Pastırma, şakalaşma ve lokanta işi

FreeDoom

New member
ÇİZİK

“İnsanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlamaya çalışıyorum.” New Jersey'deki bir restoranın kapılarını nasıl açık tuttuğunu.

İtibaren Julia Rothman Ve Shaina Feinberg

Julia bir illüstratördür. Shaina bir yazar ve film yapımcısıdır.

1 Haziran 2024

Küçük bir aile işletmesi olan Bendix Diner, geçtiğimiz Cuma günü sabah saat 5'i biraz geçiyordu, tavada yumurta kızartmaya başladı. Sürekli değişen müdavimlerine sunacağı düzinelerce yemekten ilkiydi.

Şafaktan öğle yemeğine kadar 46 misafir 87'den fazla yumurta ve 36 dilim domuz pastırması yedi ve galonlarca kahve içti. New Jersey'deki Hasbrouck Heights'ta, Manhattan'a sadece 24 kilometre uzaklıktaki bu klasik lokanta, şu anda ülkede olup biten pek çok şeye kısa bir bakış sunuyordu.

Yemek pişirme gürültüsüne ve televizyondaki mahkeme salonuna rağmen insanların artan benzin ve gıda fiyatlarından şikayetçi olduklarını duyabiliyorduk. Bazıları bir sonraki cumhurbaşkanının kim olması gerektiğini tartışırken, diğerleri esrar yasalarını tartıştı.

Değişmeyen tek şey, yemek yiyenlerin bu işletmede ve 1985'ten beri restoranın sahibi olan (gerçi restoran 1940'lardan beri var) 56 yaşındaki kör bir adam olan sahibi John Diakakis'te bulduğu topluluk duygusuydu. .

Bay Diakakis göremese de sürekli hareket halinde; yiyecek dağıtıyor, içecekleri yeniden dolduruyor ve parayla ilgileniyor. Küçük bir ekip tarafından destekleniyor: hafta sonları yardım eden üç oğlu, deneyimli bir aşçı olan Julio ve yarı zamanlı çalışan ve Tiny olarak adlandırılan (1,80 boyunda olmasına rağmen) bulaşık makinesi.

Müdavimler – çoğunlukla erkekler ve birçoğunun takma adı da var – Bay Diakakis'e kimin geldiğini haber veriyor ve müşterilerin kirli bulaşıklarını mutfağa getiriyor.

“Bu restoran oldukça iyi bir yaşam sağlayabilir. Ancak bir yeri yönetmek zor iş” diyor Diakakis.

Bendix gibi küçük bir şirketi yönetmek her zaman zor olmuştur. Hafta içi işler bazen iyi bazen de kötü gidiyor diyor. Hafta sonları yoğun geçiyor (restoranda düzenli olarak 1000 yumurta satılıyor). Ancak son yıllarda artan enflasyon nedeniyle işletme maliyetleri öngörülemez hale geldiğinden bu daha da zor hale geldi.

“Covid sonrası pek çok değişiklik oldu. Haftadan haftaya farklılık gösteriyor. Yakın zamana kadar bir kutu yumurtanın fiyatı iki katına çıkıyordu ve kuş gribi haberi geldiğinde bir kutunun fiyatı dört katına kadar çıkıyordu.” O sabah sipariş edilen her yemeği not ederken, Bay Diakakis bize ne olduğunu açıkladı. listedeydi Menü oradaydı.

New Jersey uzun zamandır ülkenin restoran başkenti olarak ün kazanmıştır. New Jersey'de bir lokantanın sahibi olan ve resmi olmayan bir lokanta koalisyonuna liderlik eden Peter Sedereas, eyaletteki lokanta sayısının son yıllarda azaldığını söyledi. “Resmi kayıt tutmuyoruz, daha çok kulaktan kulağa dolaşıyoruz. Zirvede 575 lokantamız vardı, şimdi ise 400 civarında müşterimiz var.”

Diakakises hızla adapte oldu: Menülerine vejetaryen seçenekler eklediler ve ekstra para kazanmak için kapılarını film çekimlerine açtılar. “Bu yaz DoorDash ve Uber Eats'ı deneyeceğim. Suda kaldığımdan emin olmak zorundayım” dedi Bay Diakakis. “İşler değişir. Gelişmelisiniz.”

Bendix uyum sağlamaya devam etse bile kalıcı çekiciliği, uyandırdığı nostaljidir.

Ancak buradaki müşteriler, kendilerini savaş halinde hisseden bir ülkedeki güncel olaylar hakkında konuşmayı da seviyor. Düzenli müşteriler hayatın her kesiminden ve farklı partilerden geliyor. “Fox News ve CNN'deki papağanlar barda kendi aralarında tartışıyorlar. Apolitik kalmaya çalışıyorum” dedi Diakakis.

Profesör ve uçak mühendisi olan 49 yaşındaki Khaled Mohamed gibi müşteriler de kendi ekonomik baskılarını hissediyorlar.

59 yaşındaki Walter Martin'in bir limuzin servisi var. Limuzin Walt olarak bilinir. Bendix'e ilk kez 13 yıl önce ayak bastı.

Bu günlerde Bendix gibi bir yer birçok yönden baskı altında: yüksek içerik maliyetleri, artan emlak vergileri ve sıradan hale gelen yemek dağıtım uygulamalarından kaynaklanan rekabet. Bir restoranın misafirleri evden uzaklaştırmak için özel bir şeyler sunması gerekir.

30 yaşındaki polis memuru Dominique Cebollero ve 70 yaşındaki annesi Mary için önemli olan Bendix'teki atmosfer.

Sonuçta bu Bay Diakakis'in özel malzemesi. Topluluğu teşvik eder ve insanların birbirine değer verdiği bir ortam yaratır. Çoğu zaman acımasız görünen bir dünyada Bendix Diner tam tersi.

Bay Diakakis, “Gıda fiyatlarını artırdığımdan bu yana neredeyse iki buçuk yıl geçti” dedi. “Biraz daha fazlasını istemekten korkmuyorum çünkü insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlamaya çalışıyorum. Gülüyorlar, bir şeyler yiyorlar ve kör adamı deneyimliyorlar.”

“Buradan 'Neden buraya geldim ki?' diye merak ederek çıkmıyorsun.”