme çalışmaları yapılıyor. Rüzgarın durumuna göre hızlanabiliyor lakin kademeli olarak birkaç yol açtık iş makineleriyle. Yangının başka yerlere sıçramasını engelleyecek önlemlerimizi aldık.” dedi.

18.31 – Alanya’daki yangın kısman denetim altına alındı

Antalya’nın Alanya ilçesinde, ormanlık alanda çıkan yangın kısmen denetim altına alındı.

Yangına 2 yangın söndürme helikopteri, epeyce sayıda arazöz ve işçi müdahale etti. Köylülerin de söndürme çalışmalarına dayanak verdiği yangın kısmen denetim altına alındı.

Yangında, birinci belirlemelere nazaran, 4 hektarlık ormanlık alan ziyan gördü. Öte yandan, Alanya Cumhuriyet Başsavcılığınca yangınla ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi.

18.18 – Adana’da yangın çabucak hemen denetim altında değil

Adana’nın Aladağ ilçesinde çıkan orman yangını denetim altına alınmaya çalışılıyor.

Boztahta Mahallesi’ndeki ormanlık alanda gece çıkan yangına epey sayıda arazöz, iş makinesi ve yer grubu müdahale ediyor. Birtakım meskenler önlem emelli boşaltıldı.

Adana Valisi Süleyman Elban rastgele can kaybı ya da faydalanma yaşanmadığını söylemiş oldu. Vali Elban, “Adana’mızın birfazlaca yerinde maalesef yangın var. Allah’a şükür rastgele bir can kaybı ya da faydalanma hadisesi kelam konusu değil. Takımlarımız yangın bölgelerinde canhıraş bir gayret içerisindeler. Temennimiz en kısa müddette yangının denetim altına alınması. Hemşerilerimizin güvenlik, barınma, iaşe üzere konularda hiç bir derdi olmayacak, vatandaşlarımızın ziyan görmemesi ve yangının bir an evvelden denetim altına alınabilmesi için her türlü önlemi alıyoruz.” diye konuştu.

“Şu an için gözaltı durumu kelam konusu değil”

Vali Elban, yangında ölen ya da yaralanan olmadığını belirterek şöyleki devam etti:

“Yangın bölgesinde 3 tane mahalleyi boşalttık. Burada da konutlarımızda hasar var, hayvanlarımızda ziyan olan, telef olan hayvanlarımız var, ahırlarımızda yananlarımız var. Allah’a şükür tek tesellimiz burada da bir can kaybı ya da faydalanma kelam konusu değil. Burada da müdahalemiz epey ağır biçimde devam ediyor. aslına bakarsan çabucak barajın dibindeyiz hem havadan yangın söndürme helikopteri, uçakları tıpkı vakitte karada arkadaşlarımız ağır biçimde çalışıyorlar. ötürüsıyla burada yangın çabucak hemen denetim altına alınmış diyemeyeceğiz lakin telaş edeceğimiz boyutlarda da değil, epey şükür.”

Elban, gazetecilerin yangınlarla ilgili gözaltı olup olmadığı tarafındaki sorusuna, “Şu an için gözaltı durumu kelam konusu değil. Çok istikametli mevzuyu araştırıyoruz.” diye karşılık verdi.

Kozan’daki yangın devam ediyor

Adana’da dün 22 noktada yangın çıktığını ve bunların 20’sinin gün içerisinde söndürüldüğünü belirten Elban, şunları kaydetti: “Ancak dün 19.45 prestijiyle Kozan’da başlayan yangınımız devam ediyor zira 70 kilometrenin üzerinde bir hızla esen rüzgar var. Çok şiddetli bir rüzgar. O hem yangının süratli yayılmasını sağlıyor birebir zamandangesiz yayılıyor tıpkı vakitte öbür tarafta da araziyi kurutuyor, nemi dağıtıyor. ötürüsıyla yangının daha da şiddetlenmesine niye oluyor. Şu an orada yangın denetim altına alınabilmiş değil. Orada 7 köyümüz risk altındaydı. Köylerin tamamını gece biliyorsunuz tahliye ettik, şu an için bir can riski gözükmüyor. Kısmen konutlarımızda ziyan var lakin yangın aşikâr bir kademede denetim altına alındıktan daha sonra lakin o belirli olacak.”

18.10 – Bodrum Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı

Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı, Güvercinlik-Kuyucak mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangınla ilgili soruşturma başlattı.

Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, “Milas’a bağlı Güvercinlik-Kuyucak mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangınla ilgili olarak mülhakatımız Milas Cumhuriyet Başsavcılığımızca resen acil olarak soruşturma başlatılmıştır. Başsavcılığımızın talimatıyla orman yangının başladığı ve güzergahındaki yerlerle ilgili ayrıntılı biçimde inceleme ve kanıtların araştırılmasına yönelik soruşturma süreçleri fazlaca taraflı ve titizlikle devam etmektedir.” sözleri kullanıldı.

