SUV’un yolunu açan CEO Gerald C. Meyers 94 yaşında öldü

FreeDoom

New member
American Motors Corporation’ın eski bir CEO’su olan ve ülkenin spor ticari araçlara olan tutkusunu ateşlemeye yardımcı olan ve 1970’lerin en tuhaf arabalarından bazılarının gelişimini denetleyen Gerald C. Meyers, 19 Haziran’da West’teki evi Bloomfield, Michigan’da öldü. 94 yaşındaydı.

Kızı Susan Meyers, ölümünü açıkladı.

Bay Meyers, 1962’de Ford ve Chrysler’den American Motors’a katıldı ve AMC, eski işverenleri ve Üç Büyükler olarak bilinen General Motors’un hakim olduğu bir pazarda hayatta kalmaya çalışırken saflarda yükseldi. O zamanlar, Amerika Birleşik Devletleri’nde satılan her on arabadan dokuzunu toplu olarak ürettiler.

1970 yılında, kıdemli üretim müdürü olarak Bay Meyers’e, Kaiser Jeep’in olası bir satın alımını gözden geçirme görevi verildi. AMC yönetim kuruluna, markanın ciddi üretim verimsizliklerini gerekçe göstererek buna karşı tavsiyelerde bulundu. Ancak yönetim kurulu yine de devam etti ve yönetimi Bay Meyers’e devretti.

Daha fazla tüketiciye hitap etmek için mevcut Jeep’leri daha iyi motorlar, süspansiyonlar ve iç mekanlarla yükseltti ve 1974 baharında piyasaya sürülen yeni bir istasyon vagonu olan Jeep Cherokee’nin geliştirilmesine öncülük etti. Satışlar kısa sürede yükseldi ve AMC’nin geniş SUV’lara olan titrek finansmanı ve sürülebilirlik tüketici ilgisini dengeledi.

Bay Meyers kısa süre sonra AMC’nin en üst düzey geliştirme müdürü konumuna terfi etti. Yolcuları sıkışık hissettirmeyecek kompakt bir otomobilin geliştirilmesine öncülük etti, bu çaba 1975 Pacer’a yol açtı: tuhaf bir şekilde kavisli arka camları olan kısa, geniş dört koltuklu bir otomobil.

Pacer’ın cam balon görünümü, The Jetsons adlı animasyon TV dizisinde yer alan uçan uzay aracıyla şakacı karşılaştırmalar yaptı, ancak Motor Trend dergisi onu “15’te Amerika’da doğmuş en taze, en yaratıcı, en insan merkezli araba” olarak nitelendirdi. Bunu, Jeep bileşenlerini bir gövdeyle birleştiren biri de dahil olmak üzere diğer tuhaf arabalar izledi – ilk Amerikan yapımı dört tekerlekten çekişli binek otomobil olan AMC Eagle.

48 yaşındaki Meyers, AMC mücadele ederken ve ABD pazarının sadece yüzde 2’sini kontrol ederken, 1977’de yönetim kurulu başkanı olarak atandı. 1,80 boyunda, eski bir kolej futbolcusunun yapısı ve bir Hollywood yıldızının görünüşüyle heybetli bir vücuda sahipti. Analitik ama talepkar bir yönetici olarak biliniyordu – Chrysler’ı kurtarmaya çalışan küstah, inatçı rakibi Lee Iacocca’nın aksine.

Bay Meyers, bu yılın başlarında Detroit Free Press’e “Benim işleri yapma şeklim farklı,” dedi. “İşleri daha önce yapıldığı gibi yapmaya niyetim yok. Başka yönlere gitmek ve yeni bir çığır açmak niyetindeyim.”

AMC, yönetimdeki ikinci yılında rekor kar bildirdi, ancak ABD ekonomisi 1979’da düştüğünde, bankalar AMC’ye yeni kredi vermeyi reddetti. Bay Meyers, AMC’de 150 milyon ABD Doları’na (bugün yaklaşık 670 milyon ABD Doları) hisse satın alan Fransız otomobil üreticisi Renault’da bir ortak aradı ve buldu.

AMC, Renault otomobillerini satmaya başladı ve iki şirket birlikte Alliance adlı yeni bir kompakt sedan geliştirmeye başladı.

Ancak AMC’nin sorunları devam etti. 1982’de Renault yeni bir yönetim ekibi oluşturdu ve Bay Meyers 53 yaşında emekli oldu. Chrysler, 1987’de AMC’yi satın aldı ve Jeep markasını elinde tutarken işin çoğunu feshetti.

Bay Meyers daha sonra mezun olduğu Pittsburgh’daki Carnegie Mellon Üniversitesi’nde öğretmenlik yapmaya başladı. Kurumsal kriz yönetimi üzerine biri kızı Susan ile birlikte olmak üzere iki kitap yazdı. 1991’den 2017’ye kadar Michigan Üniversitesi Ross İşletme Okulu’nda ders verdi.

