Petrol fiyatları Suudi Arabistan ve Rusya’daki üretim kesintileriyle yükseldi

FreeDoom

New member
Suudi Arabistan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yetkililerin inatla zayıf olduğunu söylediği petrol fiyatlarını artırmak amacıyla Haziran ayında açıkladığı günde bir milyon varil petrol üretimi kesintisini en az Ağustos ayına kadar uzatacağını söyledi. Suudilere, başbakan yardımcısı Alexander Novak’ın Moskova’nın Ağustos ayında arzı 500.000 varil azaltacağını söylediği Rusya da katıldı.

Birlikte, bu kesintiler küresel arzın yüzde 1,5’ini oluşturabilir. Petrol fiyatları önce kesinti haberleriyle yükseldi, ancak daha sonra hafifledi.

Birçok merkez bankası enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını artırmaya devam ederken, küresel ekonominin gücüne ilişkin belirsizlik nedeniyle petrol fiyatları son aylarda baskı altında. Elektrikli araçlar ve petrol kullanımına diğer alternatifler çoğalmaya devam ettikçe, petrolün uzun vadeli geleceği hakkında da şüpheler var. Suudiler ve üretici grubu OPEC Plus’ın diğer üyeleri, geçen sonbahardan bu yana üretimi kademeli olarak azalttı.

Suudi devlet basın ajansı, “Bu ek gönüllü kesinti, daha önce alınan ihtiyati tedbirleri güçlendirmeye hizmet ediyor.” Dedi. Suudi üretim kesintilerinin son turu bu ayın başlarında başladı. Novak yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ağustos ayında ihracatta azaltma önerisinin “petrol piyasasının dengede kalmasını sağlama çabalarının bir parçası olarak” geleceğini söyledi.

Pazartesi günkü duyurular koordine edilmiş ve OPEC Plus’a başkanlık eden Rusya’nın grubun piyasayı yönlendirme çabalarına bağlı kaldığı izlenimini vermek için tasarlanmış gibi görünüyor. Bir araştırma firması olan Energy Aspects’in jeopolitik başkanı Richard Bronze, “Buradaki amaç, Suudi Arabistan’ın tek başına hareket etmediğini göstermektir” dedi.

Rusya’nın arzını gerçekte ne kadar keseceği belli değil. Rusya, üretim kesintilerini kabul etmesi için Suudiler ve diğer OPEC Plus üyelerinin baskısı altındaydı, ancak Moskova, Ukrayna’daki savaşı finanse etmek için kullanılabilecek gelirleri feda etme konusunda isteksizdi. Rusya’nın enerji endüstrisine yönelik uluslararası yaptırımların Avrupa ve başka yerlerdeki önceki alıcılara satışları kısıtlamasının ardından Çin ve Hindistan şimdi Rusya’nın deniz petrolü ihracatının büyük kısmını satın alıyor.

Suudi Petrol Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, piyasalara fiyatları desteklemek için ne gerekiyorsa yapacağını gösteriyor gibi görünüyor. Ancak kesintilerin yükünü omuzlamak zorunda kalan Suudiler zor durumda ve bu da OPEC Plus’ın uyumu daha ne kadar sürdürebileceğine dair spekülasyonlara yol açıyor.

Suudi Arabistan’ın açıklamasına göre, krallığın petrol üretimi artık günde sadece dokuz milyon varil olacak – geçen yılın üçüncü çeyreğine göre günde yaklaşık iki milyon varil düşüş. Suudiler üretim kapasitelerini artırmak için büyük yatırımlar yapıyor, ancak bunun yerine üretimi kısmak zorunda kalıyorlar.