Orman yangınlarında son durum: Müdahale devam ediyor

TerraNova

New member
Antalya’nın Manavgat ve Akseki ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediliyor.

Manavgat’ta 28 Temmuz’da öğlen saatlerinde 4 farklı noktada, Akseki’de de tıpkı gün gece saatlerinde Kepezbeleni Mahallesi’nde başlayan orman yangınları sürüyor.

Söndürme çalışmalarının rüzgarın tesiriyle kuvvetlikle yapılabildiği yangınlar, yerleşim yerlerini tehdit ediyor. Akşam havanın kararmasıyla çalışmalara orta veren hava araçları, sabahın birinci ışıklarında bir daha çabaya başladı.

Vatandaşlar da kendi imkanlarıyla söndürme çalışmalarına dayanak veriyor. Türkiye’nin farklı vilayetlerinden gelen yangın söndürme takımları de alevlerin bir an evvel denetim altına alınması için gece boyunca çabasını sürdürdü.

Akseki Kaymakamı Volkan Hülür, ilçedeki yangınların yerleşim yerlerine sıçramaması için ağır bir gayret harcadıklarını söylemiş oldu.

Kepezbeleni Mahallesi’nde çıkan yangının Kepez, Hocaköy, Güneykaya ilçeleri için de risk oluşturduğunu belirten Hülür, “Kepezbeleni Mahallesi’ndeki yangında 71 meskenin 60’ı büsbütün yandı. Yangın ormanlık alanlarda ilerliyor. Yerleşim bölgelerine ulaşmaması için hem havadan tıpkı vakitte karadan çaba yürütülüyor. Hava koşulları, yangının denetim altına alınmasını zorlaştırıyor. Fakat takımlar cansiparane çalışıyor.” diye konuştu.

Hülür, gece boyunca çalışmaların sürdüğünü, vatandaşların da gruplara dayanak verdiğini kaydetti.

Üç mahallede vatandaşların teyakkuz halinde olduğunu lisana getiren Hülür, “Risk oluşturan mahallelerde yaşlı ve engelli vatandaşları takımlarımız daha inançlı bölgeye gdolayıyorlar. Mahalle sakinlerine de gerekli ihtarlar yapılıyor. Mümkün bir durumda vatandaşlar, kısa bir süre ortasında mahalleyi boşaltacak biçimde hazır bekliyorlar.” dedi.

Kaymakam Hülür, Gülendağı bölgesindeki yangının da devam ettiğini bildirdi.

Manavgat Belediye Lideri Şükrü Sözen de yangının kimi mahallelerde sürdüğünü söz etti.

Sözen, “Dolbazlar, Gebece ve Ahmetler mahallelerinde yangın devam ediyor, buralar tahliye edildi. Tahliye edilen yeni mahallelerimiz de var.” halinde bilgi verdi.

Gündoğmuş’taki yangın Alanya’ya sıçradı

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde evvelki gün çıkan orman yangını Alanya’ya sıçradı.

Ortakonuş Mahallesi’ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz’da çıkan yangın rüzgarın tesiriyle yayıldı. Sarp bölgede yer aldığı için alevlere müdahale kuvvetlikle yürütülüyor.

Alevler, Alanya ilçesine bağlı Bayır Mahallesi’ne sıçradı. Yangına, gruplar havadan ve karadan müdahale ediyor.

Alanya’nın Bayır ve Güzelbağ mahalleleri tahliye edildi. Gündoğmuş’un Balkaya Mahallesi’ne de sıçramaması için söndürme çalışması yürütülüyor.

Ortakonuş Mahallesi’ndeki yangının denetim altına alındığı, soğutma çalışmalarına başlandığı bildirildi.

Ortakonuş Mahallesi sakinleri tahliye edilerek, 33 kişi Gündoğmuş Çok Programlı Anadolu Lisesi yurduna yerleştirilmişti.

Alanya Belediye Lideri Adem Murat Yücel, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının Güzelbağ Mahallesi’nde rüzgarın da tesiriyle artarak devam ettiğini söylemiş oldu.

Tüm kurum ve belediye gruplarının bölgede bulunduğunu belirten Yücel, 3 uçak, 5 helikopter ve 50’nin üzerinde büyük itfaiye araçlarıyla yangına müdahale edildiğini bildirdi.

