Son durum: 160’ı denetim altında, 14 yangın devam ediyor

TerraNova

New member
Orman Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 28 Temmuz- 4 Ağustos içinde toplam 39 vilayette 174 orman yangını meydana geldiği açıklandı.

Kelam konusu yangınların 160’ının denetim altına alındığı tabir edilen açıklamada, 6 vilayette 14 yangını denetim altına alma çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Ayrıca takımlarımız tarafınca 98 kırsal alan yangınına müdahale edilmiştir. Şu an prestijiyle devam eden yangınlarla gayrette toplam 16 su atar uçak, 9 İHA, 45 helikopter, 6 idare helikopteri olmak üzere toplam 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi ve yaklaşık 5 bin 250 işçi nazaranv yapmaktadır.”

Muğla

Muğla’nın ilçelerinde tesirini sürdüren yangınların denetim altına alınması için havadan ve karadan aktif çaba sürdürülüyor.

Vilayet genelinde bir haftadır farklı aralıklarla çıkan 6 yangına, Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı gruplar, biroldukça vilayetten gelen itfaiye çalışanı, kolluk kuvvetleri ve vatandaşlar müdahale ediyor.

Yangın bölgesinde, 6 uçak, 16 helikopter, epey sayıda arazöz, iş makinesi, su tankeri, TOMA ile kurumlara ilişkin araçlar nazaranv yapıyor.

Denize yakın bölgelerde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Kıyı Güvenlik Komutanlığına gruplar de alevlere müdahale ediyor.

Muğla’daki yangın söndürme çalışmalarına, Azerbaycan’dan 1 helikopter ile 105 itfaiye çalışanı, Rusya’dan 2 yangın söndürme uçağı, İran’dan bir yangın söndürme uçağı, 2 helikopter takviye veriyor.

Milas ve Bodrum

Muğla’nın Milas ve Bodrum ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

Milas’ın Beyciler Mahallesi’nde 31 Temmuz’da başlayan orman yangını Ören Türkevleri, Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ile Bodrum’un Aşağı Mazı, Üst Mazı mahallelerinde tesirli oluyor.

Gece boyunca karadan yürütülen söndürme çalışmalarına havadan da müdahale ediliyor.

Türkiye’nin farklı vilayetlerinden gelen arazözler ve itfaiye grupları de geniş bir alanın etkilendiği yangını denetim altına alabilmek için çalışma yürütüyor. Tahliye edilen mahallelerde denetim altına alınan alanlarda soğutma çalışmaları devam ediyor.

Kissebükü Koyu’na kadar ilerleyen alevler havadan ve karadan çalışmayla denetim altına alınmaya çalışılıyor. Arazözlerin yanan alanlara ulaşabilmesi için iş makineleriyle orman yolu açılıyor. Gönüllüler ve bölge halkı da grupların çalışmalarına dayanak veriyor.

Bölgede günün birinci ışıklarıyla birlikte hava araçlarıyla da müdahale başladı.

Türkevleri Mahallesi’nde ise birtakım meskenlerin yangından ziyan gördüğü, bölgede çalışma başladığı görüldü.

Öte yandan, yerleşim yerlerine yaklaşan alevlerin denetim altına alınması üzerine birtakım vatandaşlar da tahliye ettikleri hayvanlarını geri getirmeye başladı.

MSB’den karakol botu ile çıkarma gemisi

Ulusal Savunma Bakanlığı (MSB), Muğla’daki yangın söndürme faaliyetlerine dayanak hedefiyle Ören ve Milas’a karakol botu ile çıkarma gemisi sevk etti.

MSB’den yapılan açıklamada, “Muğla’daki yangın söndürme faaliyetlerine dayanak olmak ve muhtaçlık halinde bölgedeki vatandaşlarımızı denizden tahliye etmek amacıyla, Ören ve Milas bölgelerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ilişkin bir karakol botu ve bir çıkarma gemisi sevk edilmiştir.” sözlerine yer verildi.

Aydın

Aydın’ın Karacasu ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale devam ediyor.

Alemler Mahallesi’ndeki Karıncalı Dağı eteklerinde dün akşam saatlerinde çıkan orman yangınına gece boyunca karadan müdahale eden Orman İşletme Müdürlüğü gruplarına havanın aydınlanmasıyla helikopter ve uçakla da dayanak veriliyor.

Yerleşim yerlerine uzak olan yangını söndürme çalışmalarına 1 helikopter, 1 uçak ve hayli sayıda arazözle müdahale ediliyor.

Aydın’ın Karacasu ve Bozdoğan ilçelerindeki ormanlık alanlarda dün akşam saatlerinde yangın çıkmış, Bozdoğan’daki yangın söndürülürken Karacasu ilçesindeki yangın rüzgarın tesiriyle büyümüştü.

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Karacasu ilçesine bağlı Alemler Mahallesi’ndeki Karıncalı Dağı eteklerinde incelemede bulunmuş, yangının birinci incelemelere göre 150 hektarlık alanda ziyana niye olduğunu bildirmişti.

Bozdoğan’daki yangın denetim altına alındı

Bozdoğan ilçesinin Başalan Mahallesi’ndeki ormanlık alandan yükselen dumanı fark eden vatandaşlar, durumu itfaiye ve Orman İşletme Şefliğine bildirdi.

Yangın, Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı arazözler ve Bozdoğan Belediyesine ilişkin iş makineleriyle denetim altın alındı.