Tarihi Fenerbahçe Vapuru için yeni protokol imzalandı

TerraNova

New member
Rahmi Koç Müzesi ile içindeki iş birliği protokolünü uzatma sonucu alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Fenerbahçe Vapuru’nu Haliç Tersanesi’nde 10 yıl daha sonra bir daha bakıma alacak. Vapur, bu kapsamda 28 Haziran’da Haliç Tersanesi’ne getirilecek.

İBB ve Rahmi M. Koç Müzesi içindeki iş birliği protokolü uzatıldı. Fenerbahçe Vapuru önünde düzenlenen “Yenileme ve Bakım Protokolü İmza Töreni”, İBB Lideri Ekrem İmamoğlu ve iş insanı Rahmi Koç’un iştirakleriyle gerçekleştirildi.

1952 tarihinde üretilen Fenerbahçe Vapuru, 2008 yılında hizmetten çekilmiş ve imzalanan iş birliği protokolü ile Rahmi M. Koç Müzesi’ne devredilmişti. ‘Müze vapur’un son bakım-onarım süreci, 2011 yılında yapılmıştı.

Koç: Gemi, müzemize bedel kattı

Koç Holding Erdem Lideri Rahmi Koç, Fenerbahçe Vapuru’nun toplu taşımadan müzelerine ulaşan seyahatinin kıssasını şu sözlerle anlattı: “Bundan yıllar evvelden, bu biçimdeki müdürümüz Ertuğrul Beyefendi, bana gelip, ‘Efendim, bir vapur var; Fenerbahçe. Onu bize vermek istiyorlar’ dedi. ‘Ne yapacağız’ dedim. ‘Müzemizin önüne bağlarız. Konuklarımıza, ziyaretçilerimize açarız. Bize ek metrekare kazandırır. Bu vapuru da kurtarmış oluruz’ dedi. Ben de ‘Peki’ dedim. Pek içime sinmedi evvel. bu biçimde, eski merhum İBB Başkanı’mızla birlikte Boğaz’da bir tıp yaptık. Onlar indiler, gemi buraya bağlandı. Sahiden Ertuğrul Beyefendi, uzun vadeli görmüş. Bu gemi, klasik bir gemi. Vaktinin en süratli giden gemilerinden bir tanesiydi. Bakımı çok güzeldi. Ona karşın belediye, yeniden bir elden geçirdi. Gemi, gerçekten müzemize bir kıymet kattı.”

Koç, “Bugün bence epeyce tarihi bir gün. Hem mukavelemizin uzaması tıpkı vakitte geminin tekrar bir bakıma alınmasına karar vermiş bulunuyoruz. Belediyemiz, bize bu gemiyi kazandıracak en kısa vakitte. Ve bu gemi, müzemiz burada kaldığı sürece, burada bağlı olarak ziyaretçilerimize ve özellikle çocuklarımıza, öğrencilerimize hizmet verecek. Candan teşekkür ediyorum” tabirlerini kullandı.

İmamoğlu: Haliç’i faal hale getirdik

İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, müzecilik alanında yaptıkları katkılardan dolayı Koç’a teşekkürlerini iletti. bakılırsave gelmelerinin akabinde Haliç Tersanesi’ni daha faal hale getirdiklerini vurgulayan İmamoğlu, bu yaz içerisinde hizmete alınacak İstanbul deniz taksileri imalatının da bir daha Haliç’te yapıldığının bilgisini paylaşarak, Haliç tersanesi tarihi hüviyetini koruduğu üzere burada yapılacağını da belirtti.

Vapur üzerinde yapılacak teknik süreçleri aktaran İmamoğlu, Haliç’in kent ve turizm açısından ehemmiyetine dikkat çekti. “Biz bu alanı, Haliç’in her iki yakasını, Eminönü’nden Alibeyköy’e, Karaköy’den Alibeyköy’e bu iki çizgisi da sıkı bir turizm, tarihi bir rota olarak değerlendireceğiz” diyen İmamoğlu, “Bu tarafta çalışmalarımız devam ediyor. Açık bir masada bu süreci yönetiyoruz. Bütün modüllerini, bütün partnerlerini, paydaşlarını da süreçte işin içine katarak ortak akılla, tahminen de İstanbul’a gelen bir turistin en az bir gün daha ek akşamını, gününü arttıracak bir rota haline getirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.