Bir katamaran üzerinde yelken açarken rahatladı. Susan Meyers, “Bir esinti olup da bir gövdeye çarptığında mutluydu,” dedi.

Bay Meyers’in endüstri üzerindeki etkisi bugün hala görülmektedir. Dört tekerlekten çekişli arabalar, Subaru ve Audi gibi markalar için karlı bir niş. Pacer, Wayne’s World filmlerinin her ikisinde de Mike Myers’ın karakterinin toz mavi yolculuğu olarak göründüğü için kült bir ün kazandı. Ve Amerikalıların Jeep benzeri araçlara düşkünlüğü azalmadı. Bugün ABD’de satılan tüm araçların yarısı SUV

Gerald Carl Meyers, 5 Aralık 1928’de Buffalo’da doğdu. Babası Meyer Smuzek, soyadını Meyers olarak değiştirip lüks bir terzilik işi açtığı Buffalo’ya taşınmadan önce New York City’nin hazır giyim bölgesinde çalışan Polonyalı bir göçmendi. Gerald’ın annesi Berenice Meyers – kızlık soyadı evli soyadıyla aynıydı – bir opera şarkıcısıydı.

Genç Bay Meyers ilkokulda iki sınıf atladı, liseden 15 yaşında mezun oldu ve araba kullanamamasına rağmen bir garajda araba park ederek iş kazandı. Bir ev videosunda “Birkaç tane batırdım” diye güldü. Buffalo’daki Canisius Koleji’nde bir yıl geçirdikten sonra, futbol takımının kaptanı olduğu Carnegie Mellon’a – o zamanlar Carnegie Teknik Enstitüsüne – gitti. Susan Meyers, 1950’de mezun olduktan sonra Baltimore Colts ile denemeye davet edildiğini ancak yeterince kırık burun ve kırık kemiklere katlandığına karar verdiğini söyledi.

Bay Meyers, Ford’da yöneticilik stajı yaptı, ancak Kore Savaşı başladığında, bir Hava Kuvvetleri subayı eğitim programına kaydoldu ve Grönland’da ikinci teğmen olarak görev yaptı. Eve döndükten sonra 1954’te Carnegie Tech’ten yüksek lisans derecesi aldı ve ardından sık sık babasının takım elbisesini ve paltosunu giydiği Chrysler’de iş buldu.

26 yaşında, hayattaki hedeflerini bir kağıda yazdı. 30 yaşında evlenmek, 33 yaşında iki, 35 yaşında üçüncü bir çocuk sahibi olmak istiyordu. 45 yaşına geldiğinde, yılda 30.000 $ (bugün yaklaşık 340.000 $’a eşdeğer) ve 55 ile 50.000 $ kazanmak istiyordu ve bir şirket yöneticisi olma yolunda ilerlemesi gerektiğini düşündüğü tüm pozisyonları listeledi.

Chrysler’de çalışırken Bay Meyers, oda arkadaşına çıkabileceği herhangi bir kadın tanıyıp tanımadığını sordu. Oda arkadaşı çöp kutusundan üzerinde bir mağaza müşterisi olan Barbara Jacob’ın numarasının yazılı olduğu buruşuk bir kağıt parçası çıkardı. 1958’de evlendiler, üç çocukları oldu ve sonunda zengin bir Detroit banliyösü olan Bloomfield Kasabasına taşındılar.

Karısı 2009’da öldü ve oğlu Andrew 2019’da öldü. Kızı Susan’a ek olarak, başka bir kızı Nancy Meyers ve bir torunu hayatta kaldı.

Susan Meyers, babasının sakin tavrının asla sarsılmadığını hatırladı. Bir keresinde onun için kiraladığı bir Pacer’a çarptığında, hiçbir şey söylemediğini ve yaklaşık iki hafta sonra yeni bir Pacer’ın geldiğini hatırladı. “Arabayı parçalamanın kendi cezası olduğunu düşündüğünü düşünüyorum” dedi.

Ancak bir noktada, başlamasına yardım ettiği SUV trendi onu rahatsız etti. 2000 yılında Haber için yazdığı bir köşe yazısında, Detroit’in o sırada ürettiği gaz yakan SUV’ların devasa boyutundan yakınıyordu.

“Dr gibi hissediyorum. Frankenstein, yaratılışının dehşetiyle yüzleşmek için bir cesede hayat pompalıyor” diye yazdı. Endüstri yeniden daha küçük modeller yapmaya başlamasaydı, “Jeep’in cesedine dokunulmasaydı daha iyi olabilirdi” diye ekledi.