Yücel, “Güzelbağda can ve mal kaybı yaşanmaması için bölgenin boşaltılması için gayret ediyoruz. Güzelbağ’da insan sayesinde yapılabilecek bir uğraş yoktur. Lütfen yardım hedefiyle da olsa Güzelbağ’a gelmeyin. Yardım edecek araç ve takımlar için hem bölgeyi birebir vakitte trafiği rahatlatalım.” diye konuştu.

Bodrum

Muğla’nın Bodrum ilçesinde makilik ve ormanlık alanda yangın çıktı.

Kumbahçe Mahallesi İçmeler yolu güzergahındaki makilik ve ormanlık alanda çabucak hemen belirlenemeyen niçinle yangın başladı.

Rüzgarın tesiriyle yangın kısa müddette geniş alana yayıldı. Bölgeye epey sayıda itfaiye takımı sevk edildi.

Alevlerin yaklaşık 150 metre uzaklıktaki yerleşim alanına sıçramaması için ağır çalışma yürütülüyor.

Öte yandan, Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü takımları, yoğunluk oluşmaması için yolda güvenlik tedbiri aldı.

Antakya

Hatay’ın Antakya ilçesinde, Habib-i Neccar Dağı eteklerinde çıkan yangın bölgedeki kimi yerleşim yerlerine sıçradı.

Habib-i Neccar Dağı Bağrıyanık Mahallesi’ndeki ormanlık alanda çabucak hemen bilinmeyen niçinle yangın çıktı.

Rüzgarın da tesiriyle yayılan alevler, bölgedeki kimi meskenlere sıçradı.

Olay yerine sevk edilen Orman İşletme Şefliği ve itfaiye takımları yangına müdahale ediyor.

Kozan

Adana’nın Kozan ilçesinde 3 gün evvel çıkan orman yangını denetim altına alındı.

Kızlarsekisi mevkisindeki ormanlık alanda, 28 Temmuz’da saat 19.45 civarında ormanlık alanda çabucak hemen bilinmeyen niçinle yangın çıktı.

Bölgeden duman yükseldiğini bakılırsanler, durumu itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü gruplarına bildirdi.

İhbar üzerine bölgeye epeyce sayıda arazöz ve söndürme grubu sevk edildi.

Alevlere 3 gün boyunca havadan ve karadan müdahalede bulunan takımlar, yangını denetim altına almayı başardı.

Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

Üç gün evvel Kozan ilçesinde orman yangını çıkmış, rüzgarın da tesiriyle büyüyen yangın niçiniyle birtakım mahalleler tedbiren boşaltılmış, kimi meskenler de alevlerden etkilenmişti. Salmanlı Mahallesi’ndeki yangın bölgesinde mahsur kalan anne ile kızını bölgede bulunan Vilayet Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) grupları kurtarmıştı.

Aladağ

Adana’nın Aladağ ilçesinde iki gün evvel çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle denetim altına alınmaya çalışılıyor.

Boztahta Mahallesi’ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz’da saat 03.00 civarında çıkan yangını söndürmek için takımların müdahalesi sürüyor.

Gruplar, günün birinci ışıklarıyla alevlere söndürme helikopterleri ve uçakla müdahale ediyor.

Yangın bölgesinde kimi konutlar önlem maksatlı boşaltılmıştı.

Fethiye

Muğla’nın Fethiye ilçesinde ormanlık alanda çıkan orman yangını denetim altına alındı.

Ölüdeniz Mahallesi Ocakköy mevkisindeki ormanlık alanda çabucak hemen belirlenemeyen niçinle yangın çıktı.

Rüzgarın tesiriyle geniş bir alana yayılan yangını denetim altına almaya çalışan gruplar, bölgeye karadan müdahale etti.

Gruplara bölgeye gelen çok sayıda vatandaş da takviye verdi. Bu niçinle araçlarıyla yangın bölgesine ulaşmak isteyenler, ormanlık alana çıkan yollarda yoğunluk oluşturdu.

Söndürme çalışmalarını koordine eden Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat, gazetecilere, birinci maksatlarının yangının yayılmasını önlemek olduğunu söylemiş oldu.