Marmaris’e etraf vilayetlerden destek

Muğla’nın Marmaris ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Havadan ve karadan müdahale edilen yangın, denetim altına alınmaya çalışılıyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, toplumsal medya hesabından, “Marmaris’teki orman yangınına 30 arazöz, 5 helikopter, bir uçakla müdahale ediyoruz. Dualarımız ormanın kahramanlarıyla.” paylaşımında bulundu.

Muğla Valisi Orhan Tavlı, etraf vilayetlerden destek geldiğini belirterek, “Kamu kurum ve çalışanları yangını denetim altına almaya çalışıyor. Yerleşim yerlerinde gerekli görülen yerler tahliye ediliyor.” sözlerini kullandı.

18.06 – Mersin-Antalya kara yolu açıldı

Mersin’in Silifke ilçesindeki orman yangınlarını denetim altına alma çalışmaları devam ediyor.

Boğsak çabucak hemen belirlenemeyen niçinle çakın yangına havadan ve karadan müdahale ediyor.

Yangın niçiniyle kapatılan Mersin-Antalya kara yolu, takımların müdahale ettiği alevlerin bu mevkide tesirini azaltmasıyla bir daha trafiğe açıldı. Boğsak’taki kamp alanları ve 2 mahalledeki birtakım meskenler önlem maksatlı boşaltıldı.

Silifke Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Boğsak’ın yanı sıra ilçenin Işıklı Mahallesi’nde de yangın çıktığını söylemiş oldu.

Nazlı, “Boğsak ve Işıklı olmak üzere ilçemizdeki 2 noktada yangına müdahale ediyoruz. Boğsak mevkisindeki İmamuşağı ile Işıklı mahallelerindeki kimi meskenlerimizi önlem hedefli boşalttık. Yangını en kısa müddette denetim altına almak için uğraşımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Birtakım seralarda hasar oluştu

Işıklı Mahallesi’ndeki yangın seraların ağır bulunduğu Hırmanlı Mahallesi’ndeki ormanlık alana da sıçradı.

Orman İşletme Müdürlüğü grupları, Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ve İlçe Emniyet Müdürlüğünün toplumsal olaylara müdahale araçları (TOMA) karadan, 2 söndürme helikopteri de havadan alevlere müdahale etti. Büyüyen yangın niçiniyle kimi konutlar boşaltıldı, biroldukça serada hasar oluştu. Takımların yangınları denetim altına alma çalışmaları sürüyor.

Milas

Muğla’nın Milas ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor. Bodrum ilçesi hudutlarına yakın Meşelik Mahallesi’ndeki ormanlık alanda çabucak hemen belirlenemeyen niçinle yangın çıktı.

Bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi yangın söndürme takımları sevk edildi. Yangını denetim altına alma çalışmaları sürüyor.

Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı, “Güvercinlik-Kuyucak mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangınla ilgili soruşturma başlattı.

Emet

Kütahya’nın Emet ilçesinde öğlen saatlerinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor.

Samrık köyü yakınlarındaki karaçam alanında çabucak hemen belirlenemeyen niçinle yangın çıktı.

Etraftakilerin ihbarı üzerine bölgeye Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı fazlaca sayıda takım sevk edildi.

Yangının denetim altına alınması için çalışmalar sürüyor.

Antalya

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor.

Ortakonuş Mahallesi’ndeki ormanlık alanda yangın çıktı. Rüzgarın tesiriyle kısa müddette yayılan yangın, bölgeye sevk edilen gruplarca denetim altına alınmaya çalışılıyor.

Bölgedeki Üst Mahalle, önlem gayeli boşaltı.

Sarp bölgede yer aldığı için yangına müdahalenin kuvvetlikle yürütüldüğü öğrenildi.

Kilis

Kilis’in Musabeyli ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor.

Demirciler Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda çabucak hemen bilinmeyen bir niçinle yangın çıktı.

Rüzgarın tesiriyle kısa müddette yayılan yangın, bölgeye sevk edilen gruplarca denetim altına alınmaya çalışılıyor.

Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 75 emekçi, 8 arazöz, 3 su tankı, 3 dozer ve 10 itfaiye aracıyla yürütülen çalışmalara jandarma ve belediye grupları de takviye veriyor.

AFAD’dan yangınlarla ilgili açıklama

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD), Antalya’nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangınında 3 vatandaşın hayatını kaybettiğini, etkilenen 58 vatandaşın ise tedavilerinin devam ettiğini bildirdi.

AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, dün öğlen saatlerinde Antalya’nın Manavgat ilçesinde 4 farklı noktada yangın çıktığı hatırlatılarak, yangına havadan ve karadan müdahalenin sürdüğü açıklandı.

Söndürme çalışmalarında 1 uçak, 1 İHA, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinesi, 960 işçi ve 30 su ikmal aracının kullanıldığı söz edilen açıklamada, “3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 1’i ağır 138 vatandaşımız etkilenmiştir. 58 vatandaşımızın tedavileri devam etmektedir.” bilgisi verildi.

Sıhhat Bakanlığı tarafınca bölgeye 19 ambulans, 6 UMKE ve 1 taşınabilir komuta aracı sevk edildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Antalya AFAD Müdürlüğünden 4 araç ve 14 işçi bölgede nazaranvlendirilmiştir. Ayrıyeten Isparta, Burdur, Konya, Karaman, Mersin, Kocaeli ve İstanbul’dan Antalya Valiliği ile eşgüdüm halinde 19 arazöz, 17 itfaiye aracı ve 1 su tankeri bölgeye sevk edilmiştir.

Yangından etkilenebilecek alanlarda bulunan meskenler tahliye edilmiştir. Yangın niçiniyle biroldukça konut, iş yeri, ahır, tarım yeri, sera ve araç ziyan görmüştür. Etraf ve Şehircilik Vilayet Müdürlüğünden 24 işçi, 12 takım halinde hasar tespit çalışmalarına başlamıştır.”

Orman Bölge Müdürlüğüne ilişkin bir arazözün devrilmesi kararında yaralanan şoförün tedavi altına alındığı bildirilen açıklamada, önlem maksatlı toplam 1300 kişi kapasiteli 2 KYK yurdu ve 4 MEB pansiyonunun hazır hale getirildiği kaydedildi.

Türk Kızılay tarafınca 1 sahra mutfak kiti ve 5 ikram aracı ile 20 bin 400 kişi/öğün kapasiteli beslenme ünitelerinin 25 işçi ile bir arada bölgeye sevk edildiği bildirilen açıklamada, çalışmalara dayanak vermek üzere Afyonkarahisar AFAD Vilayet Müdürlüğünden vilayet müdürü ve 20 işçi ile İzmir AFAD Vilayet Müdürlüğünden vilayet müdürü ve 7 işçinin Antalya’da gorevlendirildiği aktarıldı.

Bozyazı’daki yangın denetim altına alındı

Dün, Bozyazı ilçesinde, muz seralarının da bulunduğu Kötekler Mahallesi’nde çıkan orman yangını grupların havadan ve karadan müdahalesiyle denetim altına alındı.

Bölgede soğuma çalışmaları devam ediyor.

Mersin’in Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinde dün orman yangını çıkmış, yangın niçiniyle bölgedeki birtakım konutlar tedbiren boşaltılmıştı.

Osmaniye’deki orman yangını

Osmaniye’nin Kırmacılı köyü mevkisi ve Karacalar mevkisinde dün iki başka orman yangını çıktığı hatırlatılan açıklamada, şu sözlere yer verildi:

“Yangınlara 1 uçak, 3 helikopter, 41 arazöz, 18 su tankeri, 20 iş makinesi, 1 JCB, 2 TOMA, 9 tır, 24 arazi aracı ve toplam 312 işçi ile müdahale edilmektedir. Osmaniye AFAD Vilayet Müdürlüğünden 1 araç ve 4 işçi bölgede nazaranvlendirilmiştir. AFAD eşgüdümünde Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay valiliklerinden bölgeye 7 su tankeri, 7 arazöz, 1 ekskavatör ve 3 itfaiye aracı sevk edilmiştir. Karacalar mevkisindeki yangın denetim altına alınmış olup soğutma çalışmaları sürdürülmektedir. Kırmacılı köyünde yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir. Kırmacılı köyünde bulunan meskenler ile Eser ve Dombullu yaylaları tahliye edilmiş olup, yangınlardan etkilenen vatandaşlar için Osmaniye KYK Karaoğlan Yurdu tahsis edilmiştir.”

Marmaris’teki orman yangını

Muğla’nın Marmaris ilçesi, İçmeler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda da yangın çıktığı tabir edilen açıklamada, “Yangına 1 uçak, 5 helikopter ve 30 arazözle müdahale edilmektedir. Muğla AFAD Vilayet Müdürlüğünden 1 araç ve 4 işçi bölgede nazaranvlendirilmiştir. Yangın an prestijiyle rastgele bir yerleşim yerini tehdit etmemekle bir arada, yangının yerleşim yerlerine gerçek yayılması ihtimaline yönelik olarak tahliye planlamasına başlanmıştır.” bilgisi paylaşıldı.