Ukrayna’daki savaş ve Fransa’nın seçim tartışması gölgesinde Avrupa piyasaları yükseldi

FreeDoom

New member
Muharrir – Peter Nurse

Investing.com – Çarşamba günü Avrupa piyasaları yükseldi lakin yatırımcılar Ukrayna’daki gelişmeleri ve Fransa’daki siyasi meçhullüğü izlemeye devam ederken yaşanan artışlar kalıcı görünmüyor.

DAX %0,3 yükselirken CAC 40 %0,5 ve FTSE 100 %0,1 artış gösterdi.

Rusya Çarşamba günü Ukrayna’nın doğusundaki iki bölgeye saldırmaya devam etti. Ukraynalı yetkililer, bunu Donbas Muharebesi olarak nitelendirirken Batılı hükümetlerin Kiev’e daha hayli askeri yardım kelamı vermesine yol açtı.

Rusya’nın Ukrayna’da başladığı işgalle ilgili çalkantılar, IMF’nin bu yıl büyüme kestirimlerini ikinci kere düşürmesine yol açtı. Fon artık 2022 ve 2023 senelerında global büyümenin %3,6 olacağını düşünüyor (önceki varsayımlarına bakılırsa %0,8 ve %0,2 daha düşük).

Ukrayna haricinde yatırımcılar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve çok sağcı rakibi Marine Le Pen içindeki seçim tartışmasını da takip edecek.

Kurumsal gelişmelerde; Credit Suisse (SIX:CSGN) %1,5 düşüş yaşadı. İsviçreli bankacılık devi Çarşamba günkü açıklamasında büyük ölçüde artan yasal karşılıkların akabinde birinci çeyrekte ziyan etmeyi beklediğini söylemiş oldu.

Danone (EPA:DANO) birinci çeyrek için %7,1 ile beklenenden daha kuvvetli ve yedi yıl ortasındaki en süratli satış büyümesini raporladıktan daha sonra %7 paha kazandı.

Heineken (OTC:HEINY) %3,4 artış gösterdi. İçecek devi, Avrupa’daki barların bir daha açılmasıyla birinci çeyrek bira satışlarında beklenenden daha yüksek bir artış elde ederken kuvvetli bir çeyreğin daha akabinde son teknoloji çip üretim ekipmanı için üretim kapasitesini artırmayı düşündüğünü açıklayan ASML (AS:ASML) %2,6 bedel kazandı.

Ekonomik bilgi cephesinde Euro Bölgesi’nin Şubat ay endüstriyel üretim dataları var ve yıllık göstergenin bundan evvelki ay yaşanan %1,3’lük düşüşün akabinde %1,5’e yükselmesi bekleniyor.

Buna ek olarak Avrupa’da yeni araba kayıtları, Mart ayında %19 azalarak 1,13 milyona düştü. Ukrayna’daki savaş tedarik zincirlerinde aksamaya yol açmaya devam ederken bu, arka arda dokuzuncu aylık düşüş.

Amerikan Petrol Enstitüsünün ham petrol raporu geçen hafta stoklarda 4,5 milyon varile yakın bir düşüş gösterdikten daha sonra petrol fiyatları Çarşamba günü toparlandı. Rapor, ülkedeki talebin sağlıklı olduğuna işaret ediyor.

Yatırımcıların gözü artık ABD Güç Bilgilendirme Dairesinin stok raporunda.

WTI %1,4 artarak 103,47 dolar olurken Brent %1,3 artışla 108,64 dolardan süreç gördü. Her ikisi de Salı günü %5 üzerinde düşüş yaşadı.

Son olarak altın vadeli süreçleri, %0,9 düşüşle 1.944,35 dolar olurken EUR/USD %0,2 yükselişle 1,0807’den alıcı buldu.