Uzun vadeli hisse senedi yatırımcıları için bu piyasa zirvesinin bir önemi olmayacak

FreeDoom

New member
Ancak bu yapıldıktan sonra piyasanın zirve ve dip noktalarının zamanlaması artık önemli değildir. Örneğin, Büyük Mali Kriz sırasında bir gazeteci olarak sözde uzmanlarla borsanın ne zaman yükseleceği veya düşeceği hakkında konuşarak çok fazla zaman harcadım. Geriye dönüp baktığımda bunun zaman kaybı olduğunu düşünüyorum.

Diyelim ki piyasa döngüsünü olabildiğince yanlış anladınız, ancak yine de uzun vadeli bir hisse senedi yatırımcısı olmaya karar verdiniz ve aslında devasa kayıplara rağmen buna sadık kaldınız. Bu, 9 Ekim 2007'de piyasanın en yüksek seviyesinden alım yapacağınız anlamına geliyordu. 2009 baharına gelindiğinde paranızın çoğunu kaybetmiş olurdunuz, ancak geri kazanmış olurdunuz ve daha sonra bir kısmını da geri kazanmış olurdunuz. FactSet'e göre S&P 500'ün 7 Ekim 2007 ile 18 Ocak arasındaki getirileri şöyle:

• Yalnızca fiyat dikkate alındığında endeks yıllık bazda yüzde 7,1, kümülatif olarak ise yüzde 207 arttı.

• Temettülerin yeniden yatırılmasıyla endeks yıllık bazda yüzde 9,3, yani kümülatif olarak yüzde 325 arttı.
“Doğru zamanda” alıp satmış olsaydınız daha iyisini yapabileceğinizi hemen itiraf edeceğim.

Bu, piyasanın ne zaman yükselip düşeceğini gerçek zamanlı olarak bilmeyi gerektiriyordu ve kimse bunu uzun süre boyunca güvenilir bir şekilde bilemez. Ayrıca doğru hisse senetlerini alıp satabilirdiniz. Örneğin, aynı dönemde yalnızca Apple'a sahip olsaydınız ve başka hiçbir şeye sahip olmasaydınız ve onu hiç satmasaydınız, toplam yüzde 3.760 getiri elde ederdiniz. Eğer bunu yaptıysan bravo.

Peki önümüzdeki 15 yıl içinde hangi hisse senedini veya hisse senetlerini satın almalısınız ve satın alma veya satma için en uygun zaman ne zamandır? Bazı insanlar şüphesiz doğru cevapları alacaktır.

Denemeyeceğim bile. Bu pazar zirvesi birçok insan için çok şey ifade ediyor. Bana göre bu, uzun vadeli, düşük maliyetli, satın al ve tut yatırımının bilgeliğinin bir kez daha doğrulanmasıdır. Bu zirveyi arkamızda bırakalım ve çok çok daha fazlasını umut edelim.