“Yangın haberini alır almaz tüm grupları sevk ettik. Müdahalemiz sürüyor.” diyen Fırat, bir gazetecinin “yangının çıkış sebebi ve gözaltı olup olmadığını sorması üzerine “İlk maksadımız söndürmek.” cevabını verdi.

Fethiye Belediye Lideri Alim Karaca da yangının oteller ve yerleşim yerlerinden uzak olduğunu belirtti.

Belediyenin imkanlarını da söndürme çalışması için seferber ettiklerini lisana getiren Karaca, “Tüm gruplarımızla müdahale ettik. Kayaköy bölgesinde de bir yangın var. Sabotaj ihtimali üzerinde duruyoruz. Türkiye’nin biroldukca noktasında birebir anda yangın olması bu fikrimizi kuvvetlendiriyor.” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, toplumsal medya hebasından “Muğla’nın Fethiye ilçesindeki yangın denetim altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.” paylaşımında bulundu.

Kırıkhan

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle denetim altına alındı.

Alibeyçağıllı Mahallesi’ndeki ormanlık alandan dumanların yükseldiğini bakılırsanler durumu yetkililere bildirdi.

İhbar üzerine bölgeye Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünce 10 arazöz, 5 su tankı, 6 dozer, iş makineleri ile 100 yer çalışanı sevk edildi.

Günün birinci ışıklarıyla alevlere, söndürme helikopteriyle de müdahale edildi.

Takımların ağır eforuyla yangın denetim altına alındı.

Yaklaşık 5 hektarlık alanın ziyan gördüğü bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

Öte yandan Hassa ilçesi Ardıçlı Mahallesi ile Kırıkhan Topboğazı mevkisinde tıpkı anda çıkan yangınlar erken müdahaleyle söndürüldü.

Samandağ

Hatay’ın Samandağ ilçesinde, ormanlık alan yakınında çıkan bahçe yangını söndürüldü.

Çubukçu Mahallesi’nde, meyve ve zeytin ağaçlarının olduğu bahçede çabucak hemen belirlenemeyen niçinle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye fazlaca sayıda itfaiye grubu sevk edildi.

Mahalle sakinlerinin de takviye verdiği söndürme çalışmalarıyla yangın söndürüldü.

Soğutma çalışmaları da yapılan bahçede, yaklaşık 15 dönüm alan ziyan gördü.

Manisa

Manisa’nın Kula ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangında 10 dekar kızılçam ormanı ile 10 dekar boş tarım alanı ziyan gördü.

Topuzdamları Mahallesi Kalafat mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangına, Orman İşletme Şefliğine ilişkin 1 arazöz, 20 traktör ve iş makinelerinin yanı sıra itfaiye araçları ile 1 keşif helikopteri, jandarma ve vatandaşlarla müdahale edildi.

Kısa müddette denetim altına alınan yangında 10 dekar boş zirai alan ve 10 dekar ormanlık alan ziyan gördü.

Meskeninin yakınında çıkan yangına birinci müdahaleyi yapan Muharrem Çetinkaya (77), ağaca çarpan güç nakil çizgisinin çıkardığı kıvılcımların yangına niye olduğunu argüman etti.

Kula Kaymakamı Kemal Duru ve Belediye Lideri Hüseyin Tosun, söndürme çalışmalarına dayanak verdi.

Gördes ilçesi Gavruklar mevkisinde de elektrik panosundan çıkan yangın etraftaki anız alanına sıçradı. Yangın, takımlarca kısa müddette söndürüldü.

Osmaniye

Osmaniye’de iki gün evvel çıkan orman yangını, karadan müdahaleyle denetim altına alınmaya çalışılıyor.

Merkeze bağlı Kazmaca köyü Tülüce mevkisinde başlayan ve rüzgarın da tesiriyle Kadirli ilçesi Karatepe köyü Kilimli Mahallesi’ne kadar yayılan orman yangınına müdahale sürüyor.

Dün akşam havanın kararmasıyla orta verilen helikopterle müdahale, sabah saatlerinde de ağır duman niçiniyle bir süre yapılamadı.

Bölgeyi kaplayan dumanın tesirini yitirmesiyle havadan müdahaleye tekrar başlandı.

