Stajyer ve çırak fiyatlarının artırılması için kanun teklifi

TerraNova

New member
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Küme başkanvekilleri Engin Altay, Engin Özkoç ve Özgür Özel’in imzalarını taşıyan Mesleksel Eğitim Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklifin öne sürülen nedeninde, çalışma kaidelerinin sağlıklı olmaması ve uygun fiyatların ödenmemesinin, imalat dalı başta olmak üzere ilgili bölümlerde, ergenlerde çalışma konusunda motivasyon eksikliğine niye olduğu, bu durumun mesleksel eğitimin kıymet ve prestijine sekte vurduğu savunuldu.

Bu sorunun tahlili ve mesleksel eğitimin prestijinin yükseltilmesi için atılması gereken adımların başında, iş yerlerinde eğitim goren çırak, kalfa ve öğrencilerin çalışma kurallarının iyileştirilmesinin geldiğine işaret edilerek, fiyatlara yönelik iyileştirmelerin, gençlerin mesleksel eğitimlere ilgisini artıracağı ve motivasyonlarını yükselteceği açıklandı.

İş yeri sahiplerine yönelik teşvik ve takviyeler kadar evvela mesleksel eğitim bakılırsanlere olmak üzere, çalışanlara yönelik fiyat ve toplumsal haklarda iyileştirmeler yapılarak mesleksel eğitimin özendirilmesi gerektiği vurgulanarak, teklifle iş yerlerinde uygulamalı eğitim alan öğrencilere ödenen fiyat ve toplumsal haklarda günün kurallarına uygun iyileştirmeler yapıldığı lisana getirildi.

Teklife göre, işletmelerde mesleksel eğitim goren öğrenciler ile mesleksel ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj yahut tamamlayıcı eğitim bakılırsan öğrencilere ödenecek fiyatın, 20 ve üzerinde işçi çalıştıran iş yerlerinde minimum fiyatın net fiyatının yüzde 30’undan az olamayacağına ait düzenlemedeki oran yüzde 60’a; 20’den az işçi çalıştıran iş yerlerinde taban fiyatın net fiyatının yüzde 15’inden az olamayacağına yönelik karardaki oran ise yüzde 40’a yükseltiliyor.

Aday çırak ve çırağa, yaşına uygun minimum fiyatın yüzde 30’undan aşağı fiyat ödenemeyeceğine ait karardaki hudut yüzde 60’a çıkarılırken, kalfalara taban fiyatın yüzde 80’inden aşağı fiyat ödenemeyeceği karar altına alınıyor.

Öte yandan teklifle 1996-1997 eğitim-öğretim yılından evvel ilkokul mezunu olanlara mesleksel eğitime geçiş hakkı tanınması öngörülüyor.