Gün uzunluğu devam eden yangına havadan müdahaleye, havanın kararması niçiniyle orta verildi.

Yangın, karadan müdahaleyle denetim altına alınmaya çalışılıyor.

Yangın güzergahında olan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’ndeki taşınabilir tarihi eserler, önlem maksadıyla öbür bir müzeye nakledildi.

Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, yangının müzeye gerçek ilerlemesi üzerine önlem hedefiyle taşınabilir yapıtların korunaklı biçimde Osmaniye Müzesi’ne nakledildiğini söylemiş oldu.

Öte yandan, yangında ziyan goren alanlar ve grupların söndürme çalışmaları drone ile havadan da görüntülendi.

Kazmaca köyü Tülüce mevkisindeki ormanlık alanda 28 Temmuz’da yangın çıkmış, rüzgarın da tesiriyle büyüyen yangın Kadirli ilçesi Karatepe köyüne kadar yayılmıştı. Yangın niçiniyle bölgedeki kimi meskenler tedbiren boşaltılmıştı.

Silifke

Mersin’in Silifke ilçesinde 2 gün evvel çıkan orman yangınını denetim altına almak için havadan ve karadan müdahale sürüyor.

İlçede 29 Temmuz’da sabah saatlerinde Boğsak mevkisinde başlayan, akabinde Işıklı, Hırmanlı ve Yeşilovacık mahallelerine sıçrayan orman yangını, dün gece saatlerindeki şiddetli rüzgar niçiniyle tesirini bir daha artırdı.

Hava sıcaklığının 34 dereceyi bulduğu ilçede alevler, Akdere mevkisindeki ormanlık alanda tesirli oldu.

Yangını denetim altına alma çalışmaları, Orman İşletme Müdürlüğü ve yurt genelinden itfaiye grupları ile İlçe Emniyet Müdürlüğünün toplumsal olaylara müdahale araçlarınca (TOMA) sürdürülüyor.

Havanın aydınlanmasıyla bir daha çalışmalara katılan söndürme helikopterleri de göletlerden taşıdığı suları aralıksız olarak yanan bölgelere atıyor.

Vatandaşlar gruplara yardım için seferber oldu

Takımlara şiddetli gayretlerinde takviye olmak isteyen vatandaşlar, kendi ortalarında topladıkları muhtaçlık gereçleri ile öbür ilçelerden kargolarla ulaştırılan yardımları Akdere mevkisine taşıdı.

Buraya soğutucu dolaplar da koyan vatandaşlar, su, ayran ve meşrubatın yanı sıra simit, meyve, zerzevat ve hijyen gereçlerini takımlara veriyor.

Yardımseverlerden 36 yaşındaki Habibe Arı, etraf bölgelerde yaşayan vatandaşların hayli sayıda yardım gereci topladığını söylemiş oldu.

Habibe Arı, “Buraya her yerden, herkesten, esnaftan yardım hedefli materyaller geldi. Biz de yangını söndürmeye gidenlere soğuk su, yiyecek, içecek ne var ise veriyoruz. Bunu istekli yapıyoruz. 2-3 gündür orta ara yardım etmeye geliyorum.” dedi.

Fatma Çelebi de yangın niçiniyle ilçede su sorunu yaşandığını belirterek, bir nebze de olsa gruplara yardımcı olmak için toplandıklarını lisana getirdi.

Silifke’de 29 Temmuz’da orman yangını çıkmış, fazlaca sayıda konut tedbiren boşaltılmıştı. Yangın, güçlü rüzgar niçiniyle etraftaki öbür mahallelere de yayılmıştı.

132 kişinin tedavisi tamamlandı

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, Mersin’in Silifke ve Aydıncık ilçelerinde meydana gelen yangınlardan etkilenen 132 kişinin tedavilerinin tamamlanarak taburcu edildiğini bildirdi.

Bakan Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Mersin’in Silifke ve Aydıncık ilçelerinde meydana gelen yangınlardan etkilenen 132 kişi, tedavileri tamamlanarak taburcu edildi. Silifke ve Aydıncık halkına, tüm ülkemize, sıhhat çalışanlarımız ismine